Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Mitropolit Amfilohije: Koja je to pamet, pa se još zove državna, da otima hramove?!

Mitropolit Amfilohije: Koja je to pamet, pa se još zove državna, da otima hramove?!
25.01.2020. god.

 Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, 25. januara, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u Crkvi Svetog Dimitrija u Kolašinu.


Blagosloveći sve sabrane vladika Amfilohije je kazao da u ovim bogojavljenskim danima proslavljamo Hristovo svetlo krštenje u Jordanu, kada se otkrila najsvetija tajna neba iz zemlje, Boga i ljudi i ljudske istorije, tajna Bogojavljenja:

„Javio se Bog u koga mi vjerujemo, kome se klanjamo, u čije ime se krštavamo, za koga živimo koji nas čeka u Svoje naručje vječno. Nije to neki daleki, nepoznati bog, nego Bog koji se javio, došao među nas i postao kao jedan od nas. Postao čovjek, primio ljudsku prirodu, rodio se od Presvete Djeve za nas i naše spasenje, ljudsku prirodu preobrazio, obnovio silom Duha Svoga Svetoga i učinio od čovjeka smrtnoga, besmrtno biće.“

U toku Liturgije vladika Amfilohije je krstio i miropomazao novu sluškinju Božiju Tatjanu ističući da je svako ljudsko biće koje su rađe na zemlji, kroz Svetu tajnu krštenja prizvano na vječni neprolazni život, te da je i Tatijana, zajedno sa svima koji su kršteni, primila taj zalog vječnoga života – krstila se u Hrista, u Njega se obukla:

„Obukla se u haljine vječnoga i neprolaznoga, besmrtnoga života i od danas pa va vijek vijeka, Tatijana je vječno, besmrtno biće. Njeno rođenje, i rođenja svih koji se krštavaju, nije samo rođenja od majke, nego novo rođenje Duhom Božjim i vodom, rođenje za vječni za neprolazni život, što jeste smisao Svetoga krštenja Božjega, smisao Crkve Božje, smisao javljanja Božjega.“

Objasnio je da je smisao sve ljudske istorije da čovjek od smrtnoga postane besmrtno, vječno i neprolazno biće, da se zemaljsko preobražava u vječno Carstvo nebesko, zaključujući da je to ono što nosi Crkva u svojim njedrima i čime ona rađa i preporađa i na šta priziva sva ljudska pokoljenja:

„To je ono što svjedoči Crkva kroz vjekove, ta njena riječ, istina, to njeno svjedočenje je neprolazno, vječno i zato je Crkva kao zajednica nerazoriva. Propadaju sve zajednice druge, i sve partije, i sve ideologije i države, a jedina zajednica koja ostaje vječna neprolazna, to je Crkva Hristova utemeljena na onome koji je vječan, ispunjena ognjem vječne božanske istine, pravde, ljubavi.“

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je podsjetio da je ta božanska vječna istina posvjedočena kroz vjekove bezbrojnim dušama krštenim koji su živjeli po zapovijesti Božijoj i koji su žrtvovali sebe za Hrista Boga. Među njima je i Sveta mučenica Tatijana koju danas proslavljamo, a koja je 226. godine postradala za Hrista boreći se protiv paganstva, kao što se i mi danas borimo protiv paganstva, lažnih ideja i ideologija.

Blagoslovio je djecu da od kolašinskih vlasti zatraže da jedna od glavnih ulica dobije ime Patrijarha Gavrila Dožića koji se rodio u Vrujcima, u Donjoj Morači u blizini manastira Morače, a koji je sa Svetim vladikom Nikolajem bio tokom Drugog svjetskog rata u koncentracioni logor Dahau. Mitropolit je kazao da se planira, ako Bog da, i izgradnja crkve iznad njegovog rodnog sela, koja će biti posvećena ispovjedniku Gavrilu patrijarhu srbskom, iako još nije zvanično pribrojan liku svetih, a povodom 70 godina od njegovog upokojenja (1950. godine).

„On je najzaslužniji ličnost u Kolašinu. Veliki stradalnik, veliki hrišćanin, veliki patrijarh, a u isto vrijeme veliki čovjek koji je i Prvi svjetski rat i Drugi svjetski rat proveo u zatvoru. Rijetki su takvi u Crnoj Gori, u našem narodu. Nema većega od Patrijarha Gavrila ovdje u Kolašinu, Morači, Rovcima i čitavom kraju, da ne kažemo i šire. Zato je obaveza ovog grada, ako hoće da bude časni i čestiti grad, da jednu ulicu posveti Svetom ispovjedniku Gavrilu patrijarhu srbskom, divnom i velikom svjedoku Hristovom.“

Govoreći o mnogim Božijim ugodnicima koji su se žrtvovali za vječno neprolazno Carstvo nebesko, među kojima je i naš Sveti kosovski car Lazar, Arhiepiskop cetinjski je istakao da je opredjeljenje ovoga naroda kroz vjekove upravo to Carstvo nebesko, zbog čega volimo i branimo, i branićemo Kosovo, koje je crnogorska vojska svojevremeno i oslobodila.

Kao veliki problem današnjice svuda u svijetu, kao i u Crnoj Gori, Mitropolit Amfolohije je istakao dilemu koju su imali svi vladari kroz istoriju, kojem će se privoljeti carstvu: zemaljskom ili Nebeskom:

„Zbog zemaljskih vlasti mnogi su spremni da žrtvuju i Crkvu svoju, da otimaju crkve. Ova naša vlast je donela bezbožni, anticrnogorski, anticrkveni zakon da pljačka hramove“, rekao je vladika.

Podsjetio je da je ovaj Hram Svetog Dimitrija u Kolašinu građen za vrijeme kralja Nikole, ali nije građen za njega i tadašnju državu, nego je građen Svetom Dimitriju za sabiranje Božijeg naroda, za Crkvu Božiju:

„I ostao kao takav do danas, kao i svi drugi hramovi. Koja je to pamet, pa se još zove državna, da otima hramove?! Nigdje se to ne događa u Evropi, sem u našoj Crnoj Gori“, kazao je vladika.

Izrazio je nadu da će se i crnogorski vlastodršci, naša braća, oboljeli od opake bolesti brozomore, izliječiti i vratiti časnom krstu, Svetome krštenju i miropomazanju.

„Svi da se krstimo i budemo jedna duša, jedno tijelo, jedna sveta zajednica Božija, Hristova zajednica, što jeste Crkva koja je prizvana da rađa za vječnost, za vječno ljudsko dostojanstvo“, poručio je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit Amfilohije.

Na kraju Liturgije Visokopreosvećeni vladika je obraćajući se djeci koja su divno pojala tokom službe, kazao da oni nastavljaju da uče onu školu koju je učio Sveti patrijarh Gavrilo Dožić, ta da zato divno poju.

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije danas će u 15 časova u manastiru Morača služiti Moleban za odbranu moračko-rovačkih svetinja, a u 19 časova će prisustvovati svetosavskoj akademiji u kolašinskom Domu kulture.

Vesna Dević, Mitropolija


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Jovan D. Radović / Mitropolija/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje svečanu proslavu Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici. Ove godine Svetosimeonov


Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije predvodio je krsni vhod ulicama Risna nakon molebna Presvetoj Bogorodici koji je služen u risanskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Nakon molebna za očuvanje svetinja, budvani su od Crkve Svete Trojice do crkve Svetke Petke molitvenim krsnim hodom još jednom dostojanstveno iskazali svoj stav o neustavnom i diskriminatornom Zakonu...


  Mitropolija crnogorsko primorska je poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze, rekao je crnogorski premijer Duško Marković. Marković je rekao da u zahtjevu Poreske uprave Mitropoliji da plati poreski dug, nema...

"Verujem da Srbija na mnogo bolji način može da ulaže dragocena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo veru u bolju budućnost. Umesto...


"Zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti Crna Gora se suočava sa višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i...


Ostale novosti iz rubrike »