Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Patrijarh Irinej: Ni najveći neprijatelji naši nisu atakovali da uđu u manastire, kao što to radi crnogorski režim!

Patrijarh Irinej: Ni najveći neprijatelji naši nisu atakovali da uđu u manastire, kao što to radi crnogorski režim!
07.01.2020. god.
Srbski patrijarh Irinej ocijenio je da Zakonom o slobodi vjeroispovijesti vlasti u Crnoj Gori žele da oslabe svijest o srbskom porijeklu i imenu, i, što još tragičnije može da bude, ako budu uspjeli u tome, to je da to sjutra primijene i vlasti na Kosovu i Metohiji.

 “Crna Gora, nekada elitan dio srbskog naroda, ušao je u takav život da negiraju svoju istoriju. Naši odnosi su uvijek bili bratski, jedan narod, nažalost, tu se umiješala politika, znamo čija, znamo zašto sa željom da Crnu Goru odvoji od Srbije i, ono što je najtragičnije što se ne može objasniti i opravdati, Crna Gora je priznala Kosovo Šiptarima, kao i učešće predsjednika Crne Gore na Kosovu u nekim fazama s drugima kad su u pitanju Kosovo i Srbija, istakao je patrijarh Irinej u intervjuu za frankfurtske “Vesti“, prenosi Tanjug.

 
Rekao je da ono što crnogorske vlasti čine sa svetinjama niko nikada nije činio.
 
“I najveći neprijatelji naši nisu atakovali da uđu u manastire. Uostalom, i manastiri i imovina pripada tamošnjem narodu. To niko ne osporava, kao što što su Srbiji svetinje našeg naroda, naše države. Šta oni hoće tim, to samo oni znaju, vjerovatno da oslabe svijest o srbskom porijeklu i srbskom imenu i ono što je još najtragičnije može da bude, ako budu uspjeli u tome, da to primijene sjutra na Kosovu i Metohiji. To je tragedija. Vjerovatno je to neko tako smislio. Nadam se i molim se Bogu kao i sva naša Crkva da oni koji vode Crnu Goru, dođu k sebi i da odustanu od ovoga što smjeraju”, kazao je Irinej.
 
Što se Kosova i Metohije tiče patrijarh je istakao da je to jedna velika rana srbskog naroda, srpske istorije i kulture.
 
“Nažalost, Kosovo je okupirano, ja sam prije nekoliko mjeseci putovao za Pećku patrijaršiju i mene su dva sata držali na prelazu ne želeći da me puste. Ja nisam imao dozvolu za ulazak. Meni koji sam patrijarh kome je rezidencija Pećka patrijaršija i koji sam 15 godina živio na Kosovu i Metohiji nije bilo dopušteno da uđem na teritoriju Kosova i Metohije. Posle neke intervencije nadležnih došlo je do puštanja“, kazao je Irinej.
 
Ukazao je da teško stanje, da srbskog naroda više nema tamo gdje su nekada bili u velikom broju.
 
“Narod je protjeran sa Kosova i Metohije i možda najveći propust našeg državnog vrha jeste što ništa nisu učinili kada je narod protjeran da postave kao prvi uslov svih razgovora i pregovora povratak naroda na Kosovo i Metohiju, da im se kuće koje su spaljene, koje su uništene, imanje koje je razgrabljeno povrati da bi se narod vratio“, ocijenio je Irinej.
 
Kazao je da je igra oko Kosova velika igra, i da ima dosta onih koji žele da ga otmu Srbiji.
 
“Ono što je komično i tragično, traže da se odreknemo Kosova. Pametan čovjek ne može da se odrekne svoje kuće i od svoje zemlje. To je naša sveta zemlja, zemlja s najvećim svetinjama. To su Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica, i mnoge druge svetinje, na stotine i stotine. Oduvijek su pripadale srbskom narodu, srbskoj kulturi i istoriji. Danas, oni koji nemaju istoriju i svoju kulturu, traže da se mi odreknemo svoje kulture“, naglasio je Irinej.
 
Patrijarh je istakao da je borba velika, da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić junački bori da nađe najbolje rješenje za Kosovo i Metohiju, i da će se vidjeti kako će na kraju sve da se izdešava.


  • Izvor
  • borba.me


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo spoljnih poslova Kine zatražilo je sastanak sa zvaničnikom američke ambasade, nakon što je američki državni sekretar Majk Pompeo zapretio da će proterati kineske novinare koji rade u SAD-u,...


Vojna prednost Sjedinjenih Američkih Država u svetu je potkopana, dok Rusija i Kina jačaju svoje kapacitete u ovoj oblasti, izjavio je na saslušanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa predsedavajući...

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je Rusiju da "okonča okupaciju" Krima. Ranije je američki predsednik Donald Tramp produžio sankcije protiv Rusije iz 2014. godine na


"Balkan je i dalje strateški važan region, gde etničke tenzije unutar zemalja i između suseda i dalje podstiču regionalnu nestabilnost i primarna su meta upornog, malignog ruskog uticaja", rekao...

Vjerni narod u Crnoj Gori sjutra veče će imati veliku radost i veliki blagoslov: Njegovo Blaženstvo Mitropolit kijevski i sve Ukrajine g. Onufrije u četvrtak, 27. februara stiže u...


Potražnja za energentima u svetu, uključujući naftu, biće aktuelna i naredne dve decenije, rekao je ruskom Prvom kanalu ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.


Ostale novosti iz rubrike »