Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Amazon gori, Evropa se češlja

Amazon gori, Evropa se češlja
30.08.2019. god.
Požari širom Južne Amerike, Brazila i Amazonije, ali i u Sibiru, Španiji i Grčkoj utiču na celu planetu. Iako je lako ovde u Srbiji reći - ma to je preko pola sveta, šta nas se to tiče, istina je potpuno drugačija.

Evropski (a i svetski) dežurni dušebrižnici, glumci, muzičari pa čak i poznate Holivudske starlete su odmah ustali u odbranu prirode - "Spasite Amazon!". A činjenica je da zapravo taj Amazon spasava sve nas. Amazonske šume pokrivaju 5.5 miliona kvadratnih kilometara u čak 9 zemalja Južne Amerike. Amazon upija više od 30 odsto svetskog ugljen dioksida, a smatra se da je petina kiseonika koji svi udišemo iz ovih šuma.

Dugogodišnja nelegalna seča drveta i spaljivanje zarad kreiranja obradivog zemljišta konačno su uzeli svoj danak. Ni novopečeni predsednik Brazila Bolsonaro nije u svojoj izbornoj kampanji krio da želi da dobar deo Amazona  pretvori u farme, na kojima bi se gajila soja i kukuruz. Nije ni tajna da Brazil ima velikih problema sa siromaštvom, i to u velikim urbanim područjima, a neki od gradova su među najopasnijim  na svetu.  I Američki predsednik Donald Tramp je odmah podržao svog Brazilskog kolegu, napadom na aktiviste za zaštitu životne sredine i opovrgavanjem da globalno zagrevanje uopšte postoji. 

I tako, umesto da fokus bude na zaštititi prirode - on je otišao na zaštitu - prvih dama! Naime, Bolsonaro je glatko odbio ponuđenih 20 miliona dolara pomoći od Francuskog predsednika Makrona i grupe G7, i usput prokomentarisao izbor životne saputnice predsednika Makrona...

Nema sumnje da će u veoma bliskoj budućnosti interesi multinacionalnih kompanija, banaka, ali i država pritisnutih  krizama i protestima još više ugroziti prirodu, a samim tim i sve nas. Nema ni sumnje i da ćemo "voleti zimu, i rado je se sećati. "

Ivan Trajković 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država pozivaju građane Rusije da za novčanu nagradu daju informacije o licima koji se mešaju u američke izbore. Predstavnici Zapada ovim postupkom vrše hibridni napad...


Članovi američkog Senata zatražili su da administracija luke nemačkog grada Sasnic prestane sa podrškom izgradnji gasovoda "Severni toka 2", prenosi list Handelsblat.

  Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop katarski g. Makarije iz Jerusalimske patrijaršije kazao je za a


Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izrazio je nadu da će se poštovati primirje u Donbasu i istakao da Kijev čini sve što može u tom pogledu. „Borimo se za to da...

Četiri puka Strateških raketnih snaga Rusije dobiće ove godine raketne sisteme „Avangard“ i „Jars“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


  Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su, od poslednjeg izveštaja, testirani uzorci 10.033 osobe, od kojih je 299 pozitivno na koronavirus.


Ostale novosti iz rubrike »