Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Ruska plutajuća nuklearna elektrana se otisnula u svoj novi arktički dom

RT: Ruska plutajuća nuklearna elektrana se otisnula u svoj novi arktički dom
25.08.2019. god.


Prva plutajuća nuklearna elektrana na svetu, koju je Rusija projektovala i izgradila, trebalo bi da krene svojim putem preko Arktika do svog „radnog mesta“ u regionu Čukotka gde će obezbeđivati toplinu i električnnu energiju udaljenim oblastima Rusije.

Tokom posebne ceremonije, jedinstveni brod, nazvan "Akademik Lomonosov", otisnuo se iz grada Murmanska na put dalek nekoliko hiljada kilometara, sve do male krajnje istočne luke Pevek, a koja je smeštena na arktičkoj obali Čukotke. Dva tegljača i jedan rezervni brod će vući plutajuću nuklearnu elektranu.

"Nema joj analoga u svetu", rekao je Dmitrij Aleksenko, zamenik direktora podružnice "Rosenergoatom"-a, graditelja plutajuće nuklearne elektrane."Akademik Lomonosov" i njegovi pomoćni brodovi trebalo bi da stignu do odredišta do kraja septembra, a tačno vreme dolaska zavisi od vremenskih uslova. Nuklearna elektrana bi trebalo da bude operativna do kraja godine.Čukotka je jedan od najizolovanijih regiona Rusije, sa surovim klimatskim uslovima koji sprečavaju masovnu izgradnju, a regionu je potrebna zamena stare energetske infrastrukture. Nova nuklearna elektrana može obezbediti potrebnu energiju lokalnom stanovništvu i postrojenjima koja se nalaze u udaljenom regionu, kao i za naftne i gasne instalacije.„Ovaj projekat je nastao na osnovu činjenice da u našoj zemlji postoji puno regiona u kojima je teško realizovati uobičajene građevinske radove. Tamo je teško bilo šta graditi, a ovaj blok elektrane se može brzo transportovati do lokacije na kojoj je potrebna isporuka energije stanovnicima i industrijskim objektima“, rekao je Aleksenko.„Akademik Lomonosov“ ima dva reaktora KLT-40S. Oni poseduju poseban bezbednosni sistem koji im omogućava da se po potrebi isključe, čak i ako posada nije prisutna ili nema napajanja.

Reaktori su sposobni da proizvode do 70 megavata električne energije i 50 gigakalorija toplotne energije po satu. Sam brod dugačak je 140 metara i dizajniran je da zadovoljava visoke bezbednosne standarde, odnosno da bilo kakav sudar s drugim brodom ili stenom, ili prirodna katastrofa ne mogu ošteti reaktore. Radni vek plutajuće elektrane je 40 godina.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Pavel Lьvov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Jerevan je pozvao Tursku da se ne meša u tekuća neprijateljstva oko sporne regije Nagorno-Karabah, upozoravajući da bi se sukob mogao preliti preko regionalnih granica. Ankara je ranije obećala...


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nazvao je svog francuskog kolegu Emmanuela Makrona nezrelim političarom, saošptila je njegov portparol Natalia Eismont. Ovako je beloruski lider regovao na izjavu Makrona, koj

 Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, na Krstovdan, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi posvećenoj Časnom krstu Gospodnjem u Kosiću kod Danilovgrada.


Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) saopštila je, povodom eskalacije u regionu Nagorno-Karabaha, da konflikt treba rešavati isključivo mirni putem.

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je da Izrael tehnički još nije priznao samoproglašeno Kosovo. "Proce


Francuski predsednik Emanuel Makron smatra da beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko mora da napusti tu funkciju. „O


Ostale novosti iz rubrike »