Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Ruski naučnici patentirali prenos energije iz kosmosa na Zemlju

Ruski naučnici patentirali prenos energije iz kosmosa na Zemlju
11.03.2020. god.


Moskovski radio-tehnički institut Ruske akademije nauka registrovao je patent za sistem prenosa energije sa solarne elektrane u orbiti do planete Zemlje, pokauju podaci na internet stranici ruske Državne službe za intelektualnu svojinu, prenose RIA Novosti.


Prema dokumentu, ruski naučnici su predložili postavljanje solarne elektrane na nadmorskoj visini između 300 i 1000 kilometara, a prilikom prelaska površinskog receptora, električna energija na Zemlju prenosi se pomoću mikrotalasa.

„Prenos energije na Zemlju iz svemira može: 1. Osigurati prenos energije direktno na područja njene potrošnje i, pre svega, na teško dostupna i velika geografska područja bez pravljenja dugačkih daljinskih vodova 2. Smanjiti upotrebu ugljovodoničnih goriva, čija proizvodnja i sagorevanje štetno utiču na biosferu“, navodi se u dokumentu.

U isto vreme, ruski patent ukazuje na sličan američki patent iz 1971. godine, u kojem je prvi put izneta ideja o stvaranju solarne kosmilke elektrane. Tada je predloženo da se elektrana postavi u geostacionarnu orbitu sa nadmorskom visinom od 36 hiljada kilometara, što bi joj omogućilo da se gotovo uvek nalazi na istom delu Zemljine površine i tako obezbedi stalni prenos energije na Zemlju. Međutim, u ovom slučaju prijemna stanica trebala bi da se nalazi na ekvatoru. Ruskim predlom se omogućava da se energija prenosi i u druge regione Zemlje.

Pretprošle godine, prvi zamenik generalnog direktora holding kompanije "Švabe", Sergej Popov je rekao za RIA Novosti da ruski naučnici razvijaju orbitalni laser sa repetitorom koji će moći da prenosi solarnu energiju u one delove Zemlje gde je nemoguće ili izuzetno teško graditi elektrane, uključujući Arktik.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NASA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  U Izraelu je Vlada odobrila program masovnog praćenja mobilnih telefona, kako bi se usporila pandemija koronavirusa. 


  Globalna pandemija, koja je zahvatila većinu čovečanstva, menja i način na koji živimo i radimo - svakodnevnicu svih nas.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je preko video linka razgovarao sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Šojguom, kome je preneo zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija...


"Transatlantska uzajamna odgovornost podelila je svet na izuzetne i neekskluzivne, vredne i nedostojne, i one koji imaju pravo na sve i nemaju pravo na ništa"

Američki agresivni planovi da prisvoje pravo na vađenje kosmičkih resursa štete međunarodnoj saradnji, rekao je Sergej Saveljev, zamenik generalnog direktora za međunarodnu saradnju "Roskosm


  Američki predsednik Donald Tramp je potpisao ukaz kojim se Amerikancima obezbeđuje pravo na korištenje kosmičkih resursa, kao i na Mesecu, te dao nalog da se u roku od šest...


Ostale novosti iz rubrike »