booking.com
Početna stranica > Novosti

RT: Srbija se pridružuje globalnoj trci u kupovini zlata

RT: Srbija se pridružuje globalnoj trci u kupovini zlata
17.11.2019. god.


Centralna banka Srbije je saopštila da je u oktobru kupila devet tona zlata, prateći na taj način poteze centralnih banaka širom sveta, uključujući Rusiju i Kinu. Zlatni udeo Srbije sada čini deset odsto ukupnih rezervi.

"Završili smo transakcije otkupa zlata i Srbija je danas sigurnija, sa 30,4 tone zlata u vrednosti oko 1,3 milijarde evra (1,4 milijarde dolara)", rekla je novinarima guverner Centralne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

"Za sada nemamo planova da kupujemo još zlata."

Prema njenim rečima, kupovina je poslednji u nizu poteza zemlje da poveća svoju finansijsku stabilnost promenom strukture spoljnog duga i povećanjem učešća dinara i evra. Centralna banka je platila 395 miliona evra (434,3 miliona dolara) za zlato, odnosno 1.503 dolara za uncu, dodala je Tabakovićeva.

Banka je nedavno poboljšala prognozu ekonomskog rasta za 2019. godinu na 3,6 procenata sa 3,5%.

Pojačane globalne tenzije, valutni ratovi i kurs dedolarizacije naveli su centralne banke širom sveta da povećaju kupovinu zlata. Globalna kupovina plemenitih metala iznosila je 547,5 tona u trećem kvartalu 2019. godine, a trend rasta biće verovatno nastavljen u narednim godinama. Rusija, Kina i Turska zabeležile su najveći rast, pokazuju podaci Svetskog saveta za zlato.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Pixabay.com / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov smatra da bi u narednim godinama u odnosima Moskve i Brisela mogao nastupiti „novi početak“.


Slanje tog dokumenta prije nego što se objavi i prije nego što se omogući javnosti da o njemu povede javnu debatu, povrijedilo bi prava svih građana kako Republike Srpske,...

Peking je naredio svim vladinim kancelarijama i javnim institucijama da u roku od tri godine uklone stranu računarsku opremu i softver, što je potencijalni udarac za „HP“, „Del“ i...


Moguće američke sankcije „Severnom toku 2“ usmerene su protiv suvereniteta Evropske unije (EU) i dovode u pitanje postizanje sporazuma nakon „normandijskog samita“ u Parizu, saopštila je pres-služba Istočnog odbora...


Visoki predstavnik EU Žosep Borel kaže da će prioritet njegovog rada na čelu EU diplomatije biti približavanje Zapadnog Balkana, kao i postizanje sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.


Ostale novosti iz rubrike »