BitLab hosting
Početna stranica >

Na današnji dan

Danas je 14.04.2021. (104. dan u godini). Do kraja godine ima još 261 dana.

Na današnji dan 14.04. dosili su se sledeći događaji:

  • 1969. godine - Umro je srpski književni istoričar Petar Kolendić, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavio je veliki broj naučnih studija, rasprava i članaka iz starije, naročito dubrovačke i dalmatinske književnosti.
  • 1961. godine - Emitovan prvi direktni televizijski prenos iz Sovjetskog Saveza.
  • 1931. godine - Španija postaje republika nakon svrgavanja s prestola kralja Alfonsa XIII.
  • 1912. godine - Titanik udara u ogromni ledeni breg u severnom Atlantiku. Titanik je potonuo, a od 2224 putnika utopilo se 1517.
  • 1883. godine - Rođen je srpski pisac Sima Pandurović, jedan od osnivača srpske moderne. Pošto je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bio je gimnazijski profesor u Valjevu i Beogradu, a uređivao je i više časopisa, uključujući "Misao". Kritika je oštro reagovala na njegovu prvu zbirku pesama "Posmrtne počasti", prožetu pesimizmom, u kojoj je dramatično opevao bolnu tragediju ljubavi, duševne krize i gorčine, nespokoj, pobunu i smrt. Kasniji stihovi, u kojima preovladava rezignacija, misaono su bogatiji. Ispevao je i niz rodoljubivih pesama. Prevodio je s francuskog i engleskog - posebno su vrsni njegovi prevodi dela Vilijema Šekspira. Ostala dela: zbirke pesama "Dani i noći", "Okovani slogovi", "Stihovi", "Pesme", knjige eseja "Razgovor o književnostri", "Ogledi iz estetike".
  • 1865. godine - Džon Vilks Buts izvršio je atentat na američkog predsednika Abrahama Linkolna, koji je narednog dana preminuo.