Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Humanista Izet Rastoder: Naravno da sam Srbin!

Humanista Izet Rastoder: Naravno da sam Srbin!
12.02.2012. god.

 Izet Rastoder (34), član nikšićkog kluba dobrovoljnih davalaca krvi, 12 puta spasavao nečije živote. Ponosan što pripada narodu koji su proslavili Meša Selimović i Emir Kusturica.

Izet Gile Rastoder (34) jedini je musliman član nikšićkog kluba dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“. Kako kaže, kroz vene mu teče slovenska krv, jer su njegovi daleki preci bili Srbi pravoslavci, Petrovići iz zaseoka Savin Bor kod beranske Petnjice. To se može pronaći i u nekim spisima istoričara muslimana. Upravo je Giletov primer najbolji pokazatelj da klub dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“ iz Nikšića okuplja humaniste različitih vera i nacija, kojima je jedini moto spasiti čoveku život. Zbog toga su najbrojnija i najorganizovanija družina u Crnoj Gori. To nije promaklo Ministarstvu zdravlja, rada i socijalnog staranja, koje ih je nagradilo plaketom zahvalnosti. A naš sagovornik je gotovo od osnivanja ovog kluba među nikšićkim svetosavcima. Do sada je 12 puta dao dragocenu tečnost, spasavajući nečiji život.

"Kada sam saznao da je u mom gradu osnovan klub dobrovoljnih davalaca krvi, koji nosi ime prvog srbskog arhiepiskopa i prosvetitelja, prvog srbskog državnika i lekara, obradovao sam se i bez oklevanja zakucao na vrata i zatražio članstvo. Moram da priznam da je u startu bilo od pojedinaca podozrivih pogleda, šta ja kao musliman imam da tražim među pravoslavcima. Međutim, preživeo sam to i danas, posle četiri godine, svi zajedno shvatamo da niko od nas nije pogrešio što sam došao pod krov ovog humanitarnog društva"-kaže Izet.

Moji svetosavci...

Ovih dana Gile Rastoder dobio je prinovu. Njegovoj supruzi na porođaju je bilo potrebno hitno obezbediti krv: "Čim sam saopštio problem, moji svetosavci su brzo reagovali i pomogli, tako da je porođaj prošao bez komplikacija. Radost je uvećana rođenjem sina". Rastoder dodaje da je i njegov pokojni otac Rašid takođe bio dobrovoljni davalac krvi i da je 30 puta priskočio ljudima u nevolji.

"Zapamtio sam njegove priče o našem porodičnom stablu, poreklu, korenima. Govorio mi je - ako ne ceniš svoju veru, nećeš moći ni tuđu. Možda će ova priča naići na osudu nekih  'velikih' Crnogoraca ili muslimana, ali ja ne hajem zbog toga. Ja sam Srbin islamske veroispovesti - gromovito poručuje Rastoder, pozirajući za „Novosti“ pored ikone Svetog Save, koje je rukodeljstvo Vojislava Jeftova Miljanića iz Niša, dar nikšićkom klubu.

Kosmet je srbska zemlja!

"Ponosan sam što pripadam narodu kojeg su proslavili Meša Selimović i Emir Kusturica! Pozdravljam našu braću u Republici Srbskoj, Srbiji i njenom Kosmetu i pozivam da dođu u Nikšić i naš klub, da zajedno pomognemo ljudima u nevolji. Što se nas tiče, mi smo uvek spremni da se odazovemo svakom pozivu, bez obzira ko je traži, odakle je i u koje vreme zove" - kaže Rstoder.

Gile voli da zapeva i oko sebe okupi brojne prijatelje. U njegovom velikom srcu ima mesta za njegove pobratime, kumove, drugare Ratka Krulanovića, Lazara Bečanovića, Aleksandra Milićevića, Igora Stanišića, Jovana Kljajevića...

   • Izvor
  • IN4S


Komentara (2) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je danas da je početak rada nove kovid bolnice u Batajnici istorijski dan za Srbiju u svakom smislu, poručivši pritom da će...


Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je nazvao američke sankcije protiv gasovoda "Severni tok 2" nelojalnom konkurencijom. Ranije su se članovi Kongresa SAD usaglasili nacrt budžeta za odbranu,

Rusko-beloruske velike vojne vežbe „Zapad 2021“ biće održane u septembru 2021. godine, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.


Nacionalna skupština (donji dom parlamenta) Francuske podržala je rezoluciju kojom se vlada zemlje poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

Moskva je pristala na ključne američke zahteve u pokušaju da sačuva novi sporazum START u trci sa vremenom za produženje ugovora pre nego što istekne, rekao je ruski ambasador...


Zemlje sporazuma OPEK plus odlučile su da povećaju proizvodnju nafte od januara za 500 hiljada barela dnevno, zatim će države održavati mesečne ministarske sastanke, saopštilo je Ministarstvo energetike Kazahstana. ...


Ostale novosti iz rubrike »