BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

РТ: Летонија наставља са забранама руских вести - кажњаваће грађане због гледања „илегалних“ прекограничних канала

РТ: Летонија наставља са забранама руских вести - кажњаваће грађане због гледања „илегалних“ прекограничних канала
18.02.2021. год.


Десетине хиљада Летонаца неће моћи да гледа руске канале након ступања на снагу новог закона који ће гледаоце нелиценциране сателитске телевизије кажњавати само због подешавања на те канале.

Раније овог месеца локални медији известили су да је Сејм, парламент балтичке нације, у завршном читању усвојио закон којим ће се људи инкриминисати због гледања неовлашћених емисија.


Мреже на које ће то утицати укључују десетине руских телевизијских канала за које се сигнали могу узимати преко границе. Више од сваког трећег Летонца говори руски, али десетинама емитера који приказују програме на том језику одузете су лиценце и забрањено им је да пуштају у етер  руске канале раније овог месеца.


Иварс Аболинс, председавајући Летонског националног савета за електронске медије (НЕПЛП), издао је саопштење подржавајући забрану.

„Заштитили смо, штитимо и заштитићемо наш информативни простор“, рекао је он. Регулатори тврде да су гости емисија на рускојезичким каналима наводно подстицали мржњу и позивали на рат у Европи.


Као одговор на то, руска амбасада у Риги упутила је оштар протест. У саопштењу на Фејсбук страници, саопштила је да је политика Риге „у најбољим традицијама диктатуре“.


Потез Риге вероватно је инспирисан чињеницом да „Хармонију“, главну опозициону странку у земљи, воде личности које говоре руски и има блиске везе са левичарском руском групацијом „Праведна Русија“. "Хармонија" је на изборима 2018. године освојила 23 од 100 места у Сејму.

"Кршење слободе говора? То је само почетак“, додаје се у саопштењу.

„Очигледно, у окружењу слободног тржишта, летонски телевизијски канали не могу да се такмиче, чак ни у информационом простору своје земље.“


Међутим, према старим правилима, иако су сами канали били забрањени, храбри гледаоци који су намеравали да имају своје омиљене емисије на свом матерњем језику нису кршили закон. Сада ће се, вероватно, сами потрошачи суочити са новчаним казнама ако их ухвате како гледају недозвољене програме. Законодавци напомињу да је 62.000 домаћинстава подешено на илегално сателитско емитовање у 2018. години, последњој години за коју су дати подаци.


НВО Репортери без граница су издали упозорење прошлог лета након што су бројне балтичке државе покренуле забрану неколико засебних РТ канала. Надзорни орган за слободу говора саопштио је да „иако је легитимно бранити и промовисати независно и поуздано извештавање вести, ова забрана се сматра злоупотребом политике санкција ЕУ“.


„Уместо да забрањују медије на слободним основама и на крхкој законској основи, државе могу захтевати од свих медија да гарантују уређивачку независност, а затим могу изрећи легитимне санкције, подложне судској контроли, када се утврди да медији имају нису испоштовали своје обавезе.“


Украјина се такође недавно нашла на удару руских и европских политичара због своје одлуке да блокира и забрани серије на руском језику, које стварају Украјинци који говоре руски језик из земље. Сваки трећи Украјинац говори руски као први језик, али Кијев тврди да канали представљају прокремљевску пропаганду.

Извор: Восток / РТ


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Sputnik / Ramil Sitdikov / RT/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Нападачима на Цроцус Цити Халл из Украјине су пребачене велике суме новца, саопштио је руски истражни комитет.


Неки руски посланици позвали су на поновно увођење смртне казне

Реакција Вашингтона на напад у „Крокус сити холу“ показује његову пристрасност јер настоји да прикрије Кијев, тврди Марија Захарова


За разлику од Запада, Москва никада неће „укинути“ ниједну страну културу

Председник украјинског Савета за националну безбедност и одбрану (СНБО) Алексеј Данилов разрешен је дужности


Двојица држављана Таџикистана који су живели у Украјини оптужени су да су планирали напад на бечку катедралу, тврди аустријски Хојте


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Русија у XIX веку

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА