booking.com
Почетна страница > Новости

Правилан притисак у гумама за мању потрошњу и већу сигурност

Правилан притисак у гумама за мању потрошњу и већу сигурност
31.12.2017. год.

 Обавезно поштујте вриједности притиска које препоручује произвођач јер су оне прилагођене вашем возилу. Тако ћете побољшати перформансе ваших пнеуматика и вашу сигурност.

 
Пнеуматик природним путем губи притисак зрака, а исти је промјењив у зависности од температуре. Из тог разлога се препоручује да провјеравате притисак у пнеуматицима најмање једном мјесечно и прије одласка на дуже путовање. Обавезно провјерите и резервни точак.
 
У противном може доћи до смањења перформанси пријањања на тло и повећања зауставног пута и потрошње горива. Осим тога, брже ће се оштетити пнеуматици и наплаци, а то значи да ће им и вијек трајања бити краћи.
 
Препоручене вриједности притиска често су различите за предње и задње пнеуматике. Ако нисте сигурни на коју вриједност требате надувати пнеуматике, или желите сазнати како можете провјерити вриједност притиска у пнеуматицима, сљедећи редови текста сигурно ће вас занимати. Можете остварити пуно веће уштеде од само трошкова замјене пнеуматика.

Кад сте посљедњи пут провјерили своје пнеуматике?

Сјећате ли се кад сте посљедњи пут провјерили притисак у пнеуматицима ? Не сјећате се? Премало надувхани пнеуматици опасни су јер је држање пута мање и може бити угрожена ваша сигурност. Провјера вриједности притиска у пнеуматицима једноставна је и бесплатна радња која може повећати вашу сигурност.
 
Вожња с неисправним вриједностима притиска у пнеуматицима може утицати на понашање возила и озбиљно угрозити вашу сигурност, па чак и узроковати незгоде у којима може бити угрожен и ваш живот. Ако су ваши пнеуматици премало или превише надувани да би се могли сматрати опаснима, биће корисно за вас да прочитате овај чланак.

Нисте сигурни у вриједност притиска исправна за ваше возило?

Исправна вриједност притиска за дотично возило обично се налази у књижици упутстава возила. Та информација такође може бити наведена у унутрашњости возила (на вратима возача, на кућишту осигурача или с унутрашње стране на враташцима резервоара за гориво).
 
У већини случајева, наведене су двије различите вриједности притиска:
 
- за "нормалне" услове вожње;
 
- за оптерећено возило (с особама или неким додатним тешким теретом).
 
Како бисте провјерили вриједност притиска у пнеуматицима, потребни су вам манометар или стандардна опрема за дување која је расположива у већини сервисних радионица које продају пнеуматике или на бензинским пумпама.

Како вриједност притиска у пнеуматицима може утицати на сигурност?

 
ДУГИ ВИЈЕК ТРАЈАЊА
 
Вожња с премало надуваним пнеуматицима смањује ниво издржљивости пнеуматика, доводи до њихових оштећења па чак и до потпуног пражњења пнеуматика.
 
Пнеуматици премало надувани за више од 0,5 бара = ОПАСНО
 
ДРЖАЊЕ ПУТА
 
С премало надуваним пнеуматицима смањена је прецизност у кривинама.
 
Премала надуваност = слабије држање пута.
 
АКВАПЛАНИНГ
 
Ако је пнеуматик премало надуван, 30% мање од препоручене вриједности, постоји опасност од већег аквапланинга.

КОЧЕЊЕ
 
Премало надувани пнеуматици повећавају зауставни пут возила.
 
ПОТРОШЊА ГОРИВА
 
Премала надуваност повећава отпор газећег слоја, а тиме и потрошњу горива.


  • Извор
  • Независне


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ


Председник Србије Александар Вучић уручио је поклон председнику Путину - штене шарпланинца. Штене по имену Паша чекало је окупано свог новог газду у згради Палате Србије.

XIX Међународни мини баскет фестивал «Рајко Жижић» почео је данас у хали број 3 Београдског сајма и трајаће до недеље, 20. јануара 2019. године. Фестивал који носи име нашег...


Kомпанија НИС потписала је данас меморандуме о стратешкој сарадњи са два престижна универзитета из Руске Федерације-Санктпетербуршким рударским универзитетом и Руским државним универзитетом за нафту и гас „Губкин“. Меморанду

Председник Русије Владимир Путин реркао је данас у Београду да је став Русије по питању Косова јасан - Москва се залаже за узајамно прихватљиво решење Београда и Приштине, али...Остале новости из рубрике »
HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Срећна Нова година

СЛИКА СЕДМИЦЕ

Одвикавање од пушења
WEB SHOP

ДјЕВОЈКА ДАНА