booking.com
Почетна страница > Новости

Зашто је Python добар програмски језик?

Зашто је Python добар програмски језик?
12.07.2018. год.
Пајтон (Python) је језик виског нивоа у којем је читање и писање веома лако.

Python је, такође, интерпретерски језик – што значи да је интерпретиран када се изворни „код“ директно извршава уз помоћ интерпретатора без потребе за компајлирањем односно превођењем у извршни облик.

Python је Објектно Оријентисан језик, дозвољено је корисницима да манипулуишу структурама података названим објектом, како би програм био написан и извршена команда на крају.

Како је настао Python и ко је аутор?

Програмски језик Python настао је почетком деведесетих година прошлог века. Његов аутор је Гвидо ван Росум. Он је у време настанка језика био запослен у Stiching Mathematish Centrum (CWI) у Холандији.
 
С обзиром на само име језика Python, аутор нам је ставио до знања да програмирање може да буде забавно колико и истоимена серија по којој је програм и добио име “Летећи циркус Монтија Пајтона”, однсоно на енглеском “Monty Python’s Flying Circus”.
Дакле, пробајте да радите и да се забавите у програмирању језика Python.
 

За кога је Python језик?

За све програмере и за оне који намеравају да се баве програмирањем.
Python је тако осмишљен да га могу користити и људи који практично тек улазе у свет програмирања.
 
Врло је читљив и лаган за употребу, а добра ствар је и то што постоји мноштво објашњења односно упутстава (туторијала) где скоро све пише о његовој примени.
Колико је добар језик, говори чињеница да га користе неке од највећих Интернет компанија на свету као што су YouTube, Pinterest, Mozilla, Dropbox, па и Google у случају претраживања.
 
Веровали или не, али Python је један од најкориснијих језика и у НАСА-и, а такође га користи Њујоршка трговачка берза као трансакциони систем кроз Wеb-based апликације.
Дакле, кад видимо ко све користи Python запитамо се зашто и ми не бисмо могли да га користимо и да узмемо најбоље од њега.
 
Овде смо видели које га фирме користе, међутим не завршава се ту прича о Python, односно ту тек почиње његова права прича о вишеструкој намени.
 
С обзиром да ћемо често писати и о безбедности на Интернету, односно о сајбер безбедности, онда ћемо неизоставно морати да споменемо и Python.
 
Python се још назива и “Хакерским програмским језиком” и није чудно што је добио таква епитет.
 
Уколико сте већ корисник Linux-a, а намеравате да се бавите безбедношћу или тестирањем система и мрежа, онда ћете наилазити на Python у скоро свим случајевима.
Уколико још увек немате инсталиран Linux, а намеравате у неко скорије време да почнете да радите на Linux-u, знајте да сте на добром путу да почнете са употребом Pythona у разне сврхе.
 
Linuxu је право окружење за Python, међутим може да се користи и на Windows систему, али његово окружење је једноставно направљено да се прилагоди Linux оперативним системима, што је добро, с обзиром на начине програмирања и брзине изврешења команди.
 

Шта вам је потребно за почетак програмирања у Python?

Као што смо већ навели да постоји велики број документације за Python, тако ћемо вам сада показати одакле да кренете и како да направите прве кораке у свету Pythona.
Пре него кренемо, добро би било да обратите пажњу на следеће две ствари.
 
Постоје две верзије, односно више верзија Python, али постоје две које су најчешће у употреби, а то су верзија 2.7 и верзија 3.0 или 3.3, али сада говоримо о 2.7 и 3.0
 
Дакле, постоје разлике у верзијама и у самом изворном коду.
 
О тим разликама нећемо сада писати, јер ће вас прилично збунити, али можемо да вам предложимо, да уколико већ желите да се бавите програмирањем и ако узмемо у обзир да сте почетник, ми вам саветујемо да кренете ипак од верзије 2.7.
 
Можда се искусније колеге програмери неће сложити с тим, али уколико сте почетник и желите сутра да радите у некој фирми као Python програмер, једноставно ћете бити приморани да знате и верзију 2.7, као и 3.0, јер никад не знате у чему је нека апликација или софтвер рађен, а рецимо тражиће се од вас да познајете верзију 2.7.
 
Да кренемо онда.
На следећим линковима ћете наћи непоходне ствари за почетак инсталације Python језика.
 
Ово је линк Python Downloada на којем ћете изабрати верзију 2.7.7.
С обзиром на то да сте почетник, биће потребно да скинете и документацију коју можете преузети одавде Документација Python 2.7
 
Иначе, ову књигу вежби програмирања можете преузети и као апликацију за Андроид телефоне, па кад имате слободног времена, можете се подсетити које сте фазе прошли.
Када мало савладате основе Python језика, онда ћете моћи да радите и на (framework) платоформама попут Django која је скоро најзаступљенија када је Python и Wеb програмирање у питању.
 
За сада оставите Django по страни, јер је најбитније да се посветите програмском језику, а већ како будете улазили у свет Pythona тако ћете и постепено откривати шта све можете да радите на другим платформама, па чак и како да користие Python с другим програмским језицима, попут C# или Јаva-е.
 

Општа примена Python језика

Уколико сте студент неког од наших техничких факултета, вероватно сте чули или сте већ радили у C#  програмском језику, који се користи веома често у програмирању CNC машина, као и другим гранама индустријског инжењерства.
 
Још један од језика који је воема успешан на том пољу, је Python, па из тог разлога пишемо како би се можда и овај језик нашао на што већем броју факултета као обавезан предмет, односно предмет одређених смерова на факултетима.
 
Под претпоставком да сте почетник, треба да знате да је Python један од језика и за развој Wеb апликација, односно за израду сајтова. Сада се враћамо на горе поменути део где смо навели Django као фрејмwорк за Python.
 
Уколико савладате Python и користите Django као фрејмворк онда сте на одличном путу да развијате одлчне интерактивне веб сајтове, односно веб портале, са мноштвом корисних функција за кориснике.
 
Такође, уколико се бавите научно истраживачким радом из разних области, Python вам може помоћи на много начина. У неким од наших наредних текстова биће речи и о научним радовима где се Python спомиње и како га можете користити.
 
Између осталог, програмски језик Python је постао најкоришћенији програмски језик у образовању на универзитетском нивоу у САД.
 
Питамо се зашто не би тако било и код нас, ако знамо да има моћ да може да утиче веома добро на развој студената, као и уопште привреде и науке. 
 
Python kurs
Aко желите да научите Python и да постанете добар Python програмер пријавите се на курс.


  • Повезане теме
  • python


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Са просјеком 9,95 Бојан Ковачевић (24) из Србиња исписао је историју Природно-математичког факултета (ПМФ) у Бањалуци, као студент са највећим просјеком оцјена на катедри за физику од њеног оснивања....


Јован Милић (23) из Ниша студент је четврте године Машинског факултета, Универзитета у НИШУ. Поред тога што важи за једног од успешнијих студената на факултету, Јован је и стипендиста...

Наш циљ, првенствено, јесте окупљање младих људи као и давање прилике да кроз курсеве и обуке стекну знања и вјештине које немају у формалном образовању. Дајемо и прилику младима...


Након исказане потребе, али и након низа успјешно организованих едукација из различитих области и сегмената онлине маркетинга, Paradox Media-дигитална агенција организује цјелодневни семинар у Бања Луци, који ће се...Остале новости из рубрике »
HrvatskaTravel
BTGport.net - у1
Невероватни Борјан

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА