booking.com
Početna stranica > Novosti

„Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU“

„Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU“
10.12.2018. god.


Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov upozorio je makedonskog premijera Zorana Zaeva da ne zloupotrebljava pitanje makedonskog jezika, jer bi to moglo da košta zvanično Skoplje članstva u NATO-u i EU, prenosi skopska televizija „Telma“.


„Gospodine Zaev, ne zloupotrebljavajte pitanje makedonskog jezika, jer to može da vas košta učlanjenja u NATO-u i EU“, napisao je Karakačanov na svom profilu na Fejsbuku.

Naveo je da makedonski jezik nije priznat kao zvanični jezik i da ne može da se smatra kao takav na celoj teritoriji Severne Makedonije.

„Severna Makedonija je geografsko ime koje uključuje i teritoriju Republike Bugarske“, kazao je Karakačanov i dodo da u tom kontekstu „Zaev sutra može da zahteva da se taj bugarski dijalekt izučava kao oficijelni strani jezik i u Bugarskoj, što je nedopustivo i provokacija“.

Karakačanov je takođe kritikovao rad makedonsko-bugarske komisije za istorijska pitanja i istakao da ona radi u suprotnosti sa istorijskim činjenicama i bugarskim nacionalnim interesima.

Inače, juče je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekatarina Zaharieva izjavila da je makedonsko-bugarska komisija za istorijska pitanja do sada imala tri sastanka, na kojima je makedonska strana vršila pritisak u vezi s određenim istorijskim pitanjima, što je Bugarska odbacila i istakla da građani treba da budu obrazovani na istini.

Ministarstvo inostranih poslova Makedonije osudilo je izjavu bugarskog ministra odbrane Krasimira Karakačanova, u kojoj je osporio postojanje makedonskog jezika, ocenivši je kao mogući povod za pokretanje neprijateljskog kruga umesto prijateljstva.

Kako prenosi MIA, Ministarstvo inostranih poslova Makedonije je navelo da neće odgovarati na taj način, već da će nastaviti da gradi dobrosusedske odnose, u skladu sa sporazumom o prijateljstvu i evropskim vrednostima kojima se obe zemlje rukovode.

„Potpisali smo sporazum o prijateljstvu i gradićemo prijateljstvo, što znači obostrano razumevanje, poštovanje i brigu za zajedničke interese kao suseda“, piše u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Makedonije , prenosi MIA.

Tanjug


  • Izvor
  • foto: © Krasimir Karakačanov / BGNES, arhiv/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ekvatorijalna Gvineja kao predsedavajuća Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija stavila je Kosovo na dnevni red sednice koja bi trebalo da se održi 7. februara, izjavio je danas šef srpske diplomatije...


Srbska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Na mnogim rekama, jezerima, izvorištima kao i na Jadranskom moru, širom Srbije, Republike Srpske tradicionalno se plivalo za Časni krst. Plivalo se 33 metra, koji simbolizuju broj godina života...


Kada je najpovoljnije kupiti kartu i šta u vagonu možete dobiti besplatno? 1. Kako da izaberete savremeniji vagon? 


  Intervju srbskog glumca i ambasadora srpske kulture u Rusiji Miloša Bikovića za Russia beyond o filmskom festivalu Ku


Ostale novosti iz rubrike »