Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kijev namerava da započne pregovore s Moskvom o tranzitu i kupovini gasa

Kijev namerava da započne pregovore s Moskvom o tranzitu i kupovini gasa
30.07.2019. god.


Kijev planira da uskoro započne pregovore sa Moskvom o tranzitu i kupovini gasa, izjavio je u intervjuu za „RBK Ukrajina“ Andrej Gerus, predstavnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Vladi Ukrajine.


„’Gasprom‘ i Rusija su bili spremni za nove pregovore nakon izbora, kada bude jasna ukrajinska politička karta i formirana nova Vlada. Mislim da je to sada već jasno“, rekao je Gerus.

Odgovarajući na pitanje da li je Kijev spreman na to da od 1. januara Ukrajina možda neće imati gasni tranzit iz Rusije, Gerus je odgovorio da „ako si spreman za najgori scenario, on se najverovatnije neće ni desiti“.

„Zato se spremamo da maksimalno napunimo skladište gasa i na račun tog resursa izguramo zimu bez tranzita. Postoji interesovanje evropskih kompanija za svop dogovore, tj. da oni skladište gas u ukrajinska skladišta, uslovno ga prodaju, a kroz godinu dana ga obratno kupuju. Privatni trejderi takođe pumpaju gas u skladišta kako bi ga prodavali zimi“, naglasio je Gerus.

Prema informacijama agencije „Ukrajinske novosti“, Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine preporučuje Vladi da obnovi sastav delegacije u pregovorima o gasu u formatu Ukrajina-Rusija-Evropska komisija i da od 2020. godine u njih uključi predstavnike kompanije „Magistralni gasovodi Ukrajine“.

Važeći ugovori o isporuci i tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu ističu krajem ove godine. Za sada nije izvesna budućnost tih ugovora, kao ni datum sledeće runde pregovora o daljem tranzitu ruskog gasa preko ukrajinske teritorije u trilateralnom formatu Rusija-Ukrajina-Evropska unija.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja, na kraju akcije prikupljanja pomoći za bolnice Kovid sistema u Pčinjskom okrugu, poziva sve građane Vranja da koriste usluge, kupuju...


Iako su do sada korisnici smartfona u Kini preko VPN usluga mogli da pristupaju stranim sajtovima i aplikacijama, to više nije moguće.

Trenutni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 82 odsto glasova na izborima u Belorusiji, prema preliminarnim rezultatima. U anketi, koja se odvijala usred tvrdnji o represiji na opoziciju, bila je...


Jačanje američkog vojnog prisustva u SAD vodi ka degradaciji u sferi bezbednosti na kontinentu, saopštio je senator Konstantin Kosačov. „Rasporediti svoje snage što bliže


Ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković prisustvovali su ispitivanjima rada protiv-avionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama &bdqu


Ostale novosti iz rubrike »