Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Izbori za Evropski parlament 2014: sva lica su poznata

Izbori za Evropski parlament 2014: sva lica su poznata
23.01.2014. god.


Predstojeći izbori za Evropski parlament možda će izmeniti politički pejzaž jedinstvene Evrope. Eksperti skreću pažnju na to da se u uslovima potpune neizvesnosti, političke partije, kandidujući za parlament i rukovodeće strukture EU, opiru na već poznata imena. Da li će ovo pomoći na pozadini narastajućeg rejtinga nacionalističkih i populističkih partija, mišljenja stručnjaka se ovde razilaze.

Poslednje ankete, koje su sprovedene u Velikoj Britaniji pokazuju da je najpopularnija vansistemska partija UKIP koju i dalje nazivaju „partijom klovnova i ludaka“. Popularnost ove partije, prema mišljenju analitičara, leži u činjenici da je njen lider Najdžel Faradž, prilično harizmatična ličnost. Svoju popularnost je stekao ekstravagantnim istupima i izjavama o nameri da „razvali“ EU iznutra. Jasno je da upravo ovom negativnom šarmu evroskeptika kao što je Faradž, ugledne partije EU pokuašavaju da se suprostave i stvore protivtežu u obliku ne manje poznatih imena pristalica evrospkih integracija.

Za podršku konzervativnim snagama u EU boriće se bivši premijer Luksmeburga i dugogodišnji šef Evrogrupe Žan Klod Junker. Nemački liberali su predložili evropskim kolegama kandidaturu čuvenog političara Aleksandra Grafa Lambsdrofa, koji je inače član Komiteta za međunarodne odnose Evrospkog parlamenta. Konzeravativci iz Finske izjasnili su se za kandidaturu bivšeg ministra inostranih poslova, koji je u prošlosti takođe bio poslanik Evropskog parlamenta Aleksandar Štub. Poljska konzervativna partija „Pravo i pravednost“ je odlučila da „baci u boj“ bivšu ministarku inostranih poslova Anu Fotigu.

Sva ova i druga imena, koja su pomenuta u evropskim medijima, zaista su dobro poznata. Drugo je pitanje kome? Vodeći ekspert Centra situacione analize Ruske akademije nauka Sergej Utkin govori o distanci koja postoji između Evropskog parlamenta i birača:

- Nekakvih kvalitativnih promena sa stupanjem na snagu Lisabonskog sporazuma, nažalost nije bilo. Mnogi su pretpostavljali da će upravo parlament obezbediti EU demokratičnost koja joj nedostaje. Ali, to je sa jedne strane institut koji se nalazi na svom mestu, a sa druge građani ga doživljavaju kao nešto daleko od njihovih svakodnevnih potreba i pravih problema Evrope.

Predstavnica koja ima veću popularnost, iz nemačke Partije pirata i upravnica udruženja „Mladi pirati Evrope“ Julija Reda takođe vidi problem u nedovoljnoj prozračnosti Evropskog parlamenta:

- Po mom mišljenju, ljudi su daleko od rešavanja na evropskom nivou. Vidljivi su pokušaji da se parlament demokratizuje, ali ja sam uverena da „pirati“ mogu da obezbede ovaj proces bolje od drugih. Mi iz iskustva znamo da je otvorenost duplo važnija od publikacija na Internetu- čak i onih koje nisu filtrirane.

Čija će imena biti najzvučnija i najubedljivija za evropske birače, videćemo u maju.

Oleg Severgin,  • Izvor
  • Glas Rusije, foto: ru.wikipedia.org/ vostok.rs


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je danas da je početak rada nove kovid bolnice u Batajnici istorijski dan za Srbiju u svakom smislu, poručivši pritom da će...


Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je nazvao američke sankcije protiv gasovoda "Severni tok 2" nelojalnom konkurencijom. Ranije su se članovi Kongresa SAD usaglasili nacrt budžeta za odbranu,

Rusko-beloruske velike vojne vežbe „Zapad 2021“ biće održane u septembru 2021. godine, saopštio je ministar odbrane Sergej Šojgu.


Nacionalna skupština (donji dom parlamenta) Francuske podržala je rezoluciju kojom se vlada zemlje poziva da prizna nezavisnost Nagorno-Karabaha.

Moskva je pristala na ključne američke zahteve u pokušaju da sačuva novi sporazum START u trci sa vremenom za produženje ugovora pre nego što istekne, rekao je ruski ambasador...


Zemlje sporazuma OPEK plus odlučile su da povećaju proizvodnju nafte od januara za 500 hiljada barela dnevno, zatim će države održavati mesečne ministarske sastanke, saopštilo je Ministarstvo energetike Kazahstana. ...


Ostale novosti iz rubrike »