booking.com
Početna stranica > Novosti

Kakve tajne skrivaju nadrealistički rudnici soli u Rusiji?

Kakve tajne skrivaju nadrealistički rudnici soli u Rusiji?
25.11.2018. god.


Ovi napušteni rudnici soli pored Jekaterinburga izgledaju kao da ih je dizajnirao Van Gog ili bi se greškom mogli protumačiti kao zidne slike drevnih civilizacija.

Korisnici interneta ove rudnike soli kod Jekaterinburga porede sa psihodeličnim noćnim klubovima, pozivajući gradske rejvere da se presele u podzemlje.

Ovi nadrealistički rudnici, 200 metara ispod uralskog grada (960 kilometara istočno od Moskve), izgledaju kao da ih je dizajnirao Van Gog ili bi se greškom mogli protumačiti kao zidne slike drevnih civilizacija.

Međutim, fenomenalan kaleidoskopski efekat je potpuno prirodna pojava. More koje se nekada ovde nalazilo je tokom epohe perma (pre 280 miliona godina) stvorilo ove boje, ostavljajući za sobom živopisne slojeve bogatih naslaga minerala.

Boje pretežno potiču od karnalita, magnezijuma i kalijuma, koji se danas koriste kao đubrivo. Efekat obuhvata širok spektar nijansi i oblika od crvenih, belih, plavih do zlatnih koncentričnih krugova i talasa.

Fotograf Mihail Mišajnik naišao je na ove neverovatne rudnike 2014. godine, kada je čitave dane i noći proveo proučavajući ih, uprkos velikom riziku od trovanja gasom i odrona.

Prema Mihailu, lavirinti tunela pružaju se kilometrima. On kaže da je vazduh u rudniku veoma suv zbog visoke koncentracije soli.

Ali zašto je umetnički potencijal ovih rudnika tako dugo ostao nezapažen? To možda ima veze sa osvetljenjem. U rudarskim oknima vada potpuni mrak, a puna lepota živopisnih zidova otkriva se tek pod veoma snažnim osvetljenjem.

Neki tuneli se još uvek koriste, mada je većina napuštena i mogu se posetiti samo uz posebnu dozvolu vlasti. 

Rusi su poznati po svojim ekstremnim istraživačkim poduhvatima. Poseta rudnicima soli je u današnje doba po svoj prilici vizuelno najspektakularnija avantura.

Tomi O`Kalahan, Russia beyond  • Izvor
  • foto: Mihail Mišajnik / uralmines.ru / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ekvatorijalna Gvineja kao predsedavajuća Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stavila je Kosovo na dnevni red sednice koja bi trebalo da se održi 7. februara, izjavio je danas šef srpske diplomatije...


Srbska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Na mnogim rekama, jezerima, izvorištima kao i na Jadranskom moru, širom Srbije, Republike Srpske tradicionalno se plivalo za Časni krst. Plivalo se 33 metra, koji simbolizuju broj godina života...


Kada je najpovoljnije kupiti kartu i šta u vagonu možete dobiti besplatno? 1. Kako da izaberete savremeniji vagon? 


  Intervju srbskog glumca i ambasadora srpske kulture u Rusiji Miloša Bikovića za Russia beyond o filmskom festivalu Ku


Ostale novosti iz rubrike »