Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Letonija: Ulazak u Crvene armije značio nastavak okupacije

Letonija: Ulazak u Crvene armije značio nastavak okupacije
12.10.2019. god.


Ministarstvo spoljnih poslova Letonije se usprotivilo održavanju svečanog događaja u Moskvi, posvećenog 75. godišnjici oslobađanja Rige od strane sovjetskih trupa od nemačke okupacije.

"Pozdravljajući poraz fašizma, podsećamo svet da se za Letoniju, Litvaniju i Estoniju obnova slobode i nezavisnosti dogodila skoro 50 godina kasnije, jer je ulazak u Crvene armije značio nastavak sovjetske okupacije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Letonije.

Riga smatra da jer zaključivanjem sporazuma Ribentrop-Molotov 1939. godine ilegalni dokument kojim je otvoren "put do početka Drugog svetskog rata i agresije Sovjetskog Saveza protiv Letonije", a planirani događaj u Moskvi je nazvan "neprijateljskim korakom".

Riga je oslobođena od nemačkih okupatora 13. oktobra 1944. godine. Oslobađanje baltičkih država je bila velika operacija u kojoj je bilo nekoliko frontova, uključujući tri baltička fronta, deo snaga trećeg Beloruskog fronta i delimično Lenjingradskog fronta, kao i deo Baltičke flote. Tokom ofanzive oslobođene su Estonija, Letonija i Litvanija. Od 59 nemačkih divizija, 29 je poraženo, a preostalih 30 se povuklo.

Istovremeno, lideri baltičkih zemalja veruju da ih je od 1940. do 1991. godine SSSR navodno okupirao. Rusija se, kao naslednica SSSR-a, kategorički ne slaže sa takvim stavom. Rukovodstvo zemlje je više puta saopštilo da se ne može govoriti o bilo kakvoj sovjetskoj okupaciji baltičkih zemalja. Ministarstvo spoljnih poslova pojasnilo je da pripajanje baltičkih država SSSR-u smatra doslednim međunarodnom pravu u to vreme.


  • Izvor
  • Foto: Javni izvor/ vostok.rs


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja, na kraju akcije prikupljanja pomoći za bolnice Kovid sistema u Pčinjskom okrugu, poziva sve građane Vranja da koriste usluge, kupuju...


Iako su do sada korisnici smartfona u Kini preko VPN usluga mogli da pristupaju stranim sajtovima i aplikacijama, to više nije moguće.

Trenutni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 82 odsto glasova na izborima u Belorusiji, prema preliminarnim rezultatima. U anketi, koja se odvijala usred tvrdnji o represiji na opoziciju, bila je...


Jačanje američkog vojnog prisustva u SAD vodi ka degradaciji u sferi bezbednosti na kontinentu, saopštio je senator Konstantin Kosačov. „Rasporediti svoje snage što bliže


Ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković prisustvovali su ispitivanjima rada protiv-avionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama &bdqu


Ostale novosti iz rubrike »