Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Ako vlast u Crnoj Gori promoviše antisrpstvo, to ne može da naiđe na aplauz u Beogradu“

„Ako vlast u Crnoj Gori promoviše antisrpstvo, to ne može da naiđe na aplauz u Beogradu“
28.01.2020. god.
Srbija je primenila recipročne mere nakon što je Crna Gora zabranila prisustvo sastancima državnih organa i institucija otpravniku poslova ambasade Srbije u Podgorici i to isto učinila prema "ličnosti broj dva" njihove ambasade u Beogradu, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Ambasadi Srbije u Pekingu javilo se pet naših državljana, od kojih je troje iskazalo želju za evakuacijom, rekao je Dačić.


Otpravnik poslova ambasade Srbije je Ljubiša Milanović, nekadašnji funkcioner beogradske kriminalističke policije, a "ličnost broj dva" crnogorske ambasade u Beogradu je ministar-savetnik Ana Ražnatović, prenosi Fonet.

Ivica Dačić je, u obraćanju novinarima, rekao da optužbe crnogorskih vlasti na račun Milanovića, da se ne ponaša u skladu sa diplomatskim pravilima, ne odgovoraju istini, i da je zato Srbija primenila recipročne mere.

Objasnio je da je predsednik Srbije prošle noći sazvao sastanak nekoliko ministara i direktora Bezbednosno-informativne agencije kako bi razgovarali o stanju i problemima u regionu, posebno posle napada na mladića u Podgorici, zato što je pokazao tri prsta.
Dačić je rekao da su se nadležni državni organi obratili crnogorskim relevantnim institucijama sa zahtevom da objasne o čemu se tu radi, da li su motivi za napad etnički

 

i da li je reč o nasilju nad Srbima.

Ministar je podsetio da je Crna Gora, kada se desio pokušaj paljenja zastave te države u Beogradu, reagovala i uputila protest, dok se nije oglasila povodom snimaka na kojima se vidi uriniranje po zastavi Srbije kod njih.

"Srbija stoji iza interesa i prava našeg naroda koji živi u Crnoj Gori. Mi se borimo isključivo za prava srbskog naroda, koga ima 29 odsto. Problemi u Crnoj Gori nisu provocirani iz Srbije, naprotiv, oni se smiruju uravnoteženom reakcijom vlasti iz Beograda", naglasio je Dačić.


On je ponovio da je Srbija za dijalog sa Crnom Gorom i smirivanje situacije u toj zemlji, jer ne osporava crnogorsku državnost, ali da će reagovati na svaki napad na Srbe.

Dačić je podsetio i na izjave crnogorskog predsednika Mila Đukanovića iz 1989. godine, da se "ponosi srbskim porijeklom i crnogorskom državnošću" i da je "dugo godina vlast plašila narod velikosrkom hegemonijom da bi opstali na vlasti", i konstatovao da je Đukanović bio u pravu.

Ali ako vlast u Crnoj Gori promoviše antisrpstvo, to ne može da naiđe na aplauz u Beogradu, poručio je on.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje svečanu proslavu Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici. Ove godine Svetosimeonov


Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije predvodio je krsni vhod ulicama Risna nakon molebna Presvetoj Bogorodici koji je služen u risanskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Nakon molebna za očuvanje svetinja, budvani su od Crkve Svete Trojice do crkve Svetke Petke molitvenim krsnim hodom još jednom dostojanstveno iskazali svoj stav o neustavnom i diskriminatornom Zakonu...


  Mitropolija crnogorsko primorska je poreski obveznik koji ne ispunjava obaveze, rekao je crnogorski premijer Duško Marković. Marković je rekao da u zahtjevu Poreske uprave Mitropoliji da plati poreski dug, nema...

"Verujem da Srbija na mnogo bolji način može da ulaže dragocena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo veru u bolju budućnost. Umesto...


"Zbog zakona o slobodi vjeroispovijesti Crna Gora se suočava sa višestrukim udarima, iznutra i izvana, kroz otvorenu spregu crkve s nacionalističkim vansistemskim djelovanjem, usmjerenim na urušavanje pravnog poretka i...


Ostale novosti iz rubrike »