BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Путин о санкцијама, пандемији, контроли наоружања, промени улога у свету...

Путин о санкцијама, пандемији, контроли наоружања, промени улога у свету...
23.10.2020. год.

 


Владимир Путин је учествовао на састанку Дискусионог клуба Валдаj. Овогодишња тема је „Лекције из пандемије и нова агенда: Како претворити глобалну кризу у прилику за мир“.

Кључне изјаве шефа државе налазе се у материјалу РИА Новости.

О онима који чекају „слабљење Русије“

Путин је у свом говору коментарисао очекивања од слабљења Русије у неким земљама.

„Јачајући нашу земљу, гледајући шта се дешава у свету, у другим земљама, желим да кажем онима који још увек чекају на постепено изумирање Русије: у овом случају брине нас само једно - како се не прехладити на вашој сахрани."

Председник је нагласио да Русија адекватно процењује своје интелектуалне, територијалне, економске и војне способности, могућности и потенцијал.О пандемији

Говорећи о пандемији коронавируса, Путин је приметио да се коронавирус није повукао, а да је свет на ивици „тектонских померања“ у свим сферама живота.

"Епидемија коронавируса озбиљно је променила друштвени, пословни и међународни живот. Рекао бих свакодневни живот сваке особе."

Путин је нагласио да је поносан на грађане Русије и њихову спремност да помажу једни другима, пре свега лекарима и медицинским радницима.

"Пандемија је подсетила на крхкост људског живота. Било је тешко замислити да у нашем технолошки напредном XXI веку, чак и у најнапреднијим богатим земљама, човек може остати беспомоћан пред наизглед не тако фаталном инфекцијом и не тако страшном претњом."


Председник је изјавио да међународна заједница није учинила све у борби против коронавируса, те да постоје пропуштене прилике.

О могућности увођења нових санкција

Према Путину, данас нема потребе да се враћамо рестриктивним мерама због пандемије која се догодила на пролеће, укључујући и то што је „лек деловао ефикасно“. Приметио је да су створене додатна места у болницама, појавили су се лекови, „лекари већ разумеју и знају шта треба радити“.

Шеф државе је подсетио да Шведска није увела ограничења због коронавируса, али је као резултат имала и рецесију.

Сада су макроекономски показатељи у Русији прихватљиви, економија се опоравља, додао је председник.

О цивилном друштву

Глас грађана играће пресудну улогу у развоју Русије, нагласио је Путин. Приметио је да мишљење Руса треба да буде одлучујуће и да се спроведу конструктивни захтеви различитих друштвених снага.

О независности државе

Говорећи о државној структури, председник је приметио да покушај слепог копирања некога није у реду.

"Видимо како функционишу такви увезени модели демократије. Ово је по правилу само љуска, фикција. Фикција лишена унутрашњег садржаја, чак и привид суверенитета. Људи код којих се такве шеме спроводе заправо се ништа не питају, а релевантни лидери нису више од вазала. А за вазала, као што знате, господар одлучује о свему.“

Према његовим речима, није битно како се зове политички систем који је различит у свакој земљи, сопствена политичка култура, традиција, сопствени поглед на развој.

"Поставља се питање: шта је јака држава? Која је њена снага? Наравно, не у потпуној контроли или ригидности агенција за спровођење закона, не у избацивању приватне иницијативе или нарушавању цивилне активности, чак ни у снази оружаних снага и одбрамбеног потенцијала. Иако, мислим, схватате колико је ова компонента за Русију важна у географском погледу, читавом низу геополитичких изазова и, наравно, нашој историјској одговорности као сталне чланице Савета безбедности УН-а да обезбедимо глобалну стабилност. И, без обзира на то, уверен сам да је снага државе изнад свега у поверењу грађана у њу. То је снага државе.“

Путин је нагласио да је извор снаге људи, који лежи у њиховој „спремност да делегирају широка овлашћења изабраној влади“, видећи у држави њихове представнике, од којих је потребно строго захтевати.

О промени улога у свету

Председник је приметио да данас Сједињене Државе тешко могу да полажу право на ексклузивитет и запитао се да ли је то потребно самој Америци.

"У погледу своје економске тежине и политичког утицаја, Кина се активно креће према положају суперсиле. Немачка се креће у истом смеру."

У исто време, додао је да се улога Велике Британије и Француске у светским пословима приметно трансформисала, попут Бразила и Јужне Африке који су озбиљно ојачали.

Председник је позвао државе да буду искреније у међудржавним односима усред пандемије коронавируса и да напусте политику двоструких аршина.

„Многим другим земљама које су патиле и пате од коронавирусне инфекције није потребна помоћ која може доћи споља, већ једноставно уклоните ограничења, барем у хуманитарној сфери, у снабдевању лековима, кредитним ресурсима, опремом и разменом технологија. То су хуманитарне ствари у свом најчишћем облику. Али не, уосталом, нису укинули никаква ограничења, скривајући се иза неких разматрања која немају никакве везе са хуманитарном компонентом. Иако истовремено сви говоре о хуманизму."

О контроли наоружања

Говорећи о контроли наоружања, Путин је приметио да свет нема будућност без ограничења у овој области. Подсетио је да се Вашингтон постепено повлачи из таквих споразума.

„Сви добро знају - повлачење из система противбалистичких пројектила, па и из Уговора о ликвидацији ракета кратког и средњег домета, па кроз „Отворено небо“. Америка је најавила да је започела процедуру за повлачење и из овог споразума. Зашто? На основу чега? Они чак ни не објашњавају зашто.“

Председник је приметио да Москва није против учешћа Кине у Уговору СТАРТ, али је нагласио да би и сам Вашингтон требало да води дијалог са Пекингом, а не да га пребацује на Русију.
Путин је такође позвао на укључивање свих нуклеарних сила у овај споразум.

"Европљани нам кажу, нека САД изађу, али ви не излазите. Кажем: здраво, то је добар филм. Сви сте чланице НАТО-а, па ћете летети, преносити информације Американцима. Зато, немојмо се заваравати, разговарајмо искрено једни с другима. Али у ствари, како ја разумем, европски партнери Сједињених Држава, желели би да Сједињене Државе остану у овом уговору и да тамо ништа није уништено.“

О ситуацији у Карабаху


Током дискусије, учесници су се дотакли заоштравања ситуације у Нагорно-Карабаху. Председник је нагласио да је од ескалације сукоба више од две хиљаде погинуло на свакој страни, те да се укупан број жртава приближава на пет хиљада.

Приметио је да је током година Русија нудила разне могућности за решавање ове кризе како би се стабилизовала ситуацију у дугој историјској перспективи. Према речима председника, био је напоран посао на приближавању позиција.

"Чинило се да је требало још мало и да нађемо решење. Нажалост, то се није догодило и данас имамо сукоб у његовој најгорој верзији", рекао је Путин.

Нагласио је да су за Русију и Јерменија и Азербејџан равноправни партнери с којима Москва жели да изгради пуноправне односе.
Шеф државе је такође приметио да би веома волео да пронађе компромис око Нагорно-Карабаха. Према Путиновим речима, он разговара неколико пута дневно са азербејџанским председником Илхамом Алијевим и јерменским премијером Николом Пашињаном.

О ситуацији са Наваљним
Одговарајући на питање једног од учесника у дискусији о ситуацији са Алексејем Наваљним, Путин је приметио да је Русија спремна да спроведе истрагу о инциденту, али да је за то потребна потврда да је отрован, али такве информације нису пружене.

Председник је напоменуо да је наложио Генералном тужилаштву да одмах по жалби супруге провери могућност пацијента који путује у иностранство на лечење, што значи ограничења у кривичном предмету.

„Штавише, у једном од разговора са једним од европских лидера предложио сам да наши стручњаци дођу у Немачку заједно са француским, немачким, шведским специјалистима, да раде на лицу места, добију неке материјале. И ти материјали могу да се ставе у основу за покретање кривичног случаја, ако је то заиста кривични догађај. Али они не дају ништа.“

Путин је такође додао да постоје сумње у извештаје о откривању трагова Новичока у телу Наваљног.

"Рекли су да су пронашли трагове Новичока. Тада је све ово пребачено у ОЗХО, и одједном нам је речено: ово није Новичок, ово је нешто друго. Дакле, да лије је Новичок или није? Већ постоје сумње у вези са оним што је речено на почетку “, додао је председник.

О амандманима на Устав

Говорећи о усвојеним амандманима на устав Русије, Путин је указао да су они усмерени на развој земље.

"Амандмани на Устав, о којима сте управо говорили, нису усмерени само на то да садашњем шефу државе дају право да буде изабран 2024. године или чак и касније. Они су усмерени на промене, углавном на јачање суверенитета Руске Федерације, да уоквире наше развојне изгледе, да створе темељне уставне темеље за развој економије, социјалне сфере и јачање нашег суверенитета. И надам се да ће све ово успети."

О животној средини
Председник је приметио да је данас неопходно разговарати о одрицању од неограничене потрошње.

"Ако желимо да сачувамо наш заједнички дом за будуће генерације, морамо да очистимо нашу планету. Тема заштите животне средине је одавно и чврсто ушла у глобалну агенду."

   • Извор
  • Танјуг
  • фото: © РИА Новости / Алексей Никольский/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Амерички председник Џо Бајден потписао је данас уредбу којом се уводи нова рунда санкција Русији којим је обухваћено више од 30 физичкиих лица и организација. Бела кућа се такође...


Предложени самит који је руском председнику Владимиру Путину понудио његов амерички колега Џо Бајден, неће се одржати у блиској будућности, саопштио је Кремљ. Саопштење долази усред спекулација да су...

  Од 1. јануара до 15. априла 2021. године, према прелиминарним подацима, "Гаспром" је повећао производњу гаса за 12% (за 17 милијарди кубних метара) у односу на исти период прошле...


Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је данас Институт за вирусологију и серуме \'\'Торлак\'\', где је јуче извршено пуњење прве серије контролних доза вакцине \'\'Спутњик В\'\'.

Време посете председника Владимира Путина Србији биће договорено чим то епидемиолошка ситуација дозволи, рекао је прес-секретар председника Дмитриј Песков. Раније је србски министар спољних пос


Руски амбасадор у Београду Александар Ботан-Харченко дао је интервју за РИА Новости. Преносимо његов део. Према споразуму о


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Порфирије нови патријарх СПЦ!

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА