BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Висок ниво балистичке и противминске заштите новог оклопног борбеног возила М-20 MRAP 6x6

Висок ниво балистичке и противминске заштите новог оклопног борбеног возила М-20 MRAP 6x6
07.09.2020. год.
Савремене тенденције развоја наоружања и војне опреме, али и војних возила имају за циљ да повећају безбедност војника на бојишту, продуже век употребе средстава, уз смањивање њихове цене производње и одржавања


MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected Vehicle) односно „Оклопна возила са противминском заштитом заштићена од дејстава из заседе” назив је који се у војној терминологији користи за возила која су отпорна на минско–експлозивна средства и имају одговарајући степен балистичке заштите укрцног дела, који омогућава заштиту посаде од стрељачке муниције и одређених типова противоклопних средстава. Она се употребљавају за превожење јединице у опасним ситуацијама, као што су ратне прилике или учешће у мултинационалним операцијама на теренима високог ризика, који захтевају возила високе заштите, проходности и покретљивости, саопштило је Министарство одбране Србије.

фото: Министарство одбране Србије


Ново оклопно борбено возило М-20 MRAP 6x6 плод је домаће памети, знања наших инжењера и производ домаћих фабрика. Реч је о возилу чија је намена безбедно превожење јединица и које поседује висок ниво балистичке и противминске заштите. Уз то, могућност отварања ватре из возила сврстава га у ранг најбољих светских решења у тој категорији.
 
Имајући у виду да је средњорочни циљ наше војске да се ниједан наш војник више не превози  у камиону под церадом, ново возило, које је у стању да безбедно, сигурно и брзо превезе наше јединице и да их притом заштити од дејстава различитог стрељачког пешадијског наоружања, али и различитих мина, огроман је искорак.

фото: Министарство одбране Србије
 
Код овог решења, погонска група са мотором снаге 205 kW, деветостепеним мењачким преносником и двостепеним диференцијалним разводником погона, смештена је у предњем и средњем делу возила у подужној оси возила. Возило има стални погон на све точкове. Са леве стране је смештен возач, а са десне командир. Укрцно-искрцни део посаде се налази у задњем делу возила. Укупни број чланова посаде је 12 - возач, командир, нишанџија на митраљезу и девет чланова посаде. Посада улази и излази у оклопно тело кроз врата на задњој плочи возила.

фото: Министарство одбране Србије
 
Постоје и два отвора на кровној плочи како би у случају потребе посада могла да их искористити за принудни улазак односно излазак. Бочна врата користе возач и командир. Седишта у укрцно-искрцном делу везана су за кров возила, склопива су и преко система вођица и опруга ефикасно апсорбују ударе и вибрације, што повећава комфор вожње.

фото: Министарство одбране Србије

Како је возило MRAP 6x6 решење на бази компоненти теренског аутомобила ФАП 2228, то подразумева да систем за ослањање буде зависног типа. Предност коју пружа зависно ослањање ФАП-а 2228 је готово решење за које није потребан даљи развој и прилагођавање шасији возила те је цена драстично нижа у односу на ослањање из увоза.
 
Како је ФАП 2228 опремљен CRPV системом, OVT 6x6 MRAP такође поседује тај систем поред „run-flat“ уложака у пнеумтицима, чиме се покретљивост возила подиже на највиши ниво. Оклопна заштита возила обезбеђује заштиту нивоа STANAG 3 са свих страна возила. Дебљина панцирних стакала је прилагођена стандарду како би ниво заштите био истог нивоа на свим деловима возила. Доњи део оклопног тела је обликован тако да се њиме постиже заштита од ударног таласа експлозије испод возила и самим тим задовољава карактеристике возила MRAP концепције.
 
Возило М-20 6x6 представља кључни фактор за обезбеђење заштићене мобилности пешадије Војске Србије, за који је предвиђено да се оствари кроз две фамилије борбених оклопних возила точкаша домаће производње.
 


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ


Продужење Споразума о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) са Русијом допринеће већој безбедности Американаца, а Москви и Вашингтону ће дати време и могућност за даље преговоре...

Русија и Сједињене Државе могу успети да продуже Уговор о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ-3) пре његовог истека, рекао је шеф Међународног комитета Савета Федерације Константин Косачoв за РИА Новости. Раније...


Америчке власти се залажу за продужење Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) на пет година, саопштила је портпарол Беле куће Џен Псаке.

Брисање руског садржаја са америчких дигиталних платформи представља отворену цензуру, рекао је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.


Ситуација у Донбасу је постала напетија, а проблем са решавањем украјинске кризе је то што Кијев и даље не жели да одустане од идеје да војним путем поврати контролу...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Срећни новогодишњи и божични празници

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА