Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Mitropolit Amfilohije: Vlastodršci, dođite da se krstite časnim krstom i da budete sa svojim narodom

Mitropolit Amfilohije: Vlastodršci, dođite da se krstite časnim krstom i da budete sa svojim narodom
19.01.2020. god.


Nakon Liturgije i vodoosvećenja u podgoričkom sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, hiljade vjernika, predvođene Arhiepiskopom cetinjskim Mitropolitom crnogorsko-primorskim g. Amfilohijem krenule su u Litiju prema Nemanjinom obali na ušću Ribnice u Moraču, u molitvenom otporu diskriminatorskom zakon u o slobodi vjeroispovijesti kojim se ozakonjuje otimačina crkvene imovine.


Na sastavcima dviju rijeka održano je tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst. Učestvovalo je oko 200 takmičara, a pobijedio je Igor Prenkić iz Zete, kome je ovo druga pobjeda nakon one iz 2013. godine.Potom je obavljeno saborno krštenje djece i odraslih kojim je Crkvi Hristovoj pribrojano preko stotinu novih članova.

Mitropolit Amfilohije je, pozdravljajući vjerni narod tradicionalnim pozdravom „Bog se javi!“, rekao da se nalaze na Novom Jordanu.

„Morača i Ribnica su danas postale novi Jordan. U Jordanu se krstio Gospod naš i otkrila se najveća i najsvetija tajna neba i zemlje. S one strane neba i zemlje javila se Sveta Trojica, Bog ljubavi, Otac i Sin i Duh Sveti prizivajući svako ljudsko stvorenje na ljubav, na istinu, na pravdu Božju i na vječno dostojanstvo“, rekao je on.

Dodao je da se na da u Boga da će na ovom mjestu i ubuduće biti ovakva sveta sabranja za odbranu svetinja, prije svih svetinje duše.

„Ovo mjesto je danas postalo centralno duhovno mjesto cijele Evrope. Crna Gora je danas duhovno postala centar Evrope. I ovo je poziv svim evropskim narodima da se vrate sami sebi, da se vrate svetim apostolima Petru i Pavlu, da se vrate onim velikim i časnim svetim ljudima koji su osveštali Evropu i Ameriku. Ovaj dan je dan kada se Evropa vraća sama sebi. Tu Evropu smo mi stvorili preko Jerusalima, preko carigrada, preko Svete Gore“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.Podsjetio je da su vječne vrijednosti ovdje prosijale prije toliko vjekova, od vremena Svetog Jovana Vladimira.

„Ovo neka bude poziv Evropi za njen povratak Bogu, istinskim vrijednostima, vječnom ljudskom dostojanstvu. Neka bude poziv i ovima koji su sada kod nas na vlasti da i oni, ako hoće da budu naslednici kralja i gospodara Crne Gore Nikole Petrovića, dođu ovdje, da se i oni krste časnim krstom i da budu sa svojim narodom. I da budu svjedoci istinske i prave Crne Gore. Neka se vrate Bogu, narodu, svetinji Božjoj, da se vrate vječnim vrijednostima koje mi svjedočimo ovdje“, poručio je Vladika Amfilohije uz burno odobravanje sabranog vjernog naroda.

Vjernici su pjevali pjesme o Kosovu i uzvikivali „Ne damo svetinje!“.

Radosav Rajo Vojinović
Foto: Jovan D. Radović
Mitropolija


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Mitropolija/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je večeras u Pljevljima da će Sinod Srspke pravoslavne crkve oduzeti oreden Svetog Save ministru odbrane Predragu Boškoviću, kojim ga je odlikovao za doprinos koji...


Festival će otvoriti gradonačelnik Slobodan Milenković, a voditelji će biti Dragan Stojanović i Rade Radivojević. U muzičkom delu programa nastupiće Ivana Tasić, Branimir Stošić Kace, Slobodan Jovanović i Dalibor...

Starešine i građanska lica na službi u JNA, koji su očuvali živote poverenih vojnika i sisteme ratne tehnike i druga materijalna sredstva na početku rata u SFRJ devedesetih i...


42.Međunarodni sajam turizma u Beogradu jedan je od najvećih i najposećenijih sajmova koji se organizuje u jugoistočnoj Evropi.   Sajam će trajati u periodu od 20. do 23. februara, gde će...

Jedan od najbogatijih ljudi na svetu i CEO kompanije Amazon Džef Bezos osnovao je fond za podršku naporima očuvanja životne sredine. 


Ko-osnivač kompanije Microsoft i najbogatiji čovek na svetu Bil Gejts biće prvi vlasnik jahte sa pogonom na vodonik. Jahta će koristiti specijalne gorivne ćelije sa vodonikom, a jahta će imati...


Ostale novosti iz rubrike »