booking.com
Početna stranica > Novosti

Letonija: Ulazak u Crvene armije značio nastavak okupacije

Letonija: Ulazak u Crvene armije značio nastavak okupacije
12.10.2019. god.


Ministarstvo spoljnih poslova Letonije se usprotivilo održavanju svečanog događaja u Moskvi, posvećenog 75. godišnjici oslobađanja Rige od strane sovjetskih trupa od nemačke okupacije.

"Pozdravljajući poraz fašizma, podsećamo svet da se za Letoniju, Litvaniju i Estoniju obnova slobode i nezavisnosti dogodila skoro 50 godina kasnije, jer je ulazak u Crvene armije značio nastavak sovjetske okupacije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Letonije.

Riga smatra da jer zaključivanjem sporazuma Ribentrop-Molotov 1939. godine ilegalni dokument kojim je otvoren "put do početka Drugog svetskog rata i agresije Sovjetskog Saveza protiv Letonije", a planirani događaj u Moskvi je nazvan "neprijateljskim korakom".

Riga je oslobođena od nemačkih okupatora 13. oktobra 1944. godine. Oslobađanje baltičkih država je bila velika operacija u kojoj je bilo nekoliko frontova, uključujući tri baltička fronta, deo snaga trećeg Beloruskog fronta i delimično Lenjingradskog fronta, kao i deo Baltičke flote. Tokom ofanzive oslobođene su Estonija, Letonija i Litvanija. Od 59 nemačkih divizija, 29 je poraženo, a preostalih 30 se povuklo.

Istovremeno, lideri baltičkih zemalja veruju da ih je od 1940. do 1991. godine SSSR navodno okupirao. Rusija se, kao naslednica SSSR-a, kategorički ne slaže sa takvim stavom. Rukovodstvo zemlje je više puta saopštilo da se ne može govoriti o bilo kakvoj sovjetskoj okupaciji baltičkih zemalja. Ministarstvo spoljnih poslova pojasnilo je da pripajanje baltičkih država SSSR-u smatra doslednim međunarodnom pravu u to vreme.


  • Izvor
  • Foto: Javni izvor/ vostok.rs


Komentara (1) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  EU može biti uspešna čak i ako se sastoji od gomile malih nezavisnih nacija, kaže odbegli bivši katalonski lider Karlos Pudždemon u intervjuu bivšem ekvadorskom predsedniku Rafaeli Korei za...


 Vranje je dobilo 'Medijsko sklonište', novi prostor za organizacije i udruženja koja  nemaju prostor za održavanje tribina i okruglih stolova i sličnih skupova. 

 Aktiv žena Jedinstvene Srbije Vranje i udruženje Roditeljstvo plus pomažu porodici Stanković iz Vranjske Banje   Kada su članice Aktiva žena JS Vranje i udruženja Roditeljstva plus ušle u dvorište kuće...


Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo je na testiranje američkih raketa prethodno zabranjenih Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. "Zabrinuti smo zbog ovoga. Naravno, mi ćemo


Teroristi se pripremaju da insceniraju primenu otrovnih materija i uništavanje infrastrukture na jugu zone deeskalacije Idlib, saopštio je na pres konferenciji načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u...


Ostale novosti iz rubrike »