Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Dok se ceo svet bori protiv koronavirusa na Zemlji, Tramp pokušava svojim ukazom da zauzme kosmos“

„Dok se ceo svet bori protiv koronavirusa na Zemlji, Tramp pokušava svojim ukazom da zauzme kosmos“
07.04.2020. god.
"Transatlantska uzajamna odgovornost podelila je svet na izuzetne i neekskluzivne, vredne i nedostojne, i one koji imaju pravo na sve i nemaju pravo na ništa"


Dok se svet bori sa širenjem koronavirusa koji preti čovečanstvu, američki predsednik Donald Tramp pokušava da zauzme kosmos, proglašavajući "ekskluzivna prava" Amerikancima, ne samo na Zemlji, rekao je predsednik Saveta Federacije Konstantin Kosačev.

Američki predsednik Donald Tramp ranije je potpisao ukaz kojim se Amerikancima "daje pravo" na vađenje kosmičkih resursa, te naredio da se u narednih šest meseci razgovara o sporazumima s drugim zemljama o korištenju, razvoju i vađenju resursa na Mesecu i drugim kosmičkim telima.
"Dok se ceo svet bori protiv koronavirusa na Zemlji, Tramp pokušava svojim ukazom da zauzme kosmos. Ovo nije šala. u Trampovom ukazu se kaže da Mesec i druga nebeska tela nisu u javnom vlasništvu (što je do sada bilo predmet globalnih sporazuma UN) i da Amerikanci sada imaju ekskluzivna prava na njihov razvoj u skladu sa "važećim (američkim) zakonodavstvom."

"Ostalima preostaje da stoje, ćute i mole se“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

A poenta nije u tome što se teza o „ekskluzivnosti“ američke nacije nije samo izokrenula, već je jasno pomerala mnoge mozgove u Vašingtonu, smatra Kosačev.

„Problem je što ovu tezu nikada nisu osporili lojalni transatlantski saveznici Sjedinjenih Država, koji su do sada radije delovali po principu „Još nešto? “, dodao je on.

Prema njegovim rečima, transatlantska uzajamna odgovornost podelila je svet na izuzetne i neekskluzivne, vredne i nedostojne, i one koji imaju pravo na sve i nemaju pravo na ništa.


"Sada će se saveznici već morati odreći svojih prava - ovaj put za sada zajedničkog kosmosa. Hoće li zaista ponovo ćutati, biti ukočeni u pozi poslušnosti?" zapitao se Kosačev.


"Nismo otupeli i sigurno nećemo ćutati. Nemamo pravo da se pokorimo, a i vaspitani smo drugačije, nismo se ni ranije pokoravali", dodao je on.

Kosačev je siguran da ovo nije kraj priče.

"Uostalom, nema 
sumnje da je većina čovečanstva na ovoj, zajedničkoj strani Meseca, a ne na suprotnoj, gde nas svim silama gura neoliberalni deo sveta sa svešću iskrivljenom od megalomanije", zaključio je parlamentarac.  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Pesnя/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"SAD počinju da se raspadaju. To je očigledno u Siriji i Avganistanu, katastrofom koronavirusa u samim SAD-u, nemogućnošću pomoći evropskim saveznicima na vrhuncu pandemije, histeričnih, ali nejasnih optužbi protiv...


Predsednik Vladimir Putin naložio je Ministarstvu odbrane i Ministarstvu spoljnih poslova da razgovaraju s Damaskom, u cilju da Moskva dobije dodatne olakšice i pristup morskim dobrima Sirije.

Nekoliko policajaca je povređeno u pucnjavi u Sejnt Luisu u ponedeljak veče, dok su grad zahvatili nasilni protesti. Izveštava se da njihovi životi nisu u opasnosti. Četvorica povređenih službenika bili...


Predsednik Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Donald Tramp imali su telefonski razgovor, saopštila je pres služba Kremlja. Tokom razgovora, američki lider je ruskog kolegu informisao o ideji održavanja samita...

"Hrabar i ponosan vojnik, prkosio je NATO avijaciji da bi podigao borbeni moral pripadnicima PVO i herojski dao život za otadžinu na prvoj borbenoj liniji"


Zamenik predsedavajućeg Odbora za međunarodna pitanja Državne dume, Natalija Poklonska, ocenila je da je odbijanje kijevskih vlasti da nastave sa snabdevanjem svežom vodom preko Severno-krimskog kanala kao nastavak kriminalne...


Ostale novosti iz rubrike »