Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Stejt department objavio je izveštaj o „osnovama ruske propagande“

Stejt department objavio je izveštaj o „osnovama ruske propagande“
06.08.2020. god.


Američki Stejt department objavio je izveštaj o „osnovama ruske propagande“. Ruska ambasada u Vašingtonu smatra da taj izveštaj ima za cilj da „uguši“ zvanične predloge Moskve o obnavljanju saradnje sa Amerikom.


Stejt departmenta u izveštaju pod nazivom „Osnove ruskog ekosistema dezinformacija i propagande“ sistematizuje svoju koncepciju „ruske propagande“, koja obuhvata ruske državne medije.

„Ruski ekosistem dezinformacija i propagande je skup zvaničnih, pomoćnih i neodređenih komunikacionih kanala i platformi, koje Rusija koristi za pravljenje lažnih priča. Taj ekosistem čini pet osnovnih stubova: zvanične vladine komunikacije, globalno emitovanje koje finansira vlada, negovanje pomoćnih resursa, korišćenje društvenih mreža kao oružja i dezinformisanje pomoću aktivnosti u sajber-prostoru. Kremlj je direktno odgovoran za negovanje te taktike i platformi – to je deo njegovog programa za korišćenje informacija kao oružja“, navodi se u izveštaju.
Kao primeri dezinformisanja navode se naslovi "Sputnjika", ruske informativne agencije „Novosti“, televizije RT, „Prvog kanala“, televizije „Rusija 24“ i drugih.

Prema saopštenju Stejt departmenta, „ruskim dezinformacijama“ su suprotstavljeni organizovani napori, kojima će se pridružiti i SAD.

„Ekosistem dezinformacija i propagande, koju nastavlja da širi Rusija, ne ostaje bez protivnika. Njemu je suprotstavljena uspešna zajednica koja se bori protiv dezinformacija. Čine je vlada, organizacije civilnog društva, naučnici, štampa, privatni sektor i građani širom sveta koji odbijaju da trpe tu taktiku. Stejt department nudi ovaj izveštaj kao doprinos tim zajedničkim naporima“, navodi se u dokumentu.

Ruska ambasada u Vašingtonu prokomentarisala je objavljeni izveštaj, saopštivši da na ovaj način pokušavaju da „uguše“ zvanične predloge Rusije o obnavljanju saradnje sa SAD u ključnim sferama, od kojih zavisi bezbednost celog sveta.

Iz ambasade poručuju ruskim i stranim medijima „koji su se usudili da kritikuju SAD“ da imaju u vidu da „mogu i gotovo sigurno će postati predmet detaljnog analiziranja“, a njihovi resursi na američkim društvenim mrežama rizikuju da budu blokirani bez objašnjenja.
Ruska strana ističe da se „Stejt departmentu nimalo ne dopada postojanje alternativnih izvora informacija, a u cilju njihovog diskreditovanja uključeni su ozbiljni resursi“.

„Svaki glas koji protivreči Vašingtonu proglašava se za 'dezinformaciju' u službi 'Kremlja' i ruskih obaveštajnih službi“, navodi se u komentaru ruske ambasade.

„Ako je to vrhunac cele konstrukcije koju su američke kolege tako pažljivo gradile, onda ona više liči na kuću od karata“, zaključuju iz ruske ambasade i savetuju Stejt departmentu da prate zvanične sajtove Kremlja, vlade i Ministarstva spoljnih poslova Rusije, „kako bi dobili zvanične ruske informacije“.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Federalna administracija SAD za komunikacije će verovatno od ponedeljka narediti da se sa prodavnica aplikacija Google Play Store i App Store za iOS uklone Kineske aplikacije TikTok i We...


 U centru Vranja danas je održan humanitarni bazar za malu Lanu Jovanović.   Bile su izložene rukotvorine, cveće, knjige, odeća, slaniši i slatkiši lokalnih poslastičara.   Lana Jovanović boluje od na

Evropski parlament je saopštio da će od 5. novembra prestati da smatra Aleksandra Lukašenka predsednikom Belorusije. &bdq


Predsednik Vladimir Putin otkrio je ime glavnog ideologa hipersonične bojeve glave "Avangard", a to je konstruktor raketne i raketno-kosmičke tehnologije i bivši generalni direktor NPO "Mašinostrojenija", 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković prisustvovali su gađanju ciljeva iz artiljerijsko-raketnih sistema PASARS i Pancir S1, koje su izveli pripadnici Trećeg...


Ako Nemačka odustane od projekta “Severni tok 2“, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra, izjavio je član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gerdt iz...


Ostale novosti iz rubrike »