Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

NATO odbio predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa

NATO odbio predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa
02.08.2019. god.


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg odbbio je predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa uz obrazloženje da bi takav dogovor bio nepouzdan.

„Takav predlog je nepouzdan. Ne postoji nikakvo poverenje po pitanju uvođenje moratorijuma na rakete koje oni već razmeštaju“, rekao je.

Istovremeno, Stoltenberg je istakao da u Evropi nema novih raketa SAD-a ili NATO-a.

„Oni su dužni bili da ispune obaveze Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, to nije moratorijum, već pravni okvir koji zabranjuje te rakete“, naglasio je.

Prema njegovim rečima, ukoliko Rusija zaista želi da izbegne nove raketne sisteme srednjeg dometa u Evropi, ona mora prvenstveno da obustavi da raspoređuje sopstvene projektile, zatim da uništi postojeće sisteme, te da počne da se pridržava odredbi Sporazuma.

 
 
Generalni sekretar Alijanse je takođe rekao i da će NATO odreagovati na stopiranje Sporazuma merama u sferi protivraketne odbrane, osiguranja efikasnosti sredstava nuklearnog obuzdavanja, iako u tu svrhu neće raspoređivati nove kopnene nuklearne rakete u Evropi.

Naveo je i da su saveznici NATO-a i dalje posvećeni očuvanju efikasnosti sistema kontrole naoružanja nakon raskida Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) i podržavaju jače mere kako bi se to postiglo.

„NATO ne želi novu trku u naroužanju“, dodao je on.

Stoltenberg se osvrnuo i na nedavnu isporuku ruskih PVO sistema S-400 Turskoj rekavši da ti raketni kompleksi neće biti integrisani u zejdnički protivraketni sistem NATO-a.


  • Izvor
  • foto: nato.int/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja, na kraju akcije prikupljanja pomoći za bolnice Kovid sistema u Pčinjskom okrugu, poziva sve građane Vranja da koriste usluge, kupuju...


Iako su do sada korisnici smartfona u Kini preko VPN usluga mogli da pristupaju stranim sajtovima i aplikacijama, to više nije moguće.

Trenutni predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 82 odsto glasova na izborima u Belorusiji, prema preliminarnim rezultatima. U anketi, koja se odvijala usred tvrdnji o represiji na opoziciju, bila je...


Jačanje američkog vojnog prisustva u SAD vodi ka degradaciji u sferi bezbednosti na kontinentu, saopštio je senator Konstantin Kosačov. „Rasporediti svoje snage što bliže


Ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković prisustvovali su ispitivanjima rada protiv-avionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama &bdqu


Ostale novosti iz rubrike »