Домени и хостинг
Почетна страница > Новости

100 најлепших места у Русији

01.01.2019. год.

 Треба ли вам темељит доказ колико је лепа и разнолика највећа земља на свету?

1. Храм Спаса на крви, Санкт Петербург

 

Ова црква је споља фантастична, а изнутра још лепша. Зидове покрива седам квадратних километара мозаика. Храм је подигнут на месту где је 1881. године смртно рањен император Александар II.

2. Кижи, Карелија

 

Острво Кижи у Карелији налази се 764 км северно од Москве. На њему се чувају најстарији дрвени храмови у Русији. Храм Лазаревог васкрсења, на пример, потиче с краја 14. века.

3. Плато Бермамит, Карачајево-Черкесија

 

Врх планине Бермамит је на 2.592 метра надморске висине. То је „руска Тролтунга“. Са овог врха се пружа најлепши поглед на Елбрус.

4. Висећи мостови Ај-Петри, Крим

 

Ај-Петри је једна од најпознатијих планина на Криму. Њени висећи мостови на висини од 1.234 метра спадају међу најјезивија и уједно најлепша места на овом полуострву.

5. Никола-Ленивец, Калушка област

 

Село удаљено 220 километара од Москве постало је култно место савремене уметности под отвореним небом захваљујући инсталацијама које уметници праве специјално за овај простор, где има 980 квадратних километара поља, ливада и река.

6. Замак „Ластино гнездо“, Крим

 

„Ластино гнездо“ се налази на литици високој 40 метара, на рту у Јалти. Личи на средњовековни замак, мада је саграђено почетком 20. века захваљујући немачком нафтном магнату, барону Фон Штејнгелу.

7. Сингерова кућа, Санкт Петербург

 

Култна вила појавила се почетком 20. века и од тада је главни симбол Невског проспекта.

8. Камени стубови, Коми

 

Седам џиновских камених стубова ветар је „извајао“ током хиљада година (сматра се да у тој зони постоје одређене природне аномалије). Стубови су дубоко у тајги. До њих се може стићи само хеликоптером или вишедневним пешачењем.

9. Рудник дијаманата „Мир“, Јакутија

 

Бивши рудник дијаманата је толико велики да хеликоптери заобилазе ваздушни простор изнад њега (да их ваздушна струја не би повукла). То је у свету друга по величини јама коју су ископали људи. Дубока је 525 метара, а у пречнику има 1.200 метара.

10. Dominion Tower, Москва

 

Један од пројеката компаније Zaha Hadid у Москви (и први њен пројекат у Русији). Бљештаво бела футуристичка зграда усред индустријске зоне је пословни центар. Али оно најважније је скривено унутра.

11. Петергоф, Санкт Петербург

 

Летња резиденција руских царева, удаљена 47 километара од Санкт Петербурга. Златне фонтане, дворци, павиљони и бескрајни вртови на обали Финског залива – све је то током целе године отворено за туристе.

12. Чарска пешчара, Забајкалски крај

 

Вероватно најчуднија (и најлепша) пустиња на свету. Песак је у Сибиру окружен рекама, језерима и ледницима. Али ово је заиста пустиња, у правом смислу. Више о томе смо писали овде.

13. Ермитаж, Санкт Петербург

 

Музеј са једном од највећих колекција уметничких слика и предмета на свету и сам по себи је експонат, можда и најважнији. Наиме, главна зграда музеја је Зимски дворац, бивша резиденција руских императора.

14. Реликтна шума тисе и шимшира, предграђе Сочија

 

Шума удаљена 20 километара од Сочија са растињем које је овде готово исто као пре тридесетак милиона година.

15. Ленски стубови, Јакутија

 

Величанствени стубови од стена високих и по 100 метара дуж реке Лене у републици Сахи (Јакутији). На листи је Светског наслеђа Унеска.

16. Звоник на води у Каљазину

 

„Руска Атлантида“ на Волги у Тверском региону (200 км северно од Москве). У стара времена је била део Каљазинског манастира, у који су свраћали руски цареви. Затим је ово подручје потопљено, а изнад воде је остао само звоник који је коришћен као светионик.

17. Земља Фрање Јосифа, Архангелска област

 

Овде нема ни градова, ни села, а једини начин да се дође до овог руског Арктика је организована пловидба која кошта неколико хиљада долара.

18. Храм Василија Блаженог

 

Ово је најчешћи призор на разгледницама из руске престонице и најпознатија руска црква. Ту је заправо девет цркава у једном храму. Према једној легенди, цар је наредио да се архитекте овог храма ослепе. Више занимљивости везаних за Храм Василија Блаженог прочитајте овде.

19. Иволгински дацан, Улан Уде

 

Будистички манастир удаљен 100 километара од језера Бајкал у републици Бурјатији (Сибир). То је главно седиште будиста у Русији, где се такође чува неиструлело тело ламе кога третирају као живог.

20. Џамија „Срце Чеченије“, Грозни

 

Џамија „Ахмат Кадиров“ подигнута је у част првог председника Чеченске Републике. Једна је од највећих у Европи. Минарети су јој високи 63 метра. У џамију може да стане 10.000 људи.

21. Катедрални храм, Калињинград

 

Овај готски храм је раније био главна црква пруског града Кенигзберга (данас Калињинград, запад Русије). Од 14. века су овде биле гробнице војвода и универзитетских професора. Последњи је ту сахрањен филозоф Имануел Кант.

22. Светионик Токаревског, Владивосток

 

Превлака на којој стоји овај светионик третира се као симболични почетак Тихог океана. Узгред, он ту стоји већ 150 година.

23. Алтај

 

Планине, језера и зелене ливаде на Алтају често се пореде са Алпима. Алтај је далеко од свих руских градова, али многи странци га радо посећују. Овде можете прочитати 9 савета везаних за путовање кроз Алтајски регион.

24. Напуштени рудници соли у предграђу Јекатеринбурга

 

Пећине из којих се некада вадила со налазе се око 1.000 километара источно од Москве. Неко би могао помислити да су у питању Ван Гогова дела или фото-тапете у московском клубу, али ове шаре су природни феномен настао пре 280 милиона година као последица испарења. Овде можете наћи још таквих „психоделичних“ рудника.

25. Парна купатила „Сандуни“, Москва

 

Ово је вероватно најчувеније парно купатило („баня“) у главном граду Русије. Са својим мермерним позлаћеним степеништима, сводовима и статуама више подсећа на дворац. У ово купатило су некада долазили Толстој, Пушкин и Чехов.

26. Шоанински храм, Карачајево-Черкесија

 

Минијатурни храм (само 13 метара) усред планинског кланца на Кавказу један је од најстаријих објеката у Русији. Потиче из 10. века.

27. Плато Путорана, Сибир

 

Вулкански масив (угашени вулкан) покривен шумама, језерима и водопадима. Плато Путорана је по површини једнак територији Велике Британије.

28. Кремљ Великог Новгорода

 

Овај утврђени град је наслеђе средњовековне Русије и најстарији сачувани кремљ. Први пут се помиње у хроници 1044. године. Налази се у Великом Новгороду, 570 километара северозападно од Москве.

29. Камчатка, руски Далеки исток

 

Једна од најскупљих туристичких дестинација Русије. Око 300 вулкана на релативно малом простору (од тога је активно 29), на све стране медведи, долина гејзира и друге појаве које фасцинирају туристе на Камчатки.

30. Бели трг, Москва

 

Пословни центар са савременим здањима од стакла и бетона окружује снежнобели старообреднички храм. Московски контрасти су заиста фасцинантни (и ево доказа).

31. Мамајев Курган, Волгоград

 

Волгоград на југу Русије видео је само једну крваву битку у историји, али је у њој изгинуло око милион и по људи. У знак сећања на жртве подигнут је овај огромни споменик „Мајка Отаџбина“ на врху брда.

32. Станица метроа „Автово“, Санкт Петербург

 

Званична совјетска уметност је била опседнута мозаиком. Мозаици су били на све стране – у улазима зграда, у улицама, фабрикама, ходницима... Свуда где је могао да стане огроман „постер“. Као, на пример, на станици метроа „Автово“ (да, ова фотографија је заиста направљена у метроу).

33. Ћилибарска одаја, Царско село

 

Легендарна Ћилибарска одаја је била једна од ризница породице Романов, несталих у Другом светском рату. У рату је „претекло“ само неколико њених делова. Реконструисана одаја се налази у Катаринином дворцу код Санкт Петербурга.

34. Имање Дубровици, Московска област

 

Имање је удаљено 36 км од Москве. Основано је по наруџбини руског бољара Бориса Голицина, васпитача будућег цара Петра Првог. Старо је већ преко 300 година. Сада је ово популарно место за обреде венчања. Матична служба је врло близу цркве.

35. Језеро Елтон, Волгоградска област

 

Површина овог језера не тече, јер садржи огромну количину соли, тако да језеро личи на огромно огледало. Језеро Елтон је близу границе са Казахстаном. Радо су га посећивали цареви.

36. Небодери Москва Ситија

 

Својевремено је насеље са небодерима у центру Москве било најамбициознији пројекат. Ове зграде су имале највећи број спратова и најскупљи квадратни метар у Европи. Тако је било све док се није појавио Лахта Центар.

37. Лахта Центар, Санкт Петербург

 

Небодер висок 462 метра са седиштем компаније „Газпром“ највиши је у Европи и скупљи од небодера Бурџ Калифа. Процењује се да кошта 2,5 милијарде долара.

38. Гамсутл, Дагестан

 

Напуштено прастаро планинско село у Дагестану на Кавказу често се зове и „село утвара“. Становници су помрли од колере у 20. веку.

39. Долина гејзира, Камчатка

 

На Камчатки има 90 гејзира из којих пенушава вода избија усред стена покривених зеленилом.

40. Језеро Бајкал, Иркутск

 


  • Извор
  • / vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Београђани и гости престонице који ће овога лета уживати у чарима Аде Циганлије, имаће прилику да квалитетан предах направе у новоотвореним Drive Café објектима на београдском «мору». Отварањем ових...


Јесте ли сазнали шта је КEEL CUP?

Живот у близини најлепших културних споменика руске северне престонице није за сваки џеп.


Када странац размишља о путовању у Русију прво му падне на памет Москва, Транссибирска железница и друге познате дестинације. А шта у таквој ситуацији помисли Рус? Шта грађани Русије...

Од подземних ледених пећина до тајних бункера. Одабрали смо за вас најитересантније грађевине у Русији које се налазе под земљом, пише 


Дуге шетње у сумрак током најромантичнијег периода године на руском северу просто су незаборавне.  Током лета на северу Русије ноћи су тако светле да је тешко поверовати да више...


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Олуја је погром

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА