Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Kako se spremiti za bebu

Kako se spremiti za bebu
20.03.2020. god.

Biti roditelj je najlepše, ali, bez sumnje, i najteže zanimanje. Sve mame i tate sa iskustvom će se složiti sa ovom teorijom. A kada počinje da se igra ova važna životna uloga? Odgovor glasi: nekoliko meseci pre nego što se beba rodi. 

Kako to, pitate se. Odgovor je vrlo logičan: treba se adekvatno pripremiti za dolazak bebe na ovaj lepi svet. A šta sve podrazumevaju „pripreme“? Spisak je zaista dug, kompleksan i zahtevan. Na tom spisku nikako nećemo naći samo: tetra pelene, švedske pelene, benkice za bebe, krevetac, kolica  i ostale „sitne“ potrepštine. Šta kupiti za bebu pre porođaja je lakši zadatak od svih onih emotivnih i psiholoških priprema koje treba obaviti pre suočavanja sa ulogom roditelja.

Spisak stvari za porodilište

Čini se da spisak stvari za porodilište „visi“ nad glavom svakoj budućoj mami od momenta kada sazna da je u drugom stanju. Nakon straha da li će trudnoća uredno da protekne, drugi strah sa kojim se suočavaju trudnice je strah od porođaja. A donekle i strah da li će spisak stvari za porodilište koji sastave biti kompletan. Naš savet je da se konsultujete sa porodilištem šta od medicinskih sredstava treba da ponesete (ulošci, nepropusni podmetači, lekovi itd.). Za bebu vam nije potrebna garderoba, osim za izlazak iz porodilišta, već samo pakovanje pelena za jednokratnu upotrebu, nekoliko novih tetra pelena i eventualno flašica za mleko.

oprema za bebu

Šta je potrebno za bebu po izlasku iz bolnice

Porođaj je protekao u najboljem redu. I mama i beba se osećaju dobro i za nekoliko dana (u zavisnosti od toga da li je porođaj bio prirodnim putem, ili je urađen carski rez), izlaze iz porodilišta. Beba stiže kući, a to znači - počinje nova životna etapa za sve ukućane. Da li je kupljeno baš sve potrebno za novorođenče? Beba u prvim danima života, zapravo, ne zahteva mnogo toga, ali je naša roditeljska briga tig prvih dana najveća.

Šta vam je zaista neophodno? Odeća za bebe je neodoljivo slatka, ali nemojte da je nagomilavate, jer beba brzo raste, a i mašina za veš će vam raditi non-stop. Kupite samo ono osnovno za prvih nekoliko nedelja, pa ćete lako dokupiti šta bude nedostajalo. A to što je „osnovno“ jesu:

-pelene za jednokratnu upotrebu (najbolje je da izaberete one od fine celuloze, bez mirisa, losiona i boja, koje neće izazvati alergijske reakcije na nežnoj bebinoj koži)
-tetra pelene (do dva paketa, koje ćete koristiti ili za „široki povoj“, ako ortoped bude zahtevao, ili za razne druge situacije

- švedske pelene (od 5 do 10 komada)

- benkice za bebe ili bodi benkice (takođe od 5 do 10 komada; klasične benkice na vezivanje pozadi su praktičnije za oblačenje, dok su bodi benkice garancija da će bebin stomačić i leđa uvek biti utopljeni)

-zeke za bebe (izaberite zekice za bebe od materijala prilagođenih godišnjem dobu kada se beba rađa. Zimi to može biti pamučni pliš ili deblji pamuk, na proleće i leto tanji pamuk)

- tanke pamučne kapice (2-3 kom)
- čarapice (4-5 pari)

Kada je održavanje higijene bebe u pitanju, i tu važi isto pravilo kao sa garderobom: nemojte da preterujete. Zaista je na tržištu mnogo kozmetičkih proizvoda za kupanje, mazanje, negu beba, ali neophodno vam je samo sledeće:

- kadica za kupanje (ne mora da bude anatomska i skupa, sasvim je adekvatna obična klasična platična bebi kada

- toplomer za vodu

- toplomer za bebu (preporuka je da kupite novi toplomer samo za bebinu upotrebu)

-bebi sapun ili neutralna kupka (bez parabena i bez jakih mirisa, kako biste sprečili alergije)

- bebi mleko za telo ili krema za telo (na tržištu je sve više prirodne kozmetike bez parabena, sa ekstratktima lekovitog bilja, koja se preporučuje za nežnu i osetljivu kožu

- krem protiv ojeda, za zaštitu pelenske regije

- bebi makazice sa zaobljenim vrhovima

Na ovom spisku stvari koje je neophodno nabaviti pre dolaska bebe kući, svakako se nalaze i one „krupnije“ stvari u bebinoj sobi kao što su: krevetac, kvalitetan dušek, sto ili tapacirana daska za presvlačenje bebe, kolica (najpre sa korpom za ležanje, a potom i ona za sedenje). Majkama koje doje od velike koristi će biti i jastuk za dojenje, dok će majkama koje ne budu u prilici da doje biti potreban set novih flašica za mleko i vodu, cucle, četka za pranje flašica kao i sterilizator.

Ako ste sve ovo nabavili, smatrajte da ste spremni i budite bezbrižni. Bebi su, na kraju krajeva, vaša ljubav, pažnja i briga – najsrdačnija dobrodošlica.

 
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Savet EU je odobrio dve odluke o zaključivanju sporazuma sa Crnom Gorom i Srbijom u oblasti saradnje za zaštitu zajedničke granice i sprečavanje ilegalne migracije i prekograničnog kriminala, navodi...


Vlada Srbije zabranila je dolazne letove crnogorske aviokompanije "Montenegro erlajns" nakon što je Podgorica odbila da otvori svoje granice za građane Srbije, gde koronavirus i dalje istrajava. Srbska Direkcija...

Kina se slaže i ceni izjave ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u vezi sa razmatranjem u Pekingu odluke o Zakona o bezbednosti Hongkonga i reakciji SAD-a, izjavio je...


"SAD se pretvorile u najvećeg ucenjivača na svetu od kojeg pate čak i njihovi saveznici"

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv „Severnog toka 2“.


  Izveštaji o prefarbanim ruskim borbenim avionima koji su poslati da bombarduju Libiju nemaju nikakve veze sa stvarnošću, saopštila je Moskva kao odgovor na najnovije senzacionalne tvrdnje Komande američke vojske...


Ostale novosti iz rubrike »