Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Putin odobrio prenošenje lista Miroslavov jevanđelja u Srbiju u zamenu za Rerihove slike

Putin odobrio prenošenje lista Miroslavov jevanđelja u Srbiju u zamenu za Rerihove slike
14.07.2020. god.


Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je federalni zakon kojim se ratifikuje sporazum sa Srbijom prema kome će Rusija dobiti nekoliko slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. veka, a Beograd - 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.


Prema uslovima sporazuma, Rusija će predati Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja koju je Ruska nacionalna biblioteka u Sankt Peterburgu dobila 1883. godine kao deo zbirke episkopa Porfirija Uspenskog.

Srbija će predati Rusiji sedam slika Nikolaja Reriha, koje se čuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu.

Autentičnost slika, kao i njihova istorijsko-kulturna vrednost utvrđena je prilikom ekspertize koju su na licu mesta utvrdili stručnjaci Državnog muzeja Istoka.

Prethodno je u januaru ove godine Narodna skupština Srbije usvojila Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Rusije o primopredaji lista Miroslavljevog jevanđelja Srbiji i slika Nikolaja Reriha Rusiji.
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © narodnimuzej.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

SAD žele da razgovaraju sa Rusijom o smanjenju broja svojih vojnika u Evropi, saopštio je državni sekretar SAD Majk Pompeo tokom posete Češkoj. „Na osnovu revizije strateških proračuna (o broju...


Ambasada Sjedinjenih Američkih Država ocenila je da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje, ali je ukazala da bi vlade ipak trebalo da su svesne "kratkoročnih...

Rusija polazi od toga da država treba da ima pravo da sama upravlja svojim informacionim prostorom, jer je to jedan od znakova suvereniteta, rekao je zamenik predsednika Saveta federacije...


Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarali su telefonom o situaciji u Belorusiji, Libanu, Ukrajini, kao i o pandemiji virusa korona, saopštila je pres-služba Kremlja.

Značajnije učešće Rusije u izgradnji strateške infrastrukture u Češkoj može potkopati nezavisnost te zemlje, rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je doputovao u zvaničnu posetu Pragu.


Svaka bezbedna i efikasna vakcina postaće opšta dobrobit, izjavili su tehnički eksperti Svetske zdravstvene organizacije (SZO).


Ostale novosti iz rubrike »