BitLab хостинг
Почетна страница > Новости

Сукоб у Нагорно-Карабаху - преглед ситуације - 04.10.

05.10.2020. год.

   


Преглед дешавања на ратишту у Нагорно Карабаху за 04.10.

Мапа спорног региона Нагорно-Карабаха


 

 У Нагорно-Карабаху настављена размена ватре дуж целог фронта
 - Портпарол Министарства одбране Јерменија Шушан Степањан изјавила је да су борбе у Нагорно-Карабаху настављене и данас, да је размена ватре забележена дуж целог фронта, додуше нешто слабијег интензитета, иако се користи и артиљерија.


Иако је ноћ у Степанакерту прошла мирно, због активности азербејџанске артиљерије у јутарњим часовима активирала се сирена ваздушне опасности у престоници Нагорно-Карабаха.

Очевици кажу и да су недалеко од града чули неколико експлозија артиљерисјких граната, преносе медији.

Нешто касније је саопштено и да је у Степанакерту одјекнула серија експлозија као резултат артиљеријског гранатирања.


Преглед политичких и других вести за 04.10. 


Обраћање јерменског премијера нацији: Њихова кључна мета је јерменска нација, заједничким снагама сломићемо кичму противника
 - 


Драги народе,


Поносни грађани Републике Јерменије,


Поносни грађани Републике Артсах (Нагорно-Карабах),


Поносни Јермени из дијаспоре,

 


Већ недељу дана јерменска нација у Артсаху и у Јерменији одупире се терористичкој офанзиви коју су покренули Азербејџан и Турска. Размере офанзиве су без преседана. Непријатељ напада таквим размерама да се, према речима војних стручњака, током 21. то дешавало веома ретко у било којем делу света или у било којој зони сукоба. Стотине тенкова, оклопних возила, хиљаде пројектила, неколико десетина авиона, стотине беспилотних летелица и десетине хиљада пешадије гађају јединице Одбрамбене војске Арстаха дуж линије контакта.

Наша анализа је показала да између 150 и 200 азербејџанских војника напада једно оделење Одбрамбене војске Арстаха. А такви напади се неколико пута током дана понављају у пратњи ракета, артиљерије, оклопних возила, летелица и дронова. Наши војници сведоче да су сиријски плаћеници и терористи, специјалне јединице турских оружаних снага распоређене на терену заједно са војним јединицама Оружаних снага Азербејџана.

Азербејџанским војним операцијама руководи 150 високих турских официра. Овај опис сам по себи показује да се на првој линији воде интензивне борбе.

Већ више од недељу дана Одбрамбена војска Арстаха и хиљаде Јермена учествују у борби за живот и смрт за свету земљу Арстах. До сада већ имамо значајне људске губитке, како војне, тако и цивилне, велики број војне опреме више није употребљив, али противник још увек није успео да реши ниједно своје стратешко питање.

Будност којом се наши војници, официри, генерали и ветерани опиру злочиначким нападима је невероватна. Наши војници и добровољци не штеде ништа и показују невероватне примере јунаштва. Уништено је на стотине оклопних возила Азарбејџанаца, десетине хеликоптера и авиона, стотине беспилотних летелица, а њихови људски губици премашују неколико хиљада.

Интензивне борбе се настављају свом линијом контакта. На неким локацијама трупе Одбрамбене војске Арстаха налазе се на тешким положајима, а на другима контролишу ситуацију.

Драги наши сународници, браћо и сестре,

Пред нама је судбоносно поглавље наше историје. Циљ азербејџанско-турских бандита није решавање војног или војно-политичког задатка. Они нису овде да би се бавили Карабахом или питањем Карабаха. Они нису дошли са циљем да заузму територије, села, градове. Њихова кључна мета је јерменска нација. Њихов циљ је да наставе са својом геноцидном политиком. И поставили су себи задатак да доврше геноцид над Јерменима.

Али желим сада да кажем да Јерменац, држављанин Републике Јерменије, држављанин Републике Артсах није вечити путник на путу за Дер Зор. Данас смо више него икад повезани са својим идентитетом и домовином кроз непоколебљиво уверење да штитимо своја права.

У то сам се уверио синоћ док сам разговарао телефоном са командантима и официрима Одбрамбене војске Арстаха. Рекао сам им да их волим, да сам поносан на њих, да се клањам њиховом јунаштву и храбрости. Рекао сам им да је јерменска нација увек била склона победи и да неће трпети другу судбину.

Победа и једина победа је крај који видимо на крају ове борбе. Данас, пре неколико сати, Одбрамбена војска Арстаха покренула је снажну контраофанзиву и забележила значајан напредак и уништила неколико специјалних јединица Азербејџана. Без обзира колико је тамо било распоређено плаћеника, азербејџанска страна не може да се такмичи са јерменском вољом да победи и живи. Заједничким снагама сломићемо кичму противника, тако више никада не буде могао да подгне своје убилачке руке на нас, тако да његов крвави поглед никада не би могао пасти на наш народ.

Драги народе,

Поносни грађани Републике Јерменије,

Поносни грађани Републике Артсах,

Поносни Јермени из дијаспоре,

Ово је нови Сардарапат и сви бисмо требали бити спремни да се посветимо једној мисији коју називамо коначном победом. Свако од нас мора бити спреман да буде на челу те победе. Ми ћемо победити! Сигурни смо да ћемо победити! Будите уверени да ће победа бити на нашој страни!

Живела слобода!

Живела Република Јерменија!

Волите живети Републику Артсах!

Живела наша деца која ће живети у слободној и срећној Јерменији!

Слава нашим палим јунацима!

Слава побједничкој јерменској војсци!


„Позивамо међународну заједницу да призна независност Нагорно-Карабаха“ - Министарство спољних послова Нагорно-Карабаха позвало је међународну заједницу да призна независност Републике у светлу погоршања ситуације у региону.

„Позивамо међународну заједницу да призна независност Нагорно-Карабаха како би се грађанима земље обезбедила права на живот и миран развој. У тренутним условима међународно признање Арцаха је једини ефикасан механизам за успостављање мира и безбедности у региону“, наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство такође поздравља напоре лидера земаља-копредседавајућих Минском групом ОЕБС-а и међународне заједнице „који су углавном усмерени на хитан прекид оружане агресије Азербејџана и деескалацију напетости“.

„Све захтеве и позиве међународне заједнице цинично одбацује тројни савез Турске, Азербејџана и терористичких организација“, наводи се у саопштењу.


Такође се наводи да је „велики оружани напад“ Азербејџана праћен „озбиљним кршењем међународног хуманитарног права, као и закона и обичаја примењиваних током оружаних сукоба“.

Министарство наводи да „азербејџанско-турске оружане формације намерно гранатирају градове, села и цивилне објекте“, истакавши да „међу цивилима има много жртава“.


Макрон позвао Алијева на што скорије обнављање прекида ватре - Француски председник Емануел Макрон разговарао је телефоном са азербејџанским председником Илхамом Алијевом и позвао га на обнављање режима прекида ватре на линији додира у Карабаху и мировне преговоре.


„Председник Француске Емануел Макрон позвао је 2. октобра председника Азербејџана Илхама Алијева. Француски председник изразио је забринутост због наставка борбених дејстава на арменско-азербејџанској контакт линији и позвао на што скорије обнављање прекида ватре и преговора“, саопштила је прес-служба Алијева.

РТ: „Не можемо чекати још 30 година“: Председник Азербејџана каже да се тродеценијски сукоб мора решити „сада“ - Азербејџански председник Илхам Алијев упозорио је да његова земља не може приуштити више „узалудне“ преговоре са Јерменијом око дуго оспораваног Нагорно-Карабаха, док се у региону настављају обновљене борбе.

У интервјуу за Ал џазиру, објављеном данас, Алијев је рекао да група Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) о Нагорно-Карабаху, којом копредседавају САД, Француска и Русија, „ради већ 28 година на посредовању за постизање решења, али без успеха“.

Азербејџански председник је нагласио да се решење сукоба са суседном Јерменијом мора наћи „што пре“.

"Нисмо у могућности да слушамо изјаве попут - `Станите, ми ћемо радити с вама, преговараћемо и помоћи ћемо.` Чули смо ово много пута. Немамо времена да чекамо још 30 година. Конфликт се мора решити сада."

 

Вишедеценијски спор око Нагорно-Карабаха - велике енклаве насељене Јерменима, претворио се у насилан сукоб 27. септембра, када су се Јерменија и Азербејџан међусобно окривили за агресију на граници. Тешке борбе настављене су током целе седмице, које су однеле животе међу јерменским и азербејџанским снагама, као и цивилне жртве. Неколико зграда, укључујући болницу, оштећено је током гранатирања главног града спорне регије у петак. 

У четвртак су лидери Русије, Француске и САД-а издали заједничко саопштење, позивајући на тренутни прекид насиља, те позвали две стране да наставе преговоре. Канцеларија Алијева је известила да је француски председник Макрон у петак телефонирао азербејџанском лидеру, поново позивајући на прекид ватре и преговоре.

Алијев је, међутим, рекао да ће разговори бити „бесмислени“ уколико Јерменија не пристане на „враћање окупираних територија Азербејџану“. Регион се прогласио независним током крвавог рата раних 1990-их у контексту распада Совјетског Савеза и остао је уско повезан са Јерменијом.

У међувремену, јерменски премијер Никол Пашињан рекао је за канадски лист Д глоб енд мејл да се „прекид ватре може успоставити само ако се Турска склони са Јужног Кавказа“, позивајући се на снажну подршку Анкаре свом историјском савезнику Азербејџану. Такође је рекао да се „терористи“ са Блиског истока боре у Нагорно-Карабаху „под спонзорством Турске“.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је у петак да "ако ситуација не буде решена" и Азербејџан затражи помоћ, Анкара "не би оклевала" да је пружи.

Француски председник Макрон претходно је рекао да Француска има „веродостојне“ информације да су сиријски милитанти преко Турске стигли у Нагорно-Карабах. Министарство спољних послова Русије такође је упозорило да размештање милитаната из Сирије и Либије ствара „дугорочне претње безбедности свих земаља у региону“.  • Извор
  • Танјуг
  • / vostok.rs


Коментара (0) Оставите Ваш коментар Објавите новост

НОВОСТИ ИЗ РУБРИКЕ

  Члан Кризног штаба за борбу против коронавируса, епидемиолог Бранислав Тиодоровић оценио је данас, на конференцији за новинаре тог тела, да је вакцинација у нашој земљи кренула добро, додавши да...


Брод за полагање цеви "Академик Черски", који би могао бити ангажован у изградњу гасовода "Северни ток 2", стигао је данас у немачку луку Висмар, показују подаци глобалног система за...

Четрнаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почео је вечерас на веб адреси kustendorf.online и трајаће до 25. јануара 2021. године.


Јаков Осадчиј,представник Народне милиције Луганске Народне Републике, оптужио је украјинске снаге безбедности да су распоредиле оклопна возила у насељима Золоте-1 и Счастје под контролом Кијева у близини контакт линије...

Председник Владимир Путин разговарао је о питањима стратешке стабилности са сталним члановима Савета безбедности Русије, као и о унутрашњим руским проблемима, рекао је Дмитриј Песков, секретар за штампу шефа...Остале новости из рубрике »
BTGport.net - у1
Срећни новогодишњи и божични празници

СЛИКА СЕДМИЦЕ

WEB SHOP
WebMaster

ДјЕВОЈКА ДАНА