booking.com
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 25.03.2019. (84. дан у години). До краја године има још 281 дана.

На данашњи дан 25.03. досили су се следећи догађаји:

 • 1999. године - Савезна Република Југославија прекинула је дипломатске односе с четири водеће земље НАТО - САД, Великом Британијом, Француском и Њемачком.
 • 1995. године - Боксер Мајк Тајсон изашао је из затвора након трогодишње казне.
 • 1991. године - Умро је српски позоришни, филмски и ТВ глумац Милутин - Мића Татић, непоновљиви јунак ТВ серије за децу "На слово, на слово". Најмлађе слушаоце Радио Београда годинама је будио емисијом "Добро јутро, децо", а деца и сада уживају у његовом гласу позајмљеном Пери детлићу, Попају, патку Дачи.
 • 1945. године - Одржана је оснивачка скупштина ФК Металац. Сала је била мала да прими све заинтересоване, јер се по Београду прочуло да је зачет нови клуб који је успео да окупи све најбоље фудбалере из престонице. Овај клуб је 1950. вратио своје првобитно име БСК, а 1957. још једном га је променио у садашње име ОФК Београд.
 • 1941. године - Југославија је у Бечу потписала споразум о приступању Тројном пакту Немачке, Италије и Јапана. Непуна два дана потом, војним ударом оборени су влада и регент, принц Павле Карађорђевић. Томе су претходиле масовне демонстрације у Београду и другим српским градовима које су изазвале бес Берлина. Нацистичка Немачка је већ 6. априла, без објаве рата, почела напад на Југославију бомбардовањем Београда.
 • 1927. године - Свечано је отворен аеродром "Београд" испод Бежанијске косе.
 • 1903. године - Рођен је српски револуционар Благоје Паровић - Шмит, један од најистакнутијих руководилаца Комунистичке партије Југославије пре Другог светског рата, у Шпанском грађанском рату политички комесар 13. интернационалне (француске) бригаде. Према званичној верзији, погинуо је у борби са шпанским фашистима у јулу 1937. у бици код Брунете, али су каснија веродостојна сведочења упућивала на закључак да га је заправо убио агент совјетске политичке полиције НКВД, чиме је Јосиф Стаљин отклонио могућност избора Паровића за генералног секретара КПЈ. После завођења Шестојануарске диктатуре 1929, којом су забрањене политичке странке, емигрирао је у ШСР и Коминтерна га је слала у Немачку и друге земље као партијског инструктора. Члан Политбироа Централног комитета КПЈ постао је 1934, био је делегат КПЈ на Седмом конгресу Коминтерне 1935, а у Шпанији је представљао Централни комитет КПЈ при Централном комитету Комунистичке партије Шпаније.
 • 1896. године - Почеле су модерне Олимпијске игре у Атини.
 • 1844. године - Проглашен је први српски грађански законик, који је одиграо значајну улогу у правном и друштвеном животу Србије. Укинут је 1945. доласком комуниста на власт.
 • 1669. године - Ерупција Етне убила је 20.000 људи.
 • 1196. године - Велики жупан Рашке Стефан Немања предао је власт другорођеном сину Стефану, а не првенцу Вукану. На одлуку је пресудно утицало то што је у Ромеји (Византија) 1195. на престо дошао цар Алексије III, чија је ћерка Евдокија била удата за Стефана, али и Немањина процена да је Стефан способнији да управља државом. Под првим српским краљем Стефаном, крунисаним 1217, због чега је назван Првовенчани, Србија је уз државну задобила и црквену самосталност. То је заслуга најмлађег Немањиног сина Растка, који се око 1192. замонашио и узео име Сава. Он је 1219. издејствовао аутокефалност Српске православне цркве, дигавши је у ранг архиепископије.


HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Инвестирајте у своју будућност

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА