Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Tri puta tri

Tri puta tri
24.01.2020. god.

U medijima je (ne)zvanično počela kampanja za lokalne i parlamentarne izbore.
 
Iz (skoro) svih stranaka su odmah počeli sa (samo)kandidovanjem za razne lokalne i republičke funkcije. S druge strane, stranke opozicije okupljene oko SzS i DS su najavile (i glasanjem unutar stranaka potvrdile) bojkot izbora. Za sada.
 
Nešto što je vrlo interesantno je i dilema - da li će biti bojkota na lokalu? Već se spekuliše po mnogim gradovima širom Srbije da lokalni opozicioni odbori nemaju nameru da gube 'kakve - takve' političke pozicije "zbog hirova iz Beogradskog kruga dvojke". Jedna od opcija koja se pominje je i formiranje grupa građana od već postojećih lokalnih odbornika, uz poneko novo lice. Pa ako prođe - prođe, ako ne, onda vraćanje u matične odbore, pod parolom "samo smo se šalili".
 
Nije još uvek jasno ni da li će baš svi funkcioneri opozicije potpuno bojkotovati izbore. Realno, ni opozicioni narodni poslanik, kao ni odbornik na lokalu "nije za bacanje", a tu su i članstva u raznim Odborima, Savetima, delegacijama. A biće i poneka dnevnica.
 
Ono što je sigurno - kao i na proteklim izborima, imaćemo veliki broj "političkih udavača" - raznoraznih pokreta, strančica i udruženja koja očigledno postoje samo kada su izbori, a u međuvremenu ih nema apsolutno nigde. To je legitimno i demokratski. Samo treba da imate program, par kandidata - i nekoga da glasa za vas.

Najava o cenzusu od tri posto (izmene zakona su u proceduri) dodatno je podelila ionako podeljenu opoziciju. I ne samo opoziciju. Kao što je i izjavio Predsednik Aleksandar Vučić - smanjenje cenzusa najviše utiče na SNS , kao najveću stranku, iz prostog razloga što je u igri više listi koje će (potencijalno) preći cenzus, a samim tim i više mandata će biti raspodeljeno. Tako se mogućem prelasku cenzusa najviše raduju Radikali i novoosnovana Srpska Desnica, kojima će ovo biti i prvi izlazak na opšte izbore. Sa druge strane, partneri SNSa - Socijalisti i Jedinstvena Srbija mogu da "nakrive kapu" - cenzus (i malo više od toga ) skoro da im je zagarantovano , a budući da su i već viđeni u sledećoj Vladi pod vođstvom SNS. Na lokalu- priča je malo složenija. Čini se da je pred svake izbore 'epidemija' preletanja iz stranke u stranku, a sve uz nadu da će se zadržati pozicije (i funkcije). Samo da nađu glasače.
 
A može da glasa i šira familija, jer imamo mnogo primera nekih - za koje ni ukućani glasali nisu.

 Ivan Trajković
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan pozvao je Vladimira Putina kako bi razgovarali o pogoršanju situacije na severu Sirije, saopštila je pres služba Kremlja. Napominje se da je ruski predsednik izrazio...


Predstavnici članica zemalja NATO održaće hitan sastanak nakon što je Turska pozvala na konsultacije nakon pogibije njenih vojnika u sirijskoj provinciji Idlib, izjavio je šef saveza Jens Stoltenberg.

„Sabiramo se kao Crkva Božja, u ime Božje, u ime pravde Božje i ljudske, svjedočeći da smo izloženi nepravdi i diskriminaciji u svojoj državi Crnoj Gori. Borimo se da...


Moleban za očuvanje svetinja služio je u crkvi Svetog Spasa na Toploj otac Nebojša Vulović uz sasluženje lokalnog sveštenstva, prenosi Radio Herceg Novi.

Turske snage su delovale u „borbenim jedinicama“ sa džihadističkim militantima u provinciji Idlib kada su se našle pod vazdušnim udarom sirijske vlade, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.Ostale novosti iz rubrike »