Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti
Branko Rakočević
Završen 51. Susret amaterskih pozorišnih društava Vojvodine

ČUDO U ŠARGANU IZ KOVINA NAJBOLJA PREDSTAVA

ČUDO U ŠARGANU IZ KOVINA NAJBOLJA PREDSTAVA
27.05.2013. god.
Najbolja predstava  od osam prikazanih na 51. Susretu amaterskih pozorišnih društava Vojvodine (APDV)  koji je od 18. do 26. maja održan u Staroj Pazovi  je „Čudo u Šarganu „ Ljubomira  Simovića  koje je u režiji Jovana Grujića izvelo Amatersko pozorište iz Kovina.

Ovoj predstavi je pored diplome za epizodnu ulogu  Dejanu Mladenoviću (Vilotojević) pripalo  i tri od ukupno  pet diploloma za nabolja glumačka ostavrenja : Milici  Ćerić za ulogu Cmilje , Ljubomiru  Radoviću (Stavra ) i Iliji Markoviću (Anđelko) , dok je  Jovan Grujić proglašen za najboljeg reditelja .

Drugoplasirana je koreo-drama „Vavilon „, autorski projekat Miroslava Kožika  u izvođenju Slovačkog pozorišta iz Stare Pazove ,koja je dobila i četiri  diplome: kompozitor Miroslav Bako za najbolju originalnu  muziku , za ujednačenu kolektivnu glumačku igru, za najbolje dizajn svetlo ,diplomu i   nagradu za vizuelni dizajn  predstave „ Anamarija Mihjalović“, dok je Andrea Stanišić pohvaljena za ulogu Mehanizma u predstavi.
 
Na veliko iznenađenje publike i pozorišnih kritičara koji su pratili ovaj Susret , trećepalsirana je umesto očekivane neke od predstava iz Crvenke ili Kule,  je praizvdba „Dece u formalinu „Maje   Pelević u produkciji AP „Đorđe Damjanov Đekić“ iz Jaše  Tomić u scenskoj realizaciji  Bogdana Jankovića.Dejani Đukić iz ove predstave koja je igrala ulogu Maje pripala je jedna od pet  diploma za pojedinačna glumačlka ostvarenja, a ansambl je dobio diplomu za   najbolji scenski govor, što je publika primila kao skandaloznu odluku.

 Ove tri predstave učestvovaće na 55.Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije koji će se već po tradiciji održati u Kuli sredinom juna. 

Pored ove tri prvoplasirane , na 51. Susretu  svoja glumačka umeća pred žirijem i publikom pokazalo  je još pet pozorišnih trupa koje je za   ovu najznačajniju manifestaciju umetničke samodelatnosti  Vojvodine  na predlog zonskih selektora odabrao selektor Susreta Ratko Radojević, glumac iz Novog Sada.

AP „Branislav Nušić „ iz Šida  prikazalo je autorski projekat „Soba za uspavanku ,“   (diploma za scenski pristup savemenoj društvenoj problematici , Ilijana Oreščanin je nagrađena za najbolju kostimografiju). Rumunsko Pozorište  Doma kulture „Doina „ iz Uzdina izbelo je Gogoljevu Ženidbu  u režiji Miroslva Žužića i Zorana Lotara ( pohvala Teodoru Rajmancu  za ulogu Ževakina ) ;AP „Stevan Sremac „ iz Crvenke   prikazalo  je „Paradoks „Nebojše Romčevića u režiji i scenografiji Radoja Čupića ( diploma za najbolju scenografiju; Gordani Mešter diploma  za eizpodnu ulogu Urban Džez Bejbe , pohvala Cvijeti Jovanović –Mučalica za ulogu Kate ,pohvala Zoranu Raduloviću za ulogu  Leke ) . Svi nagarđeni iz ove perdfstave su  iz  protesta  odbili da prime proznanja .

Kulturni centar iz Kule je iveo  „Rovito kuvane čizme „A. P. Čehova , scenski autorski projekat Dragana Ostojića (  jedna od pet ravnopravnih diploma za glumu Slobodanu NogavIci za više uloga u predstavi, diploma za scenski pokret). 

Poslednje festivalske večeri nastupio  je dramaski ansambl “KUD Kruščić “iz Kruščića koji je izveo komediju “Događaji u magarčevpj sjenci “ Veljka Radovića u režiji Marije Opsenice ( pohvala Milici Bukvić za ulogu Nilaj Ginej).
Žiri u kome su bili  dramaturg dr Svetislav Jovanov ,  predsednik  i članovi : penzionisani reditelj Voja Soldatović , glumica  u penziji Sofija( Sonja  Stipić)   je po prvi put od kad se Susreti održavaju ( od 1960.)  odluke donosio većinom glasova . Kako  smo nezvanično saznali , presudno je bilo mišljenje predsednika žirija dr Jovanmova , pa i odluka da se po opštoj oceni najgora predstava u svim elementima scenske igre”Deca u formalinu” iz Jaše Tomića ne samo   odabere za Reublički festival, nego da joj se dodeli i nagrada za scenski govor što je u dvorani  pozorišta propraćeno  podsmehom, s obzirom da osim skaradnih psovki i po kojeg neartikulisane i nemušte  replike, nikavog govora nije bilo, a  umesto scenskih, izvođene su seksi  radnje ,na   daskama koje za većinu članova žrija  -pozorišno otkrovenje i glumačko umeće znače.

Nijednu od svojih odluka žiri nije obrazložio iako je prema Parvilniku Susreta to bio obavezan da učini.
Komentara (12) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kompanija NIS objavila rezultate konkursa u okviru programa “Zajednici zajedno”


Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je u ponedeljak da oružane snage ostrva imaju pravo da se brane i da izvrše kontranapad, pozivajući se na "uznemiravanje i pretnje" u upozorenju poslato...


  Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdala je zahtev za informacije o planiranim aktivnostima u istočnoj Evropi u okviru američko-evropskog projekta Energetski most. Kao što sledi iz dokumenta u koji...

I tako je završen festival fantastike „Zvezde nad Donbasom“, koji sam posetila drugi put. Želim odmah da se zahvalim Javnoj komori DNR-a, koja je organizovala konvenciju i pozvala me,...


Zapadna demokratija je lažna demokratija. Zapadni sistem, čiji je jedini cilj da se ovekoveči vlast najvećih zločinaca i pljačkaša, šampiona u odstupanju od najvažnije ljudske odlike &nd


Ostale novosti iz rubrike »