BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

У Београду отворен Омладински форум ОДКБ

У Београду отворен Омладински форум ОДКБ
19.10.2017. год.


Министар одбране Александар Вулин отворио је данас у Дому Гарде у Топчидеру Омладински форум Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ).


Тај значајан међународни скуп, у организацији Војне академије, одржава се од 18. до 21. октобра у Београду и на њему ће, поред представника Србије, учествовати и научни радници и експерти, амбасадори те студенти и кадети из Руске Федерације, Белорусије, Јерменије, Киргизије, Казахстана и Таџикистана, саопштило је Министарство одбране Републике Србије.
 
Отварајући Форум, министар Вулин је поручио гостима да су дошли у Србију, у земљу која уме да дочека, да воли, која уме да се бори.
 
- Дошли сте у Србију, земљу у којој се изнад свега цени слобода. Ниједна генерација у историји србског народа још никада није дала погрешан одговор када су јој постављали питање шта је спремна да уради за слободу. Србски народ је за слободу био спреман да уради све, зато данас поносно можемо да кажемо да сте дошли у земљу слободних људи, земљу људи који разумеју потребу сваког народа, сваке религије, да буде другачији и поносан на себе. Али и да својом различитошћу чини овај наш једини заједнички свет вредним живљења - рекао је министар Вулин.
 
Он је подсетио да је Србија војно неутрална земља.

 
- Али то не значи да је војна неутралност оправдање да се зло не препозна. Србија препознаје зло тероризма, мржње... Србија препознаје зло које се дешава и другима и увек је против зла, храбра и отворена. Такви су били и њени преци.
 
Министар одбране је поручио гостима да смо пред њих изашли с оним најбољим што имамо.  
 
- Изашли смо са лицима, знањем, врлинама наше деце. Ово су најбољи и на њима ће почивати будућност наше Војске, наше државе а код Срба војска и држава значе народ. Код Срба војска и држава значе све. Моћи ћете,  путујући по свету, посебно ови млађи пред којима је читав живот, да видите и боље наоружане војске и богатије земље али, верујте ми, нигде нећете видети гостољубивије и храбрије људе и људе који више цене слободу. То су Срби и то је Србија - рекао је Александар Вулин.

Он је истакао да верује да ће учесници скупа, учећи  и радећи, послати поруку свету да будућност не прихвата мржњу.

 
- Будућност сигурно неће бити препуштена онима који у мржњи и насиљу виде доказ сопственог постојања и одавде ћете послати поруку да је братство могуће, братство слободних народа, братство људи који препознају зло и супротстављају му се када га виде. Дошли сте у земљу слободних људи, који разумеју туђу муку, и који, изнад свега, цене доброту човека и слободу. Желим вам да Србију запамтите, да је запамтите по добру и желим вам да када се вратите кући, када вас буду питали где сте били, да кажете, у земљи слободних људи.
 
У свом поздравном говору, генерални секретар ОДКБ генерал-пуковник Јуриј Григоријевич Хачатуров, поздравио је све учеснике догађаја на коме учествују представници 19 виших школа и држава чланица и Србије.
 
Високи гост је рекао да Србија, место где се скуп одвија, представља један од најважнијих региона Евроазије. Говорећи о разлогу настанка Организације договора о колективној безбедности, он је истакао да, по његовом дубоком убеђењу, ништа горе од рата на свету не постоји.
 
- Све остало може бити лоше или веома лоше, а  организација је створена управо зато да на простору држава чланица не би било рата. ОДКБ има добре намере и по статуту нема право да се меша у унутрашње ствари држава чланица, сем ако оне саме изразе такву жељу и ако немају довољно снаге да сами реше своје проблеме - рекао је генерал Хачатуров и истакао да је управо то корен њихове организације.
 
Говорећи о историјату и вредностима организације, рекао је да је током година заиста много тога урађено и да је створена правна основа за њено постојање.

 
- Сада немамо проблем да решимо било каква питања на нашем простору, обавили смо више десетина вежби наших снага за оперативно реаговање, а ове године завршавамо две велике стратешке вежбе - рекао је генерални секретар ОДКБ и укратко елаборирао међународне контакте и неке од безбедносних изазова на простору Евроазије, укључујући терористицке претње и мигрантску кризу, али и трговину наркотицима. 
 
Генерал-пуковник Јуриј Григоријевич Хачатуров истакао је да се веома радује што се омладински форум одвија у Србији а не у државама чланицама.
 
- Приближили смо се на тај начин срцу Европе и то што овде буде речено лакше ће се чути, па ће то можда донети неке промене на боље, кад је реч о поверењу према нама, јер не претендујемо ни на чије територије нити смо агресивни према другим државама. Ми само бранимо независност држава наших чланица и увек ћемо бити верни само том задатку, рекао је генерал који је најсрдачније захвалио Министарству одбране на одличној организацији скупа, а нарочито министру Вулину кога је назвао другом.

 
- Све је на високом нивоу, а студентима поручујем да сваког дана свог живота говоре нешто у корист мира и да неког убеђују да мир нема алтернативу. Ви ћете једног дана бити руководиоци у вашим државама и доносићете кључне одлуке, и немојте тада доносити агресивне и лоше одлуке већ само оне које доносе мир и срећу људима - поручио је генерал.
 
Након обраћања, министар Вулин је високом госту уручио плакету Министарства одбране док је од генералног секретара ОДКБ, због успешне сарадње, на поклон добио медаљу.
 
Омладински форум ће се реализовати кроз низ научно-образовних, културно-уметничких и спортско-рекреативних активности.



  • Извор
  • фото: Министарство одбране Србије/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Законодавци ће ове суботе гласати о закону о помоћи, тврди Мајк Џонсон


Украјинци бирају \"мањак логичког размишљања\" уместо страшне стварности, упозорава лист

Француски председник „осцилира“ између ратних упозорења и позива на мир, наводи се у новинама


САД немају намеру да се директно сукобљавају са руским снагама у име Кијева, изјавио је високи званичник

Ирански врховни војни командант обећао је \"опширнији\" одговор у случају будућих напада Израела


Олаф Шолц је окривио Москву за високе цене енергије и инфлацију у земљи


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА