Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Mitropolit Nikolaj Hadžinikolau: Trebamo svi da se molimo za narod i Crkvu u Crnoj Gori, koja je u epicentru jednog otvorenog gonjenja

Mitropolit Nikolaj Hadžinikolau: Trebamo svi da se molimo za narod i Crkvu u Crnoj Gori, koja je u epicentru jednog otvorenog gonjenja
01.06.2020. god.

 Mitropolit Mesogeje i Lavriotike, dr Nikolaj Hadžinikolau, jedan je od najpoznatijih grčkih episkopa. Završio je studije fizike na Aristotelovom Univerzitetu, astrofiziku na Harvardu i mnoge druge studije iz oblasti prirodnih nauka. Na doktorskim studijama bavio se biomedicinskom tehnologijom. U Americi je radio u okviru oblasti medicine. Istovremeno je studirao teologiju na teološkom fakultetu u Bostonu. Takođe, bio je naučni saradnik u NASI.


U svom intervjuu u kome se najviše govorilo bilo o virusu korona i o stanju koje je on izazvao u svijetu, o nemoći tehnologije i nauke da ga zaustave, o stavu i duhovnoj pomoći Crkve u prevazilaženju izazvanog straha i panike, Mitropolit je kratko odgovorio i na pitanje novinarke o stanju u Crnoj Gori.

Novinarka: Znam da ste čovjek koji prati svjetske aktuelnosti i vidimo jedno teško stanje u Crnoj Gori, kako Vi vidite situaciju u Crnoj Gori?

Mitropolit Nikolaj: Koliko mogu da pratim iz vijesti i koliko me izvještavaju, nisam baš kompetentan da govorim na tu temu, ali znam da tamo postoji jedan junak Mitropolit. Tamo postoji jedno stanje otvorenog gonjenja Crkve. Ne radi se o prikrivenom gonjenju, već o otvorenom. Postoji jedna bezbožnička vlast. Pročitah juče, hoće ljudi ateisti da naprave autokefalnu crkvu u Crnoj Gori. Hoće da prave ateisti autokefalne crkve?! Ne može takva stvar da bude normalna. Crkva očigledno prolazi jednu tešku fazu. Narod je vidim jedinstven, sabiraju se pobožno u teškim trenutcima.

Novinarka: Nije važno šta radi Vlada, vidimo jedan narod kako se pravedno bori, koji ispovijeda svoju vjeru.

Mitropolit Nikolaj: Upravo to što kažete. Poziva ih Hristos na ispovijedanje i to čine. Vidimo svi da to čine saborno i duhovno, to čine sa molitvom. Ono što i mi trebamo da činimo za njih, da ih imamo u našoj molitvi, da se molimo za njih. Ono što smo trebali da radimo i ono što smo radili u sličnim situacijama, recimo kao kada je stradala i strada Crkva Antiohije u Siriji. Jedna Crkva da se moli za drugu.  Da se molimo jedni za druge.

U ovom trenutku u epicentru jednog otvorenog gonjenja, ponavljam otvorenog i odlučnog, beskrupuloznog gonjenja nalazi se Crkva u Crnoj Gori. Trebamo svi da se molimo za narod tamo, za Crkvu, da Gospod pored iskušenja podari i izbavljenje, ili da ih udostoji da Ga ispovijede, da daju pravo svjedočenje i izraze istinu Njegovu.

Sa Mirtropolitom Nikolajem Hadžinikolauom razgovarala gospođa Marija Jahnaki

Prevod sa grčkog: otac Nikola Gačević, Mitropolija


  • Izvor
  • Tanjug
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Donald Trump pristao je „u konceptu“ na dogovor da "Tiktok" bude partner sa "Oracleom" i "Valmartom", ublažavajući tako zabrinutost vlade zbog pretnji nacionalnom bezbednošću i sprečavajući gašenje kinesk...


"U ovom osjetljivom trenutku kada počinje tranzicija vlasti i formiranje prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, od suštinske je važnosti sačuvati mir i stabilnost, a najveća prijetnja je...

Sjedinjene Američke Države ne mogu da iniciraju proces


Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije poručio je da neće umrijeti prije nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić smatra da će Milo Đukanović pobeći iz zemlje i ocenjuje da je crnogorski predsednik rob sopstvene moći.


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije preduzeo nikakve korake koji bi vodili ka


Ostale novosti iz rubrike »