Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Libanski premijer optužio Izrael za "otvoreni napad" na suverenitet nakon pada dva drona u Bejrutu

RT: Libanski premijer optužio Izrael za
25.08.2019. god.

  


Dve bespilotne letelice kojima je upravljala izraelska vojska srušile su se u Libanu, potvrdio je premijer Saad Hariri.

Saopštenje dolazi nakon izveštaja da su „dronovi saomubice“ Izraelskih odbrambenih snaga ciljali objekte Hezbolaha u Bejrutu.

Let izraelskih bespilotnih letelica su „otvoreni napad na libanonski suverenitet“ i napad na Rezoluciju UN-a 1701, kojom je okončan rat između Izraela i Libana 2006. godine, rekao je Hariri, nekoliko sati posle izveštaja o incidentu sa dva izraelske bespilotne letelice u Bejrutu.

Hariri je upad bespilotnih letelica nazvao "pretnjom regionalnoj stabilnosti i pokušajem povećanja tenzija".

Rekao je da je u vazdušnom prostoru iznad Bejruta i njegovih predgrađa veliko prisustvo aviona, dodajući da će se konsultovati sa libanonskim predsednikom Mišelom Aunom o tome šta bi se trebalo učiniti da se odvrati "nova agresija".

Njegovi komentari stižu nekoliko sati nakon što su dva drona s eksplozivom, za koje se veruje da je njima upravljano iz Izraela, ciljala objekte Hezbolaha u Bejrutu. Jedan nije uspeo da se detonira, te se srušio se u južnom predgrađu, dok je drugi oštetio medijski centar Hezbolaha, izjavio je portparol Hezbollaha.

Mimo toga, izraelski borbeni avioni su leteli nad libanskim gradom Sidon. Lokalni mediji su preneli da su avioni leteli nad trećim gradom poveličini na maloj visini, a koji se nalazi oko 40 kilometara južno od Bejruta.

Incident je usledio nakon vojne aktivnosti u Siriji, gde su sirijske PVO snage dejstvovale po neprijateljskim ciljevima koji su dolazili iz Izraela. Izraelske odbrambene snage su potvrdile napad, navodeći da su ciljale iranske operativce i šitske milicije, koji su navodno planirali "veliki napad bespilotnim letelicama".

 
Prijavljene su eksplozije u Damasku, ali je sirijska državna televizija navela da je većina izraelskih projektila oborena.

Liban i Izrael su i dalje tehnički u ratu, jer nikada nisu zvanično prekinuli neprijateljstva. Pre toga, imali su sukob 2006. godine u kojem je ubijeno preko 1.000 libanskih civila, pri čemu je veći deo zemlje uništen usljed izraelskog bombardovanja i napada.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Izraelski dron ispušta suzavac tokom sukoba s Palestincima duž izraelske granice s Gazom, foto: © Reuters / Mohammed Salem / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Beogradski konjički kamp baziran je na teoretskom i praktičnom delu, a predavači su priznati stručnjaci u konjičkom sportu.  Medju njima su savezni selektor za preponski sport Rajko Dokić, najtrofejniji džokej...


Kompanija NIS uručila je danas Domu zdravlja u Čačku donaciju od dva sanitetska vozila, koja sadrže svu neophodnu opremu za hitno zbrinjavanje pacijenata i beba. Sanitetska vozila obezbediće Domu...

Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je u petak da Rusija i SAD pripreme formalni sporazum da se neće mešati u domaće agende i da potpišu sporazum o sprečavanju „incidenata...


Avion "mig 21" Vojske Srbije srušio se jutros oko 9.00 u rejonu sela Brasina kod Malog Zvornika tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 Đacima osnovnih škola “Jovan Jovanović Zmaj” u selu Raždaginja i “Rifat Burdžević Tršo” u selu Karajukića Bunari u opštini Sjenica, pripadnici Vojske Srbije darovali su knjige u izdanju Medija...


- Pripremajući se za vežbu „Sadejstvo 2020“, koja će se održati u oktobru na Pešteru, mi smo, ispunjavajući naređenje vrhovnog komandanta, pripremili sve naše letelice da mogu da gađaju....


Ostale novosti iz rubrike »