eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

РТ: Нису добре вести за долар? Русија и Турска избацују америчку валуту у релизацији споразума о системима С-400

РТ: Нису добре вести за долар? Русија и Турска избацују америчку валуту у релизацији споразума о системима С-400
29.11.2018. год.


Извор: Восток / РТ

Обе земље суочене са притиском из Вашингтона, Русија и Турска избацају амерички долар у реализацији споразума о ракетним системима С-400, и то ће чинити у будућности, рекао је руски лидер Владимир Путин.

"Разумемо да ако обавимо трансакције у америчким доларима, оне неће проћи", рекао је Путин новинарима, наводећи његове недавне разговоре с турским лидером Реџепом Таипом Ердоганом.

"Тако смо размотрили још једну опцију."

Говорећи на пословном форуму у Москви, руски председник је нагласио да је споразум о С-400 "без долара" са Турском само један недавни пример приступа који деле две земље. Исто ће се односити и на "друге врсте роба", истакао је он.


"Немамо циљ да напустимо долар, али смо присиљени да то учинимо. И, уверавам вас, то ћемо учинити", рекао је Путин, додајући да ће то на крају омогућити глобалну трговину сигурнијом и ефикаснијом.


Русија и Турска су разговарале о преласку са америчког долара на рубљу и лиру у билатералној трговини, пошто су обе државе доживеле разилажења са Вашингтоном. Економске везе Москве константно су под ударом санкција САД-а, а које су почеле да се гомилају након избијања политичке кризе у Украјини, те Крим гласао да се врати Русији.

Анкара се такође суочава са ризиком да крши америчке законе о санкцијама приликом куповине оружја из Русије или нафте из Ирана. Политичари у Вашингтону су додатно покушали да притисну Турску да одустане од куповине руских ПВО система С-400. Конгрес САД-а је чак користио споразум као изговор да се одложи пошиљка 100 авиона Ф-35 Турској.

То је подстакло председника Ердогана да се бори против доминације америчке валуте у светској трговини. Анкара мора "постепено да заустави монопол долара једном за свагда", рекао је Ердоган у септембру, истовремено заговарајући прелазак на алтернативне валуте у трансакцијама.

Ердоган је оптужио САД за вођење "економског рата" против света и оптужио Вашингтон за пад турске лире, која је ове године пала на рекордни нови.

"Америка се понаша као дивљи вукови", тврди турски лидер.

"Коришћење долара само нам штети."

Погођена бројним санкцијама од стране Запада, Москва је изабрала сличан пут.

"Узимајући у обзир с чиме се сусрећемо док радимо са доларима, све више земаља жели да тргује у националним валутама", напоменуо је Владимир Путин раније.

"То је оно према чему ћемо постепено ићи", рекао је председник.

У међувремену, први С-400 ће бити достављен Турској у октобру 2019. године.


  • Извор
  • фото: © Sergei Karpukhin / Reuters / RT/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев


Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева

Урсула фон дер Лајен је претходно деблокирала преко 10 милијарди евра како би обезбедила подршку Будимпеште за помоћ Украјини


Москва пркоси апокалиптичним прогнозама, пише часопис

Пољопривредни произвођачи у Пољској су огорчени што њихови украјински конкуренти могу да продају жито у ЕУ без плаћања царина


Ограничење се неће односити на земље чланице Евроазијске економске уније и на Јужну Осетију, Абхазију, Монголију и Узбекистан.


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА