Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kijev: Ukidanje blokade Donbasa kada preduzeća budu vraćena

Kijev: Ukidanje blokade Donbasa kada preduzeća budu vraćena
20.09.2019. god.


Ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko naveo je uslov za uklanjanje blokade Donbasa.

U intervjuu za "Evropsku pravdu", ministar spoljnih poslova je rekao bi za to trebalo "da se preduzeća koja su nacionalizovana od strane samoproglašenih republika trebalo vrate pod kontrolu Kijeva".

"Postoji blokada preduzeća, a postoji, na primer i dnevna robe za naše građane. Čak i sa ekonomskog stanovišta, zašto ne možemo prodati robu tamo?", upitao je Pristajko.

Prema njegovim rečima, na policama u trgovinama Donbasa trebalo bi da se nalazi roba ukrajinskog porekla, a ne ruskog ili beloruskog.

Pristajko je napomenuo da se Ukrajina priprema da zameni uredbu o spisku robe koja je dozvoljena za prevoz preko kontakt linije, te je obećao da će se to sigurno učiniti.

Međutim, za takvu meru su potrebni "određeni koraci", jer je sada na snazi blokada, zaključio je on.

Odlukom Kijeva iz 2015. godine, kontrola pristupa uvedena je teritoriji Donbasa koja je van kontrole ukrajinskih vlasti.

U Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku može se ući ili izaći samo preko kontrolnih punktova ili preko teritorije Rusije.
U LNR-u postoji pešački kontrolni punkt "Stanicija Luganska".

Posmatrači OEBS-a su saopštili da saobraćajna i ekonomska blokada dovodi do humanitarne katastrofe u regionu, te su pozvali da se otvori više kontrolnih punktova.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


  • Izvor
  • Foto: CC BY 4.0 / Administraciя Prezidenta Ukrainы / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević, koja je i Predsednica Skupštinskog odbora za zakonodavstvo i ustavna pitanja, izjavila je da je pred Skupštinom Srbije usvajanje velikog broja zakona. 


Vest da će Novica Tončev, narodni poslanik, predsednik Skupštine Opštine Surdulica i visoki funkcioner SPS zauzeti mesto Ministra bez portfelja u novoj Vladi Srbije, izazvala je veliku pažnju na...

Zbog sankcija SAD Kini i njenim tehnološkim kompanijama, več neko vreme novi Huawei uređaji stižu bez Google aplikacija i Google Play prodavnice.    Iako Huawei ima svoju prodavnicu aplikacija App Gallery,...


Azerbejdžan je više puta tokom sastanaka sa kopredsednicima Minske grupe OEBS-a zahtevao da se uvedu sankcije Jermeniju zbog vršenja pritiska na Jerevan u rešavanju pitanja sukoba u Karabahu, izjavio...


Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se u Karabahu poštuje primirje, „uprkos lokalnim provokacijama“. &


Ostale novosti iz rubrike »