Домени и хостинг
Почетна страница > Новости

Украјина и Новорусија из минута у минут - 02.05.

03.05.2018. год.

  


Карта повлачења тешког наоружања - кликнути за увећање  

 
Спровођење Минских споразума - кликнути на карту за увећање


Карта ситуације на фронту за 01.05. (карта кијевских снага) - кликнути на карту за увећањеИспод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава у Новорусији - 
 Клинути овде или на мапу испод

 

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 


Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 02
.05Кијев ће ојачати своје позиције на линији контакта у Донбасу Командант "Операције Уједињених снага Украјине" Сергеј Најев изјавио је да ће се знатни напори усмерити на јачање позиција кијевских снага на контакт линији у Донбасу.

"Сасвим смо свесни колико је покварен и предвидљив наш противник и зато ће значајни напори бити усмерени на јачање позиција Оружаних снага Украјине на линији контакта", рекао је Најев.

"Посебно ће бити извршена обавезна надоградња објеката одбране, стварање нових склоништа за особље и опрему Оружаних снага Украјине."

"Такође имамо намеру да ревидирамо шеме минских поља, да уклонимо експлозивна средства у оним областима где се омета или представља опасност за локално становништво", додао је он.

Кијевске снаге 28 пута напале територију ДНР Према саопштењу Министарства одбране ДНР кијевске снаге су за протекла 24 сата 28 пута напале територију ДНР. Под ватром кијевских снага нашло се 10 насељених места Републике. Током напада рањена су два цивила.
Народна милиција ЛНР саопштила је да су кијевске снаге током претходног дана три пута напале позиције Народне милиције у подручју насеља Калиновка и Нижње Лозовое.


ЛНР спречила планове Кијева за дестабилизацију земље Министарство полиције Луганске Народне Републике спречило је планове Кијева за дестабилизацију ЛНР, саопштила је портпарол ресора Јевгенија Љубенко.

Акција је била планирана за мајске празнике, навела је Љубенкова.

Министарство је добило оперативну информацију од „извора из специјалне службе Украјине“. Ради се о комплексном плану за дестабилизацију ситуације у републици који је предвиђо „атентате на званична лица, диверзантско-терористичке нападе на објекте војне и цивилне инфраструктуре“.

„Током обраде добијених информација, данас је у подручју места Краснодон откривена и деактивирана експлозивна направа домаће израде“, рекла је Љубенкова.

Према њеним речима, активирање експлозивне направе парализовало би рад интернета на територији републике и последично рад важних објеката социјално-економског осигурања ЛНР, између осталог у банкарској зони и сфери услуга.


 
Преглед политичко-економских и других вести за 02
.05.

 

 Украјина ће увести санкције Русији због избора на Криму и случаја „Скрипаљ“ Украјина ће увести санкције Русији због случаја тровања у британском Салисберију и одржавања руских председничких избора на Криму, саопштио је украјински председник Петар Порошенко, говорећи на састанку Савета за националну безбедност и одбрану.

"Нашом одлуком данас ћемо координисати нове санкције, које се уводе са координацијом америчких санкција против руских грађана и правних лица из Русије", рекао је Порошенко.

Према његовим речима, увођење санкција је повезано "употребом хемијског оружја у центру Европе, у Великој Британији" и руских председничких избора на територији Крима.

Порошенко је раније саопштио рекао да ће украјинска страна увести санкције против руских држављана којима су уведене санкције од стране САД.


Кијев: Неће бити активирања војних операција у Донбасу Начелник Уједињених снага Украјине Сергеј Најев изјавио је да ће након промене формата операције у Донбасу, неће бити интензивирања непријатељстава.

"Ми не очекујемо да погоршање сукоба у вези са почетком новог формата операције. Рад Уједињених снага је у циљу успостављања мира, елиминације свих линија подела и вештачких препрека које тренутно деле грађане Украјине и целе породице. Нисмо дошли да изазивамо сукоб, него да се убрза његов завршетак", - рекао је Наијев.

Кијев је променио формат војне операције у Донбасу са "антитерористичке" на "операцију 
Уједињених снага Украјине".

Кијев: САД, Француска и Немачка спремне да финансирају мировну мисију УН у Донбасу САД, Француска и Немачка су спремне су да финансирају мировну мисију УН у Донбасу, рекао је заменик министра за "привремено окупиране територије" и интерно расељене Украјине Јуриј Гримчак.

Према његовим речима, најважнији су прорачуни и споразуми са спонзорима ове операције - Кијев их већ има. 

"Сада морамо да пронађемо трупе и оружје."

"Данас постоји десетине држава које условно говорећи зарађују на мировним мисијама, слањем своје војске. Зато не мислим да имамо проблем с тим“, нагласио је он.

Гримцхак је подсетио да је, према проценама бившег генералног секретара НАТО-а Андерс Фог Расмусена, у Донбасу би требало да буде 20-25 хиљада војника и пет хиљада полицајаца међународне мисије.

Раније је председник Украјине Петро Порошенко је потписао декрет о завршетку "анти-терористичке" операције у Донбасу која је трајала више од четири године. Уместо тога, започела је "операција удружених снага Украјине" у региону. Промена режима, према Кијеву, резултат је чињенице да се претходни формат исцрпио, а што омогућује Кијеву да води борбена дејства без проглашења ратног стања.


Министарство финансија САД продужило рок за прекид пословања са „Русалом“ Министарство финансија САД је продужило рок који је дат инвеститорима да прекину пословање или располагање имовином „Русала“, „Ен плус“ и „Гаса“ до 6. јуна, уместо планираног рока до 7. маја, наводи се у саопштењу Министарства.
Министарство финансија САД је дало дозволу 13А да се до 6. јуна прода имовина „Ен плус групе“, „Гас групе“ и „Уједињене компаније Руасл“.

Нова дозвола 12Б обезбеђује да се до 5. јуна продужи могућност продаје имовине агрохолдинга „Кубањ“, „Базног елемента“, „Би фајненс“, „Еуросибенерго“, „Гаспром бушења“, „Ладога менеџмента“, „АО НПВ инжењеринга“ и групе „Ренова“. Све ове компаније се налазе под америчким санкцијама због Украјине.

Раније је руски бизнисмен Олег Дерипаска, познат као „краљ алуминијума“, прихватио да напусти Савет директора компаније „Ен плус“, сложивши се да на чело предузећа буду постављени нови, независни директори.

Кијев има „хрватске“ сценарије за Донбас Кијев разматра три могућа начина за решавање сукоба на југоистоку земље, изјавио је заменик министра за питања "привремено окупираних територија" и интерно расељених лица Украјине, Јуриј Гримчак.
Заменик украјинског министра сматра да је украјинска војска способна да у потпуности ослободи поједине регионе Доњецке и Луганске области за две недеље, али сматра да је војни сценарио најмање вероватан.

Друга два плана Гримчак назива „хрватским“.

„У Хрватској су постојале Србска Крајина и Источна Славонија. Србска Крајина је ослобођена војним средствима — операцијама хрватске војске, али је србска војска остала у касарнама и није кренула у сусрет хрватској војсци. Милошевићу су тада поставили такве услове да је он дао гаранције да се његова војска неће мешати у војни сукоб“, објаснио је Гримчак.

Други „хрватски“ сценарио Кијев сматра главним. Према речима заменика министра, он предлаже увођење мировне мисије на територију Донбаса и повлачење страних трупа одатле.

„Такође је неопходно разоружати милитанте, формирати међународну прелазну администрацију за предају ових територија под контролу Украјине“, нагласио је Гримчак. Такав развој догађаја он сматра највероватнијим.

Председник Украјине Петро Порошенко потписао је јуче уредбу о завршетку „противтерористичке“ операције у Донбасу, која је трајала више од четири године. Уместо ње, у региону је започела "операција удружених снага Украјине". Променом формата Кијев је легализовао употребу оружаних снага за решавање сукоба у региону у миру без проглашавања ратног стања. 

Гризлов: Кијев нема план за политичко решење Украјинске власти су још једном одлучиле да кризу у Донбасу реше силом, Кијев нема план за политичко решење, саопштио је опуномоћени представник Русије у контакт групи за Украјину Борис Гризлов, коментаришући промену форме војне операције у Донбасу.

„Није ствар у наведеним формама употребе војске и других формација украјинских власти, већ у намери да силом реше конфликт на југоистоку земље. Главни проблем — одсуство било каквих акција Украјине како би се дошло до политичког решења кризе“, рекао је Гризлов.

Он је подсетио да је за решавање кризе потребно придржавати се „Штајнмајерове формуле“.

„Главно је покренути процес давања посебног статуса Донбасу по ’Штајнмајеровој формули‘ и процес амнестије учесника сукоба са обе стране. Очигледно је да ће речи председника Украјине о почетку војне операције изазвати додатну забринутост становника Донбаса и објективно омогућити даље одвајање Доњецка и Луганска од Украјине“, навео је руски представник.

Према речима Гризлова, замена форме војне операције у Донбасу не може да доведе до мира у региону.

„Русија као посредник у решавању кризе може ту реторику да види као деструктивну, која не води миру. Сматрамо да се ова реторика користи за унутрашње потребе, штавише, за веома уски националистички слој украјинског друштва, од којег, нажалост, највише зависи данашње украјинско руководство. Надамо се да, у реалности, ова реторика неће довести до заоштравања оружаног сукоба нити ће се одразити на безбедност грађана у зони сукоба“, рекао је Гризлов.

Он је изразио наду да ће Кијев испунити своје обавезе из Минског споразума.

Порошенко се захвалио Трампу на испорученом оружју Председник Украјине Петро Порошенко захвалио се Сједињеним Државама на снабдевању америчких противтенковских ракетних система "Џавелин".

Раније у понедељак, портпарол Стејт дипартмента рекао је за РИА Новости да су амерички противтенковски ракетни системи "Џавелин" већ достављени Украјини.

"Могу само да потврдим да је дуго очекивано оружје стигло у украјинску војску и знатно ојачало потенцијал наших борбених способности и евроатлантске безбедности", написао је Порошенко на својој фејсбук страници, изразивши захвалност америчком председнику на одлуци о распоређивању ракетних комплекса.


Он је такође рекао да рачуна на "чврст положај свих партнера Украјине", посебно земаља Г7.

 
Украјинa - из минута у минут -

   • Извор
  • / vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

Европска унија одбацује реципрочне санкције које је увела Русија и сматра их неоправданим, рекао је портпарол ЕУ Питер Стано за РИА Новости. У среду је портпарол Министарства спољних послова Марија...


Протеривање запослених у трговинском представништву Русије у Софији је намерни покушај да се нанесе штета сарадњи двеју земаља, што Москва неће оставити без одговора, саопштило је руско Министарство иностраних...

Москва се није мешала у америчке унутрашње политичке процесе и неће то чинити, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова у вези са јопш једним проширењем санкционог списка...


Пријаву за номиновање руског председника Владимира Путина за награду за мир примио је Нобелов комитет у Ослу 10. септембра, након чега је америчка страна номиновала америчког председника Доналда Трампа,...

Руска мисија при Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО) затражила је од Немачке да пружи све податке у вези са наводним тровањем Алексеја Наваљног и да их објави. Након што...


Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су припаднике Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране који у рејону Војног комплекса „Пасуљанске ливаде“ ре


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Олуја је погром

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА