BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Москва: Решење косовоског проблема треба да се заснива на Резолуцији 1244 СБ УН-а

Москва: Решење косовоског проблема треба да се заснива на Резолуцији 1244 СБ УН-а
27.02.2021. год.
Саопштење Министарства спољних послова Руске Федерације


У вези са апелима неких страних званичника 
Београду и Приштини у страним медијима да убрзају напредак ка некој врсти „свеобухватног споразума“, желели бисмо да поново нагласимо наше принципијелне приступе у постизању одрживог и обострано корисног решења косовског проблема .


Сматрамо да би таква одлука требало да се заснива на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН и да буде у складу са међународним правом, као и да добије одобрење Савета безбедности УН-а.

Сматрамо деструктивним покушајима да се такозвана „коначна нормализација“ између Београда и Приштине натера да се уклопи у вештачке датуме. Главно је постићи одрживу опцију, која ће, између осталог, бити прихваћена у јавности.

Подржавамо дијалог Београда и Приштине с циљем решавања косовског проблема под покровитељством Европске уније, која мора савесно и непристрасно да испуњава своје посредничке функције које су јој поверене одлуком Генералне скупштине УН-а. Неопходно је тежити спровођењу одлука о којима су се стране већ договориле, пре свега у вези са формирањем Заједнице србских општина на Косову, што Приштина саботира од 2013. године. Надамо се да ће специјални представник ЕУ, Мирослав Лајчак моћи да напредује у решавању овог основног питања. Без испуњавања већ постигнутих договора, дијалог је осуђен на промашај.

Алармантна је радикализација реторике косовских Албанаца након победе на ванредним „парламентарним изборима“ националистичке странке „Покрет самоопредељења“. Њен лидер А. Курти отворено изјављује да преговарачки процес са Београдом заузима дно на листи његових приоритета и да су на дневном реду изгледи за уједињење Косова са Албанијом. Не постоји разумљива реакција њихових западних покровитеља на такве провокације. У међувремену, такве намере су оптерећене колапсом ионако крхке регионалне стабилности на Балкану.

Позивамо све укључене стране да покажу одговоран приступ, да делују на основу међународног права, да траже компромисна решења способна да обезбеде дугорочан мир и прогресиван развој свих земаља и народа југоисточне Европе.


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Неки руски посланици позвали су на поновно увођење смртне казне


Реакција Вашингтона на напад у „Крокус сити холу“ показује његову пристрасност јер настоји да прикрије Кијев, тврди Марија Захарова

За разлику од Запада, Москва никада неће „укинути“ ниједну страну културу


Председник украјинског Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Алексеј Данилов разрешен је дужности

Двојица држављана Таџикистана који су живели у Украјини оптужени су да су планирали напад на бечку катедралу, тврди аустријски Хојте



Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА