booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Naučnici u Japanu otkrili novu vrstu virusa koja bi mogla redefinisati razumevanje virusa

RT: Naučnici u Japanu otkrili novu vrstu virusa koja bi mogla redefinisati razumevanje virusa
22.10.2019. god.


Naučnici u Japanu otkrili su novu vrstu virusa koja bi mogla redefinisati naše razumevanje virusa i kako se razmnožavaju i šire.

Za razliku od većine drugih organizama koji potpadaju pod definiciju „života“, virusi nemaju ćelije - oni su samo čestica genetskog materijala (DNK ili RNK) unutar proteinskog štita koji je sposoban da inficira ćeliju pre reprodukovanja.


Dok su ispitivali svinjski izmet, istraživači sa tokijskog Univerziteta za poljoprivredu i tehnologiju (TUAT) naišli su na virus koji prkosi svemu što smo mislili o infektivnim prenosiocima.

"Rekombinovani virus koji smo pronašli u ovom istraživanju nema strukturne proteine", kaže virolog Tecuja Micutani o tipu enterovirusa G (EV-G) sa kojim se tim sususreo.

"To znači da rekombinovani virus ne može napraviti virusnu česticu."

Ovoj posebnoj varijanti virusa koju je tim otkrio, nedostajao je čak i ograničeni sloj proteina koji se nalazi u drugim virusima, a umesto toga je imao samo "bočne gene" u svojoj strukturi. To znači da virus ne bi mogao sam da napadne domaćina, što postavlja pitanje - kako na Zemlji preživljava?

Tim sugeriše da bi ovaj virus i sve potencijalne njegove kopije, a koje bi se mogle nalaziti u prirodnom svetu mogle koristiti druge viruse kako bi se prenosili i pomogli u zarazi domaćina.

"Potrebno je puno više istraživanja da bismo u potpunosti shvatili šta se ovde dešava, ali otkriće bi moglo povećati naše razumevanje virusa uopšte, istovremeno otvarajući nova vrata istraživanja u borbi protiv nekih najvećih bioloških pretnji čovečanstva."

„Možda se suočavamo sa potpuno novim sistemom evolucije virusa“, ​​kaže Micutani.

"Pitamo se kako je nastao ovaj novi virus, kako inficira ćelije ili kako razvija virusnu česticu. Naš budući rad biće na rešavanju ove misterije virusne evolucije."


 

Izvor: Vostok / RT 

   • Izvor
  • Foto: © PublicDomainPictures from Pixabay / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američko ministaratvo odbrane putem novoformirane agencija SDA (Space Development Agency) planira da u narednih 5 godina lansira više od stotinu satelita.   Ovi sateliti će biti podeljeni u slojeve (layers) i...


  Hakovanje smartfona Džefa Bezosa, najbogatijeg čoveka na svetu, koji je i CEO kompanije Amazon, ponovo je u žižu interesovanja

Vukadinović Danilo, nakon što je odlučio da oslika trobojku na trafo-stanici pored svoje kuće, priveden je u policijsku stanicu kako bi dao izjavu o svom postupku, prenosi


 Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 25. januara, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u Crkvi Svetog Dimitrija u Kolašinu.

Saopštenje za javnost Mitropolije crnogorsko-primorske


Jubilarni, XX Međunarodni mini basket festival «Rajko Žižić», mesto koje tradicionalno okuplja naše buduće košarkaške zvezde, svečano je otvoren danas u hali broj 3 Beogradskog sajma. Festival se održava...


Ostale novosti iz rubrike »