Домени и хостинг
Почетна страница > На данашњи дан

На данашњи дан

Данас је 26.05.2020. (147. дан у години). До краја године има још 218 дана.

На данашњи дан 26.05. досили су се следећи догађаји:

  • 1998. године - Скупштина Србије усвојила је Закон о Универзитету, којим је Влада Србије постала овлашћена да поставља ректора, декане, универзитетске и факултетске управне и надзорне одборе, чиме је поништена универзитетска аутономија.
  • 1955. године - У прву службену посету Југославији представника ШСР после 1948. и кампање Информбироа, у Београд је допутовала државно-партијска делегација с првим секретаром Централног комитета совјетске Комунистичке партије, Никитом Хрушчовом, на челу. Разговори у Београду и на Брионима завршени су потписивањем Београдске декларације у којој су садржани принципи односа двеју држава.
  • 1946. године - У САД-у је патентирана хидрогенска бомба. Реч је о бомби која ослобађа огромне количине нуклеарне енергије при врло високим температурама. Као "упаљач" хидрогенске бомбе служи атомска бомба.
  • 1877. године - Рођена је америчка играчица Исидора Данкан, жена руског песника Сергеја Јесењина. Унела је новине у плесну уметност, а основни принцип те уметности био је да тело и плесни покрети морају бити слободни и представљати одраз унутрашњег доживљаја. Основала је неколико балетских школа у Америци и Европи.
  • 1799. године - Рођен је Александар Сергејевич Пушкин, велики руски песник романтичар, који се, међутим, сматра и зачетником реалистичког правца у руској књижевности. Стојећи на почетку руског реализма, Пушкин је одмах дао роман, и то у стиховима, "Евгеније Оњегин". У области драме, његов "Борис Годунов" представља значајно дело не само руске драмске литературе него и свеколиког руског реализма. Када је реч о Пушкиновом драмском стваралаштву, не би требало заобићи ни драму "Моцарт и Салијери". Пушкин је писао и поеме ("Цигани", "Полтава", "Бакарни коњаник"), приповетке ("Капетанова кћи", "Станични надзорник"...), али чини се да је овај пангенијални руски дух ненадмашан ипак пре свега у области лирске поезије; поменимо само његова најчувенија лирска остварења: "Волео сам вас...", "Посвећено*** (A. P. Kern)", "Зимско вече", "Зимски пут", "Пророк", "Сужањ", "Арион", "Таљиге живота", "Подигох споменик", "Ехo", "Опрости снове љубоморне моје..."


BTGport.net - у1
Историјске паралеле

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА