Домени и хостинг
Почетна страница > Новости

Вучић: Хвала Русији и Путину на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије

Вучић: Хвала Русији и Путину на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије
27.05.2019. год.


Ако Приштина буде укинула таксе, даћу све од себе, док сам председник Србије, да покушамо да пронађемо неко решење, изјавио је данас Александар Вучић и указао да ћемо, ако не пристанемо на компромис, све изгубити, преноси Танјуг.

„Хоћемо ли да пристајемо на замрзнути конфкликт или да пробамо да тражимо решење. Док сам председник, још три године, даћу све од себе, уколико укину таксе, да покушамо да пронађемо некакво компромисно решење, у коме ће се водити рачуна о интересима нашег народа, безбедности наших људи, црквама и манастирима, као и о интересима Србије”.

Вучић је поновио да ће се залагати за некакво компромисно решење и нагласио да прецизна истраживања кажу да нам следи пропаст, ако до решења не дође.

„То говорим зарад историје, јер претпостављам да је могуће да не дођемо до компромиса у наредних пет или 10 година, а то би била катастрофа и за Србе и Албанце. Последице би биле катстрофичне за нас у економском ,социјалном и демографском аспекту.„

Истиче да тренутно нема чак ни дијалога, као и да договор и компромис нису пораз, већ победа - ако не пристанемо, изгубићемо све.
 
То је, како каже, поручио лажним родољубима и заштитницима србских интереса који би да туђа деца бране КиМ.

„Важно је да истакнем да ма колико многи уживају у нерешавању и мисле да зависи све од светских околности... свако ко то говори не говори истину. Ако не буде компромисног решења, биће напада Албанаца на Србе на Косову, јер Албанци губе живце”, додао је Вучић.

Ако буде компромиса, биће референдума, а исход  обавезујући

Ако буде компромисног решења, мада сам скептик по том питању, народ ће о томе морати да се изјасни и, за разлику од других земаља, код нас ће одлука народа бити обавезујућа, поручио је председник Србије Александар Вучић.

Сводећи данашње обраћање у парламенту, председник Србије је рекао да нама у првој фази остаје да чекамо да видимо да ли ће Американци и Европљани убедити Албанце да укину таксе.

„Наставка суштинских разговора без укидања такси неће бити. Тачка. Уколико укину таксе ићи ћемо да разговарамо, да покушамо да пронађемо компромисно решење. Уколико га случајно буде, а скептик сам по том питању, доћи ћемо и пред парламент и пред народ да се о томе изјасне. И за разлику од неких других земаља, чланица и нечланица ЕУ, код нас ће одлука народа да буде обавезујућа. А не - референдум није прошао, али кога брига за референдум”, рекао је он.

Код нас ће бити онако како одлучи народ и онако како народ буде рекао, нагласио је Вучић.

Ако ништа од тога не буде случај и дође до најгорег сценарија, и Албанци нападну наш народ на КиМ, ма колико то било тешко, а веома је тешко, јер се на КиМ налази НАТО - прогон и погром србског народа нећемо дозволити.

„Имали смо довољно 'Олуја', 'Бљесака' , много несрећа и више такве несреће србском народу нећемо дозволити”, поручио је он.

Како каже, о томе су обавештени и највиши међународни представници, укључујући и команданта НАТО.

„И то је један од малих разлога због чега погрома и прогона нема, а да су се неки сетили да треба да имају војску и полицију 10-12 година раније можда бисмо нешто више могли да сачувамо”, додао је он, преноси Танјуг.

У рашкој области неће бити нестабилности

Председник Србије Александар Вучић поручио је Србима и Бошњацима да не морају да брину, јер, истакао је, у рашкој области неће бити нестабилности.

Он је у парламенту рекао да је зачуђен што у Санџаку постоје политичари који би да у тој области изазову неку врсту нестабилности, тражећи специјални статус.

„Не разумем ста радите против свог бошњачког народа, ако хоћете да кажете да ћете да тражите специјални статус, напуштање војске и полиције...? Ви имате три општине у којима сте већина, а ста ћете са 63 општине у којима су Срби већина у БИХ?”, запитао је Вучић, преноси Танјуг.

„То ви покрећете, не ми”, указао је Вучић и додао да би га обесили у Бриселу да је он то покренуо.

Навео је да тамо ћуте поводом тога, као што ћуте и за Тачија, Раму, Харадинаја који хоће да праве „велику Албанију”.

Он је поручио грађанима Србије да то што он ћути и не реагује значи да у овоме нема велике опасности.

„Нити шта могу да угрозе, нити да ураде. Зато, Бошњаци и Срби, будите мирни и у добру да живите у Србији”, рекао је Вучић и додао да ће ускоро ауто пут између Сјенице и Новог Пазара, као и други пројекти.

Циљ и план Албанаца су јасни, снажнији одлучују

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је актуелна власт успела да подигне углед Србије у свету, и да се о Косову и Метохији поново прича, али је истакао и да је много раније, 2010, завршено све што се тиче Косова и Метохије.

Вучић је истакао да је план Албанаца да нас свим оним што раде доведу у ситуцију „нове нормалности”, јер то је њима дозвољено, а са, како је рекао, циљем да се Србија доведе у ситуацију да и формално призна независност Косова, преноси Танјуг.

„Можемо да тражимо и да се још понешто питамо и да се још боримо најбоље што можемо. Недавно је био самит у Берлину где су Макрон и Меркелова покушали да убеде Албанце да укину таксе, али они су имали подршку снажнијих него што су ово двоје европских лидера”, казао је Вучић.

„Нису успели, јер су Албанци имали снажнију заштиту, рекао је Вучић”, додајући да је и њима то рекао.

Вучић је навео да су са тим циљем уведене и таксе, иако су супротне свим међународним нормама.

Он је истакао да ниједна од држава чланица ЕУ није предузела било шта против албанске стране, сем што је Федерика Могерини издала једно саопштење.

Вучић је навео да Албанци по милион пута причају о великој Албанији, укидању прелаза, царина, таксама, а у међународној заједници ће на то издати неко саопштење и одбацити сваку нашу идеју.

Такође, одбацују сваку идеју о промени граница, јер подразумевају да су границе КИМ јединствене и неповредиве, а да границе Србије то нису биле ни 1999 ни 2006., ни 2008., а после тога све су постале неповредиве.

„Лупетају да ће се отворити Пандорина кутију, она је отворена много раније”, истакао је Вучић.

Тражили смо време да сачувамо земљу

Председник Александар Вучић истакао је данас да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме зауставили след губитака и повратили углед Србије и успели да вратимо тему Косова и Метохије за преговарачки сто, преноси Танјуг.

„Тражили смо време да земљу сачувамо. Морате да разговарате, иако није лепо разговарати са Тачијем, а ни њему са мном, али то радите јер волите своју земљу”, објаснио је Вучић у обраћању на седници Скупштине Србије о КиМ.

Он је истакао да је Србија, у десет пута лошијој ситуацији него што је била ДОС-овска власт, без војске и полиције, са формално проглашеној независност Косова, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност, је немамо више глава за губљење и деце за бацање, што никада нисмо ни имали.

Објаснио је да је Србија учествовала у разговорима са циљем да чувајући политичку стабилност, подижући економију, тиме повећавајући шансу да људи остану у земљи и повећа могућност за одбрану националних интереса.
 
Подсетио је да де факто, када је дошао на место министра одбране војску нисмо ни имали, да смо уништавли Стреле за 142 долара по комаду, да смо имали само један авион који је могао да полети, а само ове године добијамо више хеликоптера него што смо купили у протекле три деценије.
 
Истакао је да се Србија налази на путу европских интеграција и да хоће да припада том делу света и друштва.
 
„Неко ће да каже 'зашто'? Морамо имати у виду да 68 одсто наше трговине обављамо са ЕУ, одакле су и највећи инвеститори. Данас само немачке компаније код нас запошљавају 60.000 људи”, указао је он.
 
Вучић је рекао да је у протеклих седам година разговора пошло за руком да повратимо углед наше земље и вратимо питање Косова на сто.
 
„Не са великим шансама за нас да ћемо са сигурношћу нешто да добијемо, већ да можемо да тражимо, да можемо да се за по нешто боримо”, казао је он.
 
Вучић је рекао да су доношени споразуми о правосуђу, цивилној заштити и енергетици, где је било највећег притисака, и где се могло видети сво лицемерје међународне заједнице.
 
Инсистирали су, како је пренео, на Газиводама и Валачу, указујући да Немци у преносној мрежу губе 32 милиона евра годишње, што за ту земљу није ништа.
 
„А, то што ми губимо 52 милиона евра због такси месечно...шта брига било кога”, констатовао је он.
 
Вучић је казао да је преко Газивода и Валача покушано да се изврши притисак на наш народ у Зубином Потоку.
 
Навео је да наш народ на Косову плаћа струју у висини од 11 одсто, те да су наши губици 150 милиона годишње на северу Косова, али да се олакшицама боримо за опстанак нашег анрода.
 
Нису формирали ЗСО, јер им је то дозволио Запад
 
Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу србских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.
 
„Једну једину обавезу коју су имали нису испунили зато што им је неко дозволио да је не испуне. Зато што су им европске силе и САД рекле - вама је дозвољено да је не испуните”, рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ, преноси Танјуг.
 
Он је истакао да је прошло шест година, а да Албанци још нису омогућили формирање ЗСО, као што је прошло више од 200 дана како су увели таксе на робу из централне Србије, а да се нико због тога „не секира”.
 
Он је рекао и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање велике Албаније, а да би, да се у Србији говори о Републици Србској, било потпуно другачије.
 
„Да је неко од нас поменуо Републику Српску, метафорично речено би нас обесили у Бриселу”, рекао је Вучић.
 
Он је истакао да то није ни праведно ни правично и да показује двоструке стандарде, али да Београду остаје једино да разуме како стоје ствари и настави да се бори на најбољи могући начин.
 
Председник је рекао да су Албанци разумели да Срби желе ЗСО како би везе између Срба на југу и на северу биле институционализоване, односно да се повежу четири општине са севера са шест општина на југу.
 
„То је била наша намера, тражили смо надзорне функције, извршна овлашћења”, рекао је Вучић.
 
Председник је истакао да брине о србском народу и о онима грађанима који желе да држава Србија о њима брине, а да није нарочито заинтересован за то шта се дешава у Качанику, Глоговцу, Сувој Реци..

Хвала Русији и председнику Путину, као и Кини и Индији на подршци

Морам да се захвалим Руској Федерацији и председнику Путину који су Савету безбедности подржавали Русију и спречавали доношење разних неповољних докумената. Хвала и Кини као и Индији која није признала Косово, те овом приликом честитам премијеру Модију успех на изборима. 
 
За 30 година преполовљен број Срба на КиМ
 
Председник Србије Александар Вучић данас је упозорио на катастрофалне размере националне катастрофе кроз коју је наш народ пролазио наводећи да од 1961. године и демографски губимо тле под ногама на Косову и Метохији.

Те године имамо 27 одсто Срба, вец 1971. - 21 одсто, 1981. године 15 посто Срба, а 1991. само 11 одсто, што знаци да је за 30 година број Срба на КиМ преполовљен.
 
Колике су размере националне катастрофе показује и број српске деце у школама: тако је 1961. српске деце било око 100.000, 1999. - 59. 000, а данас свега 16. 000 српске деце у сколама, преноси Танјуг.
 
Вучић је изнео податке о поражајућим демографским кретањима.
 
Данас на Западном Балкану живи 7,46 милиона Срба, а око 4 милиона и 70 000 Албанаца, навео је Вучић додајући да је у Србији негативан природни прирастај, а Албанци имају позитиван.
 
Уколико се нешто не промени, према процени УН, 2100. Срба ће бити двоструко мање него Албанаца.
 
Према проценама УН из 2015. Срба ће бити 6,23 милиона, док ће Албанаца 2050. бити за 1,92 милиона више, и то 5,99 милиона.
 
2100. биће 9,64 милиона Албанаца, а Срба око 4,327 милиона.
 
Вучић је истакао и да би се остварио позитиван прирастај жене у Србији треба да рађају 3,2 деце, иначе ћемо имат малу шансу да говоримо о сопственом опстанку.
 
Он је рекао и да после деведесете, ко год дошао на власт, без обзира какаве намере имао, био је у тешкој ситуацији да нешто сачува, а томе су, како је навео, допринели бројни проблеми као што су лоше одлуке комунистичких власти о забрани повратка Срба и Црногораца на КИМ.
 
Дужност ми је да говорим истину али то не значи да се нећу борити за Косово
 
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је као председнику посао да људима саопшти истину о свим битним стварима, па и о Косову, али да то не значи да се неће борити за србски народ који тамо живи, преноси Бета.
 
„Истину. Понекад горку, понекад непријатну и ма каква била, али истину. Али немојте ни за тренутак да помислите да нећу да се борим за наш народ на Косову и Метохији. И то више од оних који истину знају али је прећуткују. И који би да за Косово ратују туђа а не њихова деца”, рекао је Вучић на седници Скупштине Србије.
 
Он је захвалио свима који су дошли на седницу јер желе да разговарају одговорно о озбиљном и тешком проблему, и то не само проблему за Србе на Косову већ и за све грађане Србије и целину србског народа.
 
Вучић је додао да сви треба да се питају да ли Србија може да рачуна на међународну правду по питању Косова, када је управо противправно бомбардована због Косова 1999. године, као и да ли има право да прави непријатељство са онима од којих зависи будућност Србије.
 
Представљајући историјски контекст власти над територијом Косова и Метохије, Вучић је казао да Срби после 1389. године опет владају тим простором од 1912. и Балканских ратова до, условно говорећи, 1999. године и Кумановског споразума од када како је рекао, Косовом и Метохијом управљају Албанци и део међународне заједнице који је подржао косовску независност.
 
Он је казао да је по проценама из 1455. године на територији данашњег Косова и Метохије живело око 98 одсто Срба а да су 1871. Срби чинили 32 одсто становништва а „Арбанаси” како је рекао, 64 одсто.
 
„После србско-турских ратова и Берлинског конгреса дошло је до великог и тешког прогона Срба. Тада најдраматичније губимо у броју Срба на Косову и Метохији и по први пут 1890. године Арбанаси представљају већину у Косовском вилајету са 48 одсто”, казао је председник Србије.
 
Вучић је навео и да је од 1961. до 1991. године број Срба на Косову и Метохији смањен са 27 на 11 одсто.
 
„По подацима из 1961. године имамо 27 одсто Срба на Косову и Метохији, 1971. имамо 21 одсто а већ 1981. имамо 15 одсто Срба. Пад броја се наставља и 1991. имамо 11 одсто Срба на Косову и Метохији, више него дупло у тих 30 година смо изгубили”, рекао је Вучић.

Треба да престанемо да обмањујемо сопствену јавност
 
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да проблем Косова и Метохије не жели да сведе на то ко је крив за садашње стање и грешке које су до њега довеле, већ да престанемо да се самообмањујемо, преноси Танјуг.Потребно је, рекао је, да признамо да нам се догодио тежак национални пораз, да смо изгубили територију, људе, а и економски губици су били огромни, а пре свега смо, истиче, изгубили године у којима смо се лагали.Ја се нисам одлучио за наставак лажи и самообмане, већ за договор са Албанцима као једини начин за будућност, истакао је србски

​На Косову живи око 93.000 Срба

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је 2017. године на Косову живело 94.998 Срба, а да их је данас за 2.000 мање.Од тог броја 47,1 одсто је на северу, 52,9 одсто на југу, а проценат се повећава на северу јер је безбеднији, рекао је Вучић је подносећи извештај о Косову у Скупштини Србије, преноси Бета.Он је навео да је Албанаца на Косову између 1.162.000 и 1.325.000, односно много мање него што Албанци представљајају.Вучић је рекао да држава покушава да врати Србију у живот и да више нема „глава за губљење ни деце за бацање”.Он је рекао да, чувајући политичку стабилност и подижући економију, Србија увећава све друге шансе чак и оне да брани националне интересе.Вучић је казао и да му није лепо што мора о Косову да разговара са председником Косова Хашимом Тачијем, али да мисли да је Тачију ипак горе што мора да разговара са њим.„Горе је Тачију да разговара самном него мени са њим, али морам да разговарам не зато што ми је лепо, него јер волим своју земљу”, истакао је Вучић.Он је казао да је 2010. све било завршено и готово што се тиче Косова, али да је актуелна власт успела да питање Косова врати на сто, не са великим шансама, али са шансама да се Србија ипак „нешто пита”.Председник Србије је казао да је по Бриселском споразуму било потребно формирати Заједницу србских општина како би били повезани Срби са југа и севера, да су тражене надзорне функције, извршна овлашћења, али да Приштина није то испунила.„Једну једину обавезу из Бриселског споразума нису испунили, јер су им велике силе рекле - вама је дозвољено да не испуните”, рекао је Вучић.председник.

Више никад неће бити новог погрома Срба на КиМ
Више никада неће бити нових погрома Срба на Косову и Метохији, поручио је данас у парламенту председник Србије Александар Вучић, преноси Танјуг.„Нису успели никада да ослабе толико Србе у покрајини, нити србски народ на северу, да не будемо у стању и намерно кажем - не будемо, јер то неће бити самостални одговор нашег народа са севера, већ целокупног нашег народа, ако било ко буде покушао да их физички угрози, на било који начин”, рекао је Вучић.Погрома као из 2004. више неће бити, поручио је председник.

Танјуг, Политика


  • Извор
  • фото: © Алексей Дружинин / РИА Новости/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

 Ministarstvo ekonomije SAD uvelo je dodatne sankcije za Kineske kompanije i dodalo još 33 kompanije i organizacije na tu listu.


 Nekoliko organizacija i pojedinaca podneli su sudu u Kaliforniji tzv. 'class action' tužbu protiv internet giganta Google.  

Заштитник људских права Синиша Бјековић данас је саопштио да припадници Војске Црне Горе могу да учествују на литијама Српске православне цркве, али без униформи,


У оквиру традиционалне манифестације „Дани Светог Јована Владимира“, Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством служио је данас, на празник Светог цара К

  Министар одбране Сергеј Шојгу је упутио позив шефу Пентагона Марку Есперу да посети Москву у јуну како би учествовао на Паради победе поводом 75. годишњице победе у Другом светском...


Портпарол председника Владимира Путина, Дмитриј Песков је прокоментарисао речи Доналда Трампа о „нуклеарном пакту“ са Русијом. "Верујемо да би министри спољних послова требали интензивирати свој рад, с об


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Историјске паралеле

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА