booking.com
Početna stranica > Novosti

Raj koji je bio pakao: Solovki u objektivu španskih fotografa

Raj koji je bio pakao: Solovki u objektivu španskih fotografa
09.11.2019. god.

 Kako sada izgleda nekadašnje najstrašnije mesto u Rusiji?

 

Na Soloveckim ostrvima nalazi se jedan od najstarijih i najlepših manastira u Rusiji. Pa ipak, ovo mesto je ostalo zapamćeno u istoriji i kao najveći sovjetski kazneno-popravni logor.

 

Solovecki logor posebne namene bio je jedan od prvih Gulaga. Pojavio se na ovom arhipelagu 1923-1933. godine, tj. još pre Velikog terora.

 

Dvojici španskih fotografa – Huanu Manuelu Kastru Prijetu i Rafaelu Trapjelu – pružila se prilika da upoznaju ovo mesto kada su 2015. godine dobili poslovnu ponudu od nemačkog časopisa Mare.

 

Solovki su na njih ostavili veoma dubok utisak. Huan i Rafael su brzo prestali da doživljavaju ovo putovanje kao običan posao.

 

„Solovki su raj koji je nedavno bio pravi pakao“, kaže Rafael Trapjelo. (Na fotografiji je smeštaj radnika koji restaurišu Solovecki manastir)

 

Godinu dana kasnije fotografi su ponovo došli na arhipelag i istražili ga uzduž i popreko. Ujedno su se upoznali i sprijateljili sa meštanima.

 

Posle putovanja su objavili knjigu fotografija „Solovki“ koju su ovog leta predstavili na festivalu PHotoEspaña 2019.

 

Nije im bio cilj da naprave dokumentarno svedočanstvo o Soloveckim ostrvima, jer toga već ima dovoljno. Oni u svom eseju pokušavaju da dočaraju atmosferu, duh mesta gde se nalazi svetinja i gde se u neverovatno lepoj prirodi osećaju odjeci užasne prošlosti sovjetskog kazneno-popravnog sistema.

 

Oni su iz dana u dan snimali običnu svakodnevicu, mesta gde je pre nekoliko decenija život izgubilo preko sedam hiljada ljudi i gde su patile desetine hiljada robijaša.

 

Sada ovde sve vrvi od života. Manastir je ponovo otvoren, radi škola, bolnica i nekoliko hotela, a broj turista je svake godine sve veći.

 

Ovo je najstariji žitelj Soloveckih ostrva Nikolaj Donstov. Ima 90 godina. On se seća poslednjih godina rada soloveckog logora. Radio je tada kao čuvar svetionika.

 

Na ostrvima se još uvek može naći mnogo toga što podseća na strašna vremena. Zabačeni skitovi gde su napravljene barake, zatvoreni zatvori sa zakovanim prozorima...

 

Na ovo pristanište su pristizale barže sa robijašima. Ovde je 1930. godine zatvorsku kaznu izdržavala 71.000 ljudi, što je najveći broj robijaša u istoriji Soloveckog logora.

 

Kada Belo more nije okovano u led, na Solovki se može stići brodom iz Kemija, ali većim delom godine ovde saobraća samo avionska linija iz Arhangelska – dva puta nedeljno.

   • Izvor
  • Foto: © Juan Manuel Castro Prieto / Rafael Trapiello / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U medijima je (ne)zvanično počela kampanja za lokalne i parlamentarne izbore, koji se očekuju na proleće sledeće godine, marta ili aprila.   Iz (skoro) svih stranaka su odmah počeli sa (samo)kandidovanjem...


Gugl već godinama ima poseban program, nazvan ASR, gde pojedincima, timovima i stručnjacima koji otkriju propuste (bagove) u njihovom softveru i hardveru nudi značajne nagrade, a mnogima i posao...

Ovim tekstom, koji se zasniva na istraživačkom radu austrijskih i trebinjskih stručnjaka, konačno će biti riješeni mitovi i enigme o najznačajnijem uvrđenju moćne monarhije, koje je građeno od 1910....


Duma je donela novi zakon po kome od prvog januara 2020 u Ruskoj Federaciji neće moći da se prodaju računari, smartfoni i drugi 'pametni' uređaji bez ruskog softvera, tj....

"Centar za međunarodnu javnu politiku uspešno je realizovao još jednu aktivnost, a ovaj put organizovali smo humanitarni koncert za decu sa Kosova i Metohije. Smatram da su ovakve aktivnosti...


Ministarstvo spoljnih poslova prokomentarisalo je pojavu video snimka sa navodnim „ruskim obaveštajcom“ u Srbiji, te snimak povezala sa predstojećim razgovorima predsednika dveju zemalja. &


Ostale novosti iz rubrike »