booking.com
Početna stranica > Novosti

Lavrov: Rusija želi da svetski trgovinski sistem ostane otvoren

Lavrov: Rusija želi da svetski trgovinski sistem ostane otvoren
10.12.2018. god.
 
Rusija želi da svetski trgovinski sistem ostane otvoren, ali postupci SAD, koje pokreću trgovinske ratove, tome ne doprinose, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Želimo da ovaj globalni trgovinski sistem ostane otvoren, da se sačuva. Naravno, tome ne doprinose postupci Vašingtona, koji je već prekrojio severnoameričku zonu slobodne trgovine i odbio Transpacifičko partnerstvo“, rekao je Lavrov u intervjuu za kazahstansku novinsku agenciju „Habar“.

Prema njegovim rečima, teško je reći šta će ga zameniti.

„Naše američke kolege očigledno smatraju da njihova ekonomska moć, kako je rekao američki predsednik Donald Tramp, dozvoljava da se sva pitanja rešavaju samostalno, a da se ne vodi računa ni o kakvim multilateralnim strukturama i da se ni ne pokušava da se ispune obaveze koje su Sjedinjene Američke Države ranije prihvatale, a koje ova administracija sada odjednom smatra zastarelim“, rekao je ministar.

Ruski ministar je pri tome ubeđen da će američka administracija na kraju shvatiti da je potrebno da se „radi kolektivno i ipak poštuju pravila koja smo više decenija ustanovljavali za Svetsku trgovinsku organizaciju“.

Rusija nema nameru da rešava trgovinske probleme stajanjem na bilo čiju stranu u trgovinskom ratu između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, smatra Lavrov.

„Mi se pre svega brinemo o interesima Rusije. Iako trgovinski ratovi, čak i ako učestvujete u njima, nikome ne donose koristi. Bavimo se ekonomskim interesima Rusije i naših partnera u integracionom Evroazijskom ekonomskom savezu“, objasnio je Lavrov.

On je napomenuo da je Kina vodeći trgovinski partner Rusije, kao i da sa Pekingom ove godine trgovinski obim iznosi blizu 100 milijardi dolara.

Šef ruske diplomatije je dodao da Rusija ima partnere i na evropskom prostoru i u Evroazijskom ekonomskom savezu.

„Partner poput Irana takođe je pod veoma teškim američkim sankcijama. Međutim, mi ne želimo da razmatramo sve ove probleme stajanjem na nečiju stranu u trgovinskom ratu, već preko legitimnih pravnih procedura Svetske trgovinske organizacije, što mi već i radimo“, naveo je Lavrov.   • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Mihail Voskresenskiй/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ekvatorijalna Gvineja kao predsedavajuća Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stavila je Kosovo na dnevni red sednice koja bi trebalo da se održi 7. februara, izjavio je danas šef srpske diplomatije...


Srbska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Na mnogim rekama, jezerima, izvorištima kao i na Jadranskom moru, širom Srbije, Republike Srpske tradicionalno se plivalo za Časni krst. Plivalo se 33 metra, koji simbolizuju broj godina života...


Kada je najpovoljnije kupiti kartu i šta u vagonu možete dobiti besplatno? 1. Kako da izaberete savremeniji vagon? 


  Intervju srbskog glumca i ambasadora srpske kulture u Rusiji Miloša Bikovića za Russia beyond o filmskom festivalu Ku


Ostale novosti iz rubrike »