Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Tužilaštvo BiH u ladicama drži predmete o zločinima nad Srbima

Tužilaštvo BiH u ladicama drži predmete o zločinima nad Srbima
07.09.2008. god.

Tužilaštvo BiH više radi na vlastitoj promociji nego na poslu zbog koga je osnovano, zbog čega se 13 godina nakon rata mnogobrojni zločinci kreću na slobodi i ne procesuiraju ratni zločini.

Ovo je u petak za "Glas Srpske" izjavila član Udruženja nestalih iz Istočnog Sarajeva Milojka Blagojević poslije sastanka i prezentacije nove strategije u radu Tužilaštva BiH na ratnim zločinima.

- U više navrata smo Tužilaštvu dostavili bezbroj dokumenata i dokaza o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima, pogotovo u Sarajevu, sa imenima i prezimenima počinilaca, mjestom, vremenom i okolnostima zločina, imenima i prezimenima naredbodavaca a nijedna optužnica nije podignuta. Nas žrtve stavljaju u zadnji koš, a prijave u ladice. Nakon svega ovoga ne možemo imati povjerenja u Tužilaštvo i nije čudo što mnogobrojne žrtve i svjedoci nakon ovakvog odnosa neće da svjedoče - konstatovala je Blagojevićeva.

Ona je dodala da je na sastanku u Sarajevu u petak bila jedini predstavnik udruženja iz Republike Srpske i da razumije žrtve, bez obzira na to koje su nacionalnosti.

- Nedopustive su izjave pojedinih bošnjačkih udruženja koja sve i svakoga sa srpske strane nazivaju četnicima - istakla je ona.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Milorad Barašin, je kazao da Tužilaštvo BiH  ima izuzetno težak zadatak procesuiranja ratnih zločina.

- U Tužilaštvu BiH, okružnim i kantonalnim tužilaštvima je podignut određen broj optužnica i procesuirano je oko 100 lica. Dosta ih je osuđeno, ali to je samo kap u moru - rekao je Barašin i dodao da se u što skorije vrijeme mora procesuirati mnogo veći broj osumnjičenih.

Zamjenik glavnog tužioca, Dejvid Švendiman, je kazao da bez obzira na to što se radi o "novom početku" Tužilaštvo BiH neće prekinuti sa onim što je urađeno u prošlosti i da će biti tretirani svi spisi koje je Tužilaštvo BiH dobilo i od Haškog tribunala i drugih izvora.

- Bitno je da se kazne najodgovorniji za najteže, najmasovnije i za zločine u kojima su ljudi najviše patili - kazao je Švendiman.

Analitičar Tužilaštva BiH, Marko Prelec, je kazao da je Tužilaštvo BiH prošle godine podiglo tridesetak optužnica protiv 50 lica koja se terete za ratne zločine, što je više nego godinu ranije.


Nije prebrojavanje

- Ovo nije prebrojavanje žrtava, nego način kako doći do najtežih ratnih zločina. Neozbiljno bi bilo da kažem da ćemo ovaj posao uraditi za dvije, tri ili pet godina. Ovo je dugoročna investicija i strategija. Cilj nam je da ovaj posao završimo prije nego stasa poslijeratna generacija - kazao je Švendiman.  • Izvor
  • Glas Srpske
  • Povezane teme


Komentara (16) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je danas da je početak rada nove kovid bolnice u Batajnici istorijski dan za Srbiju u svakom smislu, poručivši pritom da će...


Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je nazvao američke sankcije protiv gasovoda "Severni tok 2" nelojalnom konkurencijom. Ranije su se članovi Kongresa SAD usaglasili nacrt budžeta za odbranu,

Rusko-beloruske velike vojne vežbe „Zapad 2021“ biće održane u septembru 2021. godine, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.


Nacionalna skupština (donji dom parlamenta) Francuske podržala je rezoluciju kojom se vlada zemlje poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

Moskva je pristala na ključne američke zahteve u pokušaju da sačuva novi sporazum START u trci sa vremenom za produženje ugovora pre nego što istekne, rekao je ruski ambasador...


Zemlje sporazuma OPEK plus odlučile su da povećaju proizvodnju nafte od januara za 500 hiljada barela dnevno, zatim će države održavati mesečne ministarske sastanke, saopštilo je Ministarstvo energetike Kazahstana. ...


Ostale novosti iz rubrike »