eposao.info - vrh - ekonomija
Почетна страница > Новости

И поред санкција достигнут рекорд страних инвестиција у руску економију после 2014. године

И поред санкција достигнут рекорд страних инвестиција у руску економију после 2014. године
25.02.2020. год.


Руске компаније су 2019. године привукле рекордан број страних инвестиција за период од увођења санкција.

Странци су уложили 49,5% више средстава него годину дана раније, израчунали су аналитичари ревизорске компаније КПМГ. Податке из њиховог истраживања објавио је РБК, пише Russia beyond.

Укупна сума улагања у руске активе из иностранства кроз спајања и припајања (мерџере и аквизиције) 2019. године износила је 20,9 милијарди долара, што је готово два пута мање од обима домаћих инвестиција (40,1 милијарди). Притом су домаћа улагања такође порасла и то за 19%.


Укупна улагања од мерџера и аквизиција за годину дана су се повећала за 21,5% и достигла вредност од 61 милијарде долара. По мишљењу аналитичара, странци су констатовали стабилизацију економске ситуације у Русији. Према њиховој процени, земља је успела да се прилагоди спољашњим санкцијама и њиховим последицама.

Главни покретач тржишта спајања и припајања био је сектор нафте и гаса, а посебно пројекти производње течног природног гаса (ТПГ) компаније „Новатек”. 2019. године она је наставила да продаје акције у пројекту „Арктик-ТПГ 2”, које су купили француски Total, конески CNPC и јапански Mitsui.

Највећи пораст улагања међу страним инвеститорима 2019. године забележиле су компаније и фондације из земаља азијско-тихоокеанског региона, које су уложиле 8,2 милијарди у односу на 2,4 милијарде годину дана раније. Такође су интензивирали улагања инвеститори из САД: 3,4 милијарде у односу на 200 милиона долара 2018. године. Европски тржишни играчи смањили су улагања на 5,9 милијарди долара.


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Високи дипломата је изјавио да ће ЕУ можда морати да постане „креативнија“ у проналажењу новца за Кијев


Немачки канцелар је појаснио да ће профит добијен од средстава Москве у ЕУ бити употребљен за наоружавање Кијева

Урсула фон дер Лајен је претходно деблокирала преко 10 милијарди евра како би обезбедила подршку Будимпеште за помоћ Украјини


Москва пркоси апокалиптичним прогнозама, пише часопис

Пољопривредни произвођачи у Пољској су огорчени што њихови украјински конкуренти могу да продају жито у ЕУ без плаћања царина


Ограничење се неће односити на земље чланице Евроазијске економске уније и на Јужну Осетију, Абхазију, Монголију и Узбекистан.


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА