booking.com
Početna stranica > Novosti

Kijev: Ukidanje blokade Donbasa kada preduzeća budu vraćena

Kijev: Ukidanje blokade Donbasa kada preduzeća budu vraćena
20.09.2019. god.


Ministar spoljnih poslova Ukrajine Vadim Pristajko naveo je uslov za uklanjanje blokade Donbasa.

U intervjuu za "Evropsku pravdu", ministar spoljnih poslova je rekao bi za to trebalo "da se preduzeća koja su nacionalizovana od strane samoproglašenih republika trebalo vrate pod kontrolu Kijeva".

"Postoji blokada preduzeća, a postoji, na primer i dnevna robe za naše građane. Čak i sa ekonomskog stanovišta, zašto ne možemo prodati robu tamo?", upitao je Pristajko.

Prema njegovim rečima, na policama u trgovinama Donbasa trebalo bi da se nalazi roba ukrajinskog porekla, a ne ruskog ili beloruskog.

Pristajko je napomenuo da se Ukrajina priprema da zameni uredbu o spisku robe koja je dozvoljena za prevoz preko kontakt linije, te je obećao da će se to sigurno učiniti.

Međutim, za takvu meru su potrebni "određeni koraci", jer je sada na snazi blokada, zaključio je on.

Odlukom Kijeva iz 2015. godine, kontrola pristupa uvedena je teritoriji Donbasa koja je van kontrole ukrajinskih vlasti.

U Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku može se ući ili izaći samo preko kontrolnih punktova ili preko teritorije Rusije.
U LNR-u postoji pešački kontrolni punkt "Stanicija Luganska".

Posmatrači OEBS-a su saopštili da saobraćajna i ekonomska blokada dovodi do humanitarne katastrofe u regionu, te su pozvali da se otvori više kontrolnih punktova.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut


  • Izvor
  • Foto: CC BY 4.0 / Administraciя Prezidenta Ukrainы / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruski inženjeri razvili su potpuno nove protivmere za bilo koji strani raketni štit, rekao je predsednik Vladimir Putin novinarima, dodajući da je rusko postojeće naoružanje takođe nadograđeno kako bi...


Američki predsednik Donald Tramp je obećao da će sarađivati sa obe strane u Kongresu kako bi uveo Turskoj „snažne sankcije“, nakon što je turska vojska pokrenula operaciju protiv Kurda...

 Kako izgledaju insignije „žezal“ i „deržava“ za koje je ruski car Ivan Grozni verovao da imaju lekovitu moć?


Evropska unija treba da razmisli o saradnji s Evroazijskom ekonomskom unijom i o realizaciji koncepta Evroazije, od Lisabona do Vladivostoka, ako ne želi da se pretvori u zadnje dvorište...

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da američki vojnici nemaju obavezu da štite bezbednost granice Sirije s Turskom i da treba da odu odatle.


Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko namerava da na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Evropske unije pozove partnere da „pritisnu“ Rusiju po pitanju rešavanja sukoba u Donbasu.


Ostale novosti iz rubrike »