BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Модернизација тенка М-84 један од приоритета

Модернизација тенка М-84 један од приоритета
02.09.2020. год.


Копнена војска је најбројнији и најопремљенији вид Војске Србије. Њена организација, састав, оружје и опрема прилагођени су додељеним мисијама и задацима Војске Србије, пре свега за дејства на копну. Као таква, Копнена војска мора бити спремна и припремљена да одговори на све изазове, за шта је потребна  обука кадра и модернизација средстава, саопштило је Министарство одбране Србије.

 
С тим у вези, 2020. је година у којој се највише улаже у модернизацију и ремонт средстава тог вида, што је довело да Војска Србије постане регионална тенковска сила. На основу иницијативе председника и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, током модернизације користе се домаћи потенцијали, “наша памет”, “наше знање” и наша ратна и борбена искуства. У оквиру модернизације Копнене војске посебна пажња посвећена је тенку М-84, средству које је најмасовније у употреби у јединицама Војске Србије.

Анализом стања и тенденција развоја нових и модернизација постојећих тенкова у савременим армијама света и усклађивањем с потребама оклопних јединица Војске Србије, могућностима домаћих производних и истраживачких капацитета, долази се до идејног решења модернизације тенка М-84(А). Технички ремонтни завод Чачак је носилац модернизације тенка М-84 и кроз тај задатак осавремењује своје капацитете и опрему и помаже Војнотехничком институту у реализацији пројекта.
 
Имајући у виду потенцијале платформе тенка М-84, Војска Србије реализује модернизацију у две фазе – у првој модернизује девет подсистема, а у другој фази још 12, чиме се практично сви витални подсистеми осавремењују новим технологијама. Модернизација се базира на развоју и интеграцији компонената у домаћим капацитетима, уз увоз компонената које се не могу реализовати код нас и њиховој интеграцији у домаћим капацитетима.
 
Модернизација тенка у првој фази подразумева уградњу даљински управљање борбене станице с митраљезом 12,7 мм, интеграцију савременијег и прецизнијег метеосензора, унапређење комуникације и командовања новим средствима, унапређење визуелизације командира и возача, затим повећање заштите уградњом експлозивног реактивног оклопа нове генерације и продужених противкумулативних штитника и кавез-оклопа, повећање вероватноће преживљавања уградњом система за заштиту од експлозије горива и пожара и уградња уређаја за спречавање неправилног старта мотора и компонената које повећавају поузданост старта погонског агрегата.
 
Друга фаза модернизације обухвата модернизацију нишанске справе нишанџије, уградњу стабилисане даљински управљање борбене станице с митраљезом 12,7 мм, увођење муниције топа веће ефикасности на циљу, уградња модернизоване справе командира и уређење места командира, као и унапређење покретљивости тенка изменом подсистема погонског агрегата и ходног система тенка и повећање активне заштите уградњом система сензора и аутоматизацијом бацача димних кутија бољих заштитних карактеристика.
 
Овим се значајно унапређује ситуациона свесност свих чланова посаде, посебно командира, његовим системом за осматрање 360 степени око возила и даљински управљаном борбеном станицом која има посебан систем управљања ватром, термовизијску камеру и омогућава командиру успешно дејство и у специфичним ситуацијама, заседама, насељеном месту и слично.

Приликом дефинисања идејног решења тежило се системском решењу с применом што већег учешћа склопова и делова који се налазе у средствима усвојеним у наоружању и војној опреми или су у фази верификационих испитивања и усвајања, са што мањим дорадама на средству и што већој компатибилности и заменљивости делова, прихватљивој цени, минималним инвестицијама и максималној погодности за одржавање.
 
Тенкови М-84 нулте серије израђени су 1984. године. На тенковима произведеним од 1988. до 1991. године уграђени су јачи мотори и примењена су побољшања оклопне заштите преузета са тенка Т-72М1. С обзором на то да од 1991. године ништа није рађено по питању модернизације тенка М-84, ово је велики успех и огроман искорак у опремању оклопних јединица и Копнене војске у целини.
 
Осим тога, материјални статус и стандард припадника Војске Србије у знатној мери је побољшан и због тога је морал њених припадника на изузетно високом нивоу. Томе у прилог говори да тенкисти Војске Србије и ове године учествују на „Међународним војним играма 2020“ у Руској Федерацији у дисциплини „Тенковски биатлон“, где из године у годину остварују запажене резултате.


  • Извор
  • Танјуг
  • фото: © Министарство одбране Србије/ vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

РТ: Срећан сам што могу примити руску вакцину и побећи из овог ‘затвора’, каже Кустурица за РТ


Продужење Споразума о смањењу и ограничењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) са Русијом допринеће већој безбедности Американаца, а Москви и Вашингтону ће дати време и могућност за даље преговоре...


Русија и Сједињене Државе могу успети да продуже Уговор о смањењу стратешког наоружања (СТАРТ-3) пре његовог истека, рекао је шеф Међународног комитета Савета Федерације Константин Косачoв за РИА Новости. Раније...

Америчке власти се залажу за продужење Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3) на пет година, саопштила је портпарол Беле куће Џен Псаке.


Брисање руског садржаја са америчких дигиталних платформи представља отворену цензуру, рекао је стални представник Русије при ОЕБС-у Александар Лукашевич.


Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Срећни новогодишњи и божични празници

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА