Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT. Astronomi primetili četiri tajanstvena, neindentifiokvana kružna objekta u kosmosu

RT. Astronomi primetili četiri tajanstvena, neindentifiokvana kružna objekta u kosmosu
10.07.2020. god.

Astronomi u Australiji otkrili su četiri neobjašnjiva kružna objekta, svaki sa neobičnim sjajem, koji prkosi trenutnom razumevanju, te bi mogao predstavljati novu vrstu fenomena do sada neviđenim za čovečanstvo.


Predmete sa svetlim ivicama u obliku prstena, nazvane neparnim radio-krugovima, otkrio je astrofizičar profesor Rej Noris pomoću teleskopa ASKAP.


Otlriće neobjašnjivih pojava 
se desilo dok je mapirao noćno nebo kao deo projekta Evoluciona mapa univerzuma.


© Norris et al., arXiv, 2020

„Objekti predstavljaju novu vrstu koji se nalaze u radioastronomskim slikama“, kaže Noris u tekstu koji treba da bude recenziran.

Profesor je naveo da teoretski oni predstavljaju „sferni udarni talas“ iz „prolaznog događaja“ u drugoj galaksiji. Drugi mogući odgovor je da su oni nova kategorija poznatog fenomena koji se posmatra iz novog ugla.

"Kao što su mlazovi radio galaksije ili kada se vidi njihov završetak", objašnjava Noris.

Tri od ove četiri pojave primećene su 2019. godine, dok je četvrta otkrivena u podacima iz 2013. godine koje je prikupio radio-teleskop "Džajant metrvejv" u Indiji.

Izvor: 
Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • Antene teleskopa ASKAP u opservatoriji Murčison u Zapadnoj Australiji, foto: © CSIRO / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana odnedavno je ojačano nabavkom šest bespilotnih letelica, odnosno daljinsko pilotiranih vazduhoplova CH-92A i laserski vođenim avio-bombama iz Narodne Republike Kine, saopštilo je Minist


    Ogromna popularnost aplikacije TikTok naterala je konkurenciju da predstavi slične mogućnosti. 

Oružane snage Rusije su tokom iznenadne provere pokazale visoke borbene mogućnosti u uslovima pandemije, iako su zbog virusa korona morala da budu uvedena „pojedina ograničenja“, izjavio je ruski ministar...


Zapadna antiruska propaganda ponavlja tehnike koje su se nekada koristile u Hitlerovoj Nemačkoj, rekao je Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije. "Internet cenzura i mode

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin prisustvovao je danas dezangažovanju vojne poljske bolnice u Novom Pazaru i pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije iz Doma zdravlja Sjenica,...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u Srbiji u poslednja 24 časa potvrđeno 295 novih slučajeva koronavirusa, dok je preminulo devet osoba.


Ostale novosti iz rubrike »