Почетна страница > Новости

Читав град ради, плата 1.200 евра

24sata.info/ РТРС   | 11.03.2015.

Мариналеда, мали андалузијски град на југу Шпаније, познат је као „демократска утопија“. Већ годинама се успјешно одупире капитализму и зарађује од пољопривреде.
Читав град ради, плата 1.200 евра

Окружен плантажама маслина и пшеничним пољима, овај градић се већ годинама успјешно одупире капитализму и зарађује од пољопривреде.

Од почетка финансијске кризе 2008, ово мјесто је постало једно од ријетких у Шпанији у којима је животни стандард скочио. Најзаслужнији за то је градоначелник Хуан Мануел Санчез Гордиљо, који надимак „Шпански Робин Худ“ није добио случајно.

Он је у августу прошле године организовао низ крађа у шпанским супермаркетима, у знак протеста против капитализма. Основне намирнице попут пиринча и уља убачене су у колица и изнеијте из продавница, а затим подијељене сиромашнима, док су касири беспомоћно посматрали сцену.У интервјуу након овог догађаја, Гордиљо, који је на челу Мариналеде од 1979. године, рекао је да то није била крађа већ „ненасилни акт непослушности“.

„Постоје породице које не могу да приуште храну. У 21. вијеку то је срамота. Храна је основно право, а не нешто о чему треба спекулисати“, изјавио је он.

Свако ко жели да сагради кућу у поменутом граду, може то да учини потпуно бесплатно. Неопходан материјал и раднике обезбеђује градска скупштина, а породице су у обавези да плаћају свега 15 евра месечно до краја живота, уз договор да кућа не може бити продата ради личне добити.Док незапосленост у Андалузији износи 37 одсто, у Мариналеди је она једнака нули. Свих 2.700 људи ради, углавном на плантажама и фармама, а сви радници су плаћени једнако, и то по 1.200 евра месечно.

„Морамо да размислимо о сопственим вредностима, потрошачком друштву и важности коју придајемо новцу. Мариналеда је само мали пример и волели бисмо да се наше искуство прошири на остатак свијета“, каже Гордиљо.

 
Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост < Предходна новост Следећа новост >
Остале новости


Остале новости из рубрике »