Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Raj koji je bio pakao: Solovki u objektivu španskih fotografa

Raj koji je bio pakao: Solovki u objektivu španskih fotografa
09.11.2019. god.

 Kako sada izgleda nekadašnje najstrašnije mesto u Rusiji?

 

Na Soloveckim ostrvima nalazi se jedan od najstarijih i najlepših manastira u Rusiji. Pa ipak, ovo mesto je ostalo zapamćeno u istoriji i kao najveći sovjetski kazneno-popravni logor.

 

Solovecki logor posebne namene bio je jedan od prvih Gulaga. Pojavio se na ovom arhipelagu 1923-1933. godine, tj. još pre Velikog terora.

 

Dvojici španskih fotografa – Huanu Manuelu Kastru Prijetu i Rafaelu Trapjelu – pružila se prilika da upoznaju ovo mesto kada su 2015. godine dobili poslovnu ponudu od nemačkog časopisa Mare.

 

Solovki su na njih ostavili veoma dubok utisak. Huan i Rafael su brzo prestali da doživljavaju ovo putovanje kao običan posao.

 

„Solovki su raj koji je nedavno bio pravi pakao“, kaže Rafael Trapjelo. (Na fotografiji je smeštaj radnika koji restaurišu Solovecki manastir)

 

Godinu dana kasnije fotografi su ponovo došli na arhipelag i istražili ga uzduž i popreko. Ujedno su se upoznali i sprijateljili sa meštanima.

 

Posle putovanja su objavili knjigu fotografija „Solovki“ koju su ovog leta predstavili na festivalu PHotoEspaña 2019.

 

Nije im bio cilj da naprave dokumentarno svedočanstvo o Soloveckim ostrvima, jer toga već ima dovoljno. Oni u svom eseju pokušavaju da dočaraju atmosferu, duh mesta gde se nalazi svetinja i gde se u neverovatno lepoj prirodi osećaju odjeci užasne prošlosti sovjetskog kazneno-popravnog sistema.

 

Oni su iz dana u dan snimali običnu svakodnevicu, mesta gde je pre nekoliko decenija život izgubilo preko sedam hiljada ljudi i gde su patile desetine hiljada robijaša.

 

Sada ovde sve vrvi od života. Manastir je ponovo otvoren, radi škola, bolnica i nekoliko hotela, a broj turista je svake godine sve veći.

 

Ovo je najstariji žitelj Soloveckih ostrva Nikolaj Donstov. Ima 90 godina. On se seća poslednjih godina rada soloveckog logora. Radio je tada kao čuvar svetionika.

 

Na ostrvima se još uvek može naći mnogo toga što podseća na strašna vremena. Zabačeni skitovi gde su napravljene barake, zatvoreni zatvori sa zakovanim prozorima...

 

Na ovo pristanište su pristizale barže sa robijašima. Ovde je 1930. godine zatvorsku kaznu izdržavala 71.000 ljudi, što je najveći broj robijaša u istoriji Soloveckog logora.

 

Kada Belo more nije okovano u led, na Solovki se može stići brodom iz Kemija, ali većim delom godine ovde saobraća samo avionska linija iz Arhangelska – dva puta nedeljno.

   • Izvor
  • Foto: © Juan Manuel Castro Prieto / Rafael Trapiello / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne...


Zastava 63. Padobranske brigade kreće na put oko sveta. Iz ruke u ruku, svetom će je prenositi bivši pripadnici te elitne jedinice.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom Ruske Fe...


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su nove američke sankcije protiv ruskih i kineskih kompanija uvedene zbog toga što te kompanije "doprinose razvoju iranskog raketnog programa".

Novi vršilac dužnosti Uprave Ministarstva spoljnih poslova za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, francuski humanista Arno Gujon izjavio je danas da mu je čast što je imenovan...


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je odlučan protest zbog uplovljavanja američkog razarača „Džon Mekejn“ u teritorijalne vode Rusije u području zaliva Petar Veliki. Moskva poziva SAD da se u...


Ostale novosti iz rubrike »