booking.com
Početna stranica > Novosti

Dan sećanja na srpske i grčke vojnike stradale u Prvom svetskom ratu

Dan sećanja na srpske i grčke vojnike stradale u Prvom svetskom ratu
20.09.2019. god.


Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale srpske i grčke vojnike u Prvom svetskom ratu, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio državni sekretar Aleksandar Živković položila je danas venac kod Spomenika srbskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu, u okviru kompleksa grčkog vojničkog groblja iz perioda Velikog rata u Pirotu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vence su položili i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Svetozar Aleksov, koji je predvodio ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti, predstavnici ambasada Republike Grčke i Republike Kipar, Opštine Pirot, vojni izaslanici drugih država i udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Jedino grčko vojničko groblje u Srbiji iz vremena Prvog svetskog rata nalazi se na brdu Metljavica kod Pirota. Na groblju je sahranjeno 358 grčkih vojnika i oficira koji su stradali krajem 1918. i početkom 1919. godine. Njihove posmrtne ostatke je 1923. godine sakupila u grobnice srbska snaha Katarina Levandis. Najveći broj stradalih Grka koji su sahranjeni na Metljavici su iz Patrasa na Peloponezu.

U neposrednoj blizini groblja nalazi se spomenik posvećen 7.610 piroćanaca koji su takođe stradali u Velikom ratu. 


  • Izvor
  • Foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruski inženjeri razvili su potpuno nove protivmere za bilo koji strani raketni štit, rekao je predsednik Vladimir Putin novinarima, dodajući da je rusko postojeće naoružanje takođe nadograđeno kako bi...


Američki predsednik Donald Tramp je obećao da će sarađivati sa obe strane u Kongresu kako bi uveo Turskoj „snažne sankcije“, nakon što je turska vojska pokrenula operaciju protiv Kurda...

 Kako izgledaju insignije „žezal“ i „deržava“ za koje je ruski car Ivan Grozni verovao da imaju lekovitu moć?


Evropska unija treba da razmisli o saradnji s Evroazijskom ekonomskom unijom i o realizaciji koncepta Evroazije, od Lisabona do Vladivostoka, ako ne želi da se pretvori u zadnje dvorište...

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da američki vojnici nemaju obavezu da štite bezbednost granice Sirije s Turskom i da treba da odu odatle.


Ukrajinski ministar spoljnih poslova Vadim Pristajko namerava da na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova Evropske unije pozove partnere da „pritisnu“ Rusiju po pitanju rešavanja sukoba u Donbasu.


Ostale novosti iz rubrike »