Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Poljska će rado biti primiti američke nuklearne glave ako Nemačka odbije, tvrdi američki ambasodr, navijajući za novu Kubansku raketnu krizu

RT: Poljska će rado biti primiti američke nuklearne glave ako Nemačka odbije, tvrdi američki ambasodr, navijajući za novu Kubansku raketnu krizu
16.05.2020. god.


Pošto je američki ambasador u Nemačkoj i vršilac dužnosti šefa obaveštajne službe pokušavao da ubedi Berlin da nastavi da drži američko nuklearno oružje, njegov kolega u Varšavi nagovestio je da bi Poljska bila voljna da ih preuzme, što bi trebalo da izazove Moskvu.

"Ako Nemačka želi da umanji nuklearne sposobnosti i oslabi NATO, možda bi Poljska, koja plaća pravičan udeo, razume rizike i nalazi se na istočnom boku NATO-a, mogla da ih smesti", saopštila je u petak ambasador SAD 
Žoržet Mosbaher.


Ona je komentarisala izjavu Rika Grenela, američkog ambasadora u Nemačkoj koji je i vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe, objavljenu u četvrtak, pozivajući vlasti u Berlinu da ne oslabe NATO tražeći uklanjanje američkog nuklearnog oružja sa njihovog tla.


„Svrha NATO-vog nuklearnog raspoređivanja je da zadrži nenuklearne države članice uključene u planiranje NATO-ve politike odvraćanja. Učešće Nemačke u nuklearnom raspoređivanju osigurava njen glas“, saopštio je Grenel.

„Da li će Nemačka snositi ovu odgovornost ili će se povući i jednostavno uživati u ekonomskim koristima sigurnosti koje pružaju njeni drugi saveznici?“

Iako saopštenje Mosbaherove nije ništa drugo do pokušaj jačanja Grenelove argumentacije, mnogi Poljaci su pozitivno reagovali sa željom da se nuklearne glave rasporede u njihovoj zemlji, iako za sada još uvek niko od njih nije zvanični predstavnik Varšave.


Samo je njih nekolicina upozorila na tu ideju, poput bivšeg američkog inspektora za pomorstvo i oružje Skota Ritera, koji je odgovorio Mosbaherovoj da "nema osećaja za istoriju", i nazvao njenu ideju "jednom od najglupljih" na svetu.


Mosbaherova je takođe naslovne stranice naslove u Moskvi, gde je primećeno da bi premeštanje bombi u Poljsku uništilo poslednje ostatke spoaruima između Rusije i NATO-a iz 1997. godine u kojem se navodi da „NATO i Rusija ne smatraju jedni protivnicima“.


Doduše, NATO je ovaj stav više puta odbacio, od rata protiv Jugoslavije 1999. godine, čime je nameravao da pošalje Rusiji poruku, do ovonedeljnog saopštenja generalnog sekretara alijanse Jensa Stoltenberga, navodeći "rusku agresiju" kao razlog da nagovori Berlin da zadrži američke nuklearne bombe.


Ovo nije prvi put da je Mosbaherova, bivši rukovodilac kozmetičke kompanije, koja je ušla u diplomatiju za vreme Obamine administracije, a predsednik Donald Tramp je poslao u Varšavu 2018. godine, ispuni glavne stranice u Moskvi. Još u januaru je podržala poljsku reviziju istorije Drugog svetskog rata kada je ustvrdila da su nacistička Nemačka i Sovjetski savez „dogovorom“ započeli rat napadom na Poljsku.

Iako nije jasno da li je njeno saopštenje na Tviteru službeni stav Stejt departmenta, ono ne bi bilo van težnji Trampove administracije da trajno smesti američke trupe u Poljskoj, dok je raskinuo nuklearne sporazume sa Rusijom.

Prošle godine SAD su jednostrano izašle iz Sporazuma o kontroli oružja iz 1987. godine u Evropi, a čini se da su na putu da ne obnovi ni poslednji preostali nuklearni sporazum sa Moskvom "Novi start" iz 2011. godine, koji bi trebalo da istekne sledećeg februara.

Ako SAD prebace nuklearne bojeve glave u Poljsku, to bi moglo rezultirati ponovom Kubanskom raketnom krize iz 1962. godine, kada je Sovjetski Savez reagovao na američko nuklearno raspoređivanje u Turskoj slanjem svojih raketa na Kubu. Nakon suprotstavljanja koje je gotovo eskaliralo nuklearnim ratom, i Vašington i Moskva su odstupili i obavezali se da će povući svoje projektile.


Izvor: Vostok / RT 

 

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © US DoD / SSGT Phil Schmitten / RT/ vostok.rs


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

OPC-ovi (oligomerni proantocijanidini) su skup bioflavonoidnih kompleksa koji deluju kao hvatači slobodnih radikala u ljudskom telu. Mnoga imena se odnose na ovaj skup bioflavonoida, leuko antocijanin, antocijanidin i druge....


Događaji u Belorusiji, Nagorno-Karabahu i Kirgistanu su zakomplikovali situaciju na prostoru Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti, rekao je predsednik Vladimir Putin na zasedanju Saveta kolektivne bezbednosti ODKB.

Među masom nadarene dece, ponekad najbolji od najboljih zasvetle poput zvezda. Oni postaju ponos ne samo svojih roditelja i nastavnika, već i grada, zemlje u kojoj su imali sreće...


Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, danas je svečano obeležen 2. decembar — Dan 204. vazduhoplovne brigade, u spomen na dan kada je 1949. godine formiran 204....

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.069 osoba, od kojih je 7.919 nalaza pozitivno na koronavirus.


„Kad ova pošast prođe, zajedno ćemo ožaliti našeg i vašeg Mišu koncertom u njegovu čast. Budite odgovorni i zdravi”, piše u saopštenju članova benda,


Ostale novosti iz rubrike »